onsdag 22 december 2010

22 dec på 22 plats

I PISA rapporten som släpptes nyligen halkar de svenska eleverna efter sina internationella jämnåriga kamrater i kunskaper i läsförståelse, matematik och naturkunskap.

Jag skulle gärna se en PISA rapport där vi kan jämföra läsförståelse, matematik och naturkunskap på lärarna i de olika länderna. Jag skulle inte bli förvånad om lärarna i Sverige också placerar sig på plats 22 i OECD området. Precis på samma plats som eleverna! I dag är det ingen konkurrens alls för att komma in på lärarhögskolorna och rätt få av de som examineras verkar ha både ämneskunskapen och den pedagogiska förmågan att inspirera och engagera.

Mätt i köpkraftsjusterad inkomst ligger de svenska lärarna också på plats 22 i OECD länderna och det visar att utbildning inte lönar sig. Jag skulle tro att dagens lärarexamen är den högskoleutbildning som minst av alla lönar sig och de bästa potentiella lärarna väljer helt andra yrken.

Om vi vill konkurrera internationellt måste vi ha bättre lärare och höja läraryrkets status i samhället och skolan som arbetsplats måste kunna attrahera de pedagogiska talanger som i stället väljer andra karriärer. Vi måste skapa konkurrens om de platser lärarhögskolan har så att bara de bästa förmågorna kommer in på utbildningen. Detta kan bara ske om läraryrkets status och löneläge kraftigt förändras.

På ProCivitas har vi kommit en bit på vägen mot tex Finland med mer attraktiva löneläge och annat som lockar de bästa pedagogiska talangerna och jag är stolt över att vi blev en av Sveriges Bästa Arbetsplatser förra året (var var alla andra skolor i undersökningen?) Men även vi har en bra bit kvar till Finland och Kanada!

Nu den 22 december är det dags att önska alla trogna läsare en god jul

onsdag 15 december 2010

Vårda ditt digitala varumärke - akta dig för Facebook?

Rapporter från främst USA visar att antagningsenheterna kollar ditt Facebook konto innan de tar sina antagningsbeslut och det är väl ett helt naturligt komplement till din ansökan som du kämpat med i flera månader. Läs tex på http://www.eschoolnews.com/2009/05/12/colleges-scan-facebook-during-admissions/

På ProCivitas brukar vi tipsa om att hela din collegeansökans olika delar ska matchas så att alla delar kommer fram på bästa möjliga sätt. Allt från din essey och personal statements till de lärarrekommendationer jag nu sliter med! Det är lite av ett konstverk att få ihop en riktigt konkurrenskraftig ansökan.

När jag GOOGLAR på de elever som just nu sitter med sina ansökningar så kan jag med viss tydlighet se att ansökan inte matchar helt, med vissa aktiviteter och bilder på deras Facebookkonton. Hur det ser ut på MySpace har jag inte kollat, men många av eleverna har inte skaffat sitt Linkedin konto än. En del har dock fått upp sina personliga hemsidor på sina personliga domäner på ett trevligt sätt.

I framtiden lär din digitala profil bli än viktigare och därmed känns dagens tips om att vårda ditt digitala varumärke än viktigare.

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

måndag 13 december 2010

INGEN vill bli lärare

Jag bedömer att en av de viktigaste nycklarna till framgångar i skolan är läraren. En engagerad och inspirerande lärare med behörighet och erfarenhet i sitt ämne är värd sin vikt i guld skulle nog många hålla med om. Nu är löneläget och läraryrkets status i samhället långt ifrån ett guldläge! Visst finns det en rad andra förmåner, men dagens lärarhögskolor attraherar inte de bästa talangerna. När jag frågar i ProCivitas avgångsklasser så är det sällan eller snarare aldrig att läraryrket kommer upp som ett alternativ, trots att de har mycket bra förebilder. Många av dessa elever skulle jag gärna se som inspiratörer och engagerande lärare för morgondagens elever.

Jag när en dröm där skolvärlden skulle kunna erbjuda en högre ingångslön och en löneökningskurva som påminner t ex om en läkare samt där lärarens roll inte bara innehåller skyldigheter utan även befogenheter och där elevens roll inte bara innehåller rättigheter utan även skyldigheter.

I denna dröm skulle de bli konkurrens till platserna på lärarhögskolorna och endast de bästa skulle komma in. Jag hoppas dock att vi slipper lottningen som läkarutbildningen just nu har som antagningstest! En bedömning av pedagogisk talang vore mer effektiv för morgondagens framgångar i den svenska skolan.

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

lördag 11 december 2010

Going more digital



Det är tufft att försöka vara en modern skolledare som vill hänga med i ungdomarnas tempo. Det räcker inte att ha 450 kontakter på Linkedin, ha en egen websida, vara aktiv på Facebook med nästan 2000 vänner/elever, skriva egen blogg, svara på alla mail inom 24 timmar, kämpa för en daglig uppdatering av ProCivitas hemsidor! Allt detta sker både via datorn, mobilen och Ipaden som nu vaknat till liv igen!

Nu ska du också ha konto på Foursquare eller Gowalla och checka in på olika ställen via GPS applikationen i din smartphone. Jag verkar inte vara så sen till checkin. På respektive skola hade ”bara” ett 20 tal elever lyckats komma före! Jag är också den som checkat in flest gånger på mitt lokala gym!

Har du checkat in än?

Work Hard, Be Nice, Dream Big
是好的,努力,梦想大

onsdag 8 december 2010

Vad som krävs för bättre betyg i PISA rapporten!

Nyligen publicerades PISA rapporten där 15-åriga elever i en lång rad länder jämförs i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Läs gärna t ex: http://hd.se/ledare/2010/12/08/att-se-till-varenda-unges-behov/ Sverige har tappat mark i många år och vi kan bara gratulera t ex Finland, Kanada och Sydkorea till topplaceringar i detta ”VM för skola”.

Dessa tendenser har funnits i många år och processen borde inte få fortgå längre!

Det finns två helt avgörande punkter för att förbättra Sveriges plats som nr 22 på rankingen: FLIT och LÄRARE!

Det som många elever tyvärr måste lära sig är ”Work Hard” eller FLIT. Utan det spelar det ingen roll vilka insatser som görs i skolan!

Eleverna som kanske inte är så flitiga i skolan behöver uppmuntras och inspireras . På ProCivitas kallar vi det för ”Dream BIG” och då även för de redan flitiga! Den svenska skolan behöver alltså inte fler, utan bättre lärare. Lärare som är bättre på att inspirera och engagera. En avgörande skillnad mellan Sverige och t ex framgångsrika Finland är att i Finland så är lärarna färre per elev, men har en högre lön! Köpkraftsjusterat så ligger den svenska lärarlönen på ca plats 22 i OECD rankingen! En total korrelation med det betyg de svenska eleverna får i PISA undersökningen!

Skolan behöver alltså ett helt nytt löneläge för att attrahera de talanger som annars väljer andra karriärer.

Skolan behöver alltså bli en attraktiv arbetsplats för framtidens pedagogiska talanger.

På ProCivitas har vi drivits av denna vision av att attrahera och utveckla pedagogiska talanger och kommit en bra bit på vägen och jag är stolt över att ProCivitas har blivit utsedd till en av Sveriges tre Bästa Arbetsplatser, men vi vill nå ännu längre! Jag hoppas kunna erbjuda våra framtida talanger ännu bättre arbetsvillkor och då, då kommer resultaten för eleverna att öka och då, men först då kommer Sverige åter att kunna blanda sig i toppstriden i PISA undersökningen.

tisdag 30 november 2010

Räksmörgås och Julradio

Räksmörgås är ett av de svenska ord som innehåller både å,ä, och ö och äntligen kan jag skriva dem på min Ipad utan att det tar 30 sekunder!

Vet du några andra svenska ord med å,ä, och ö som vi nu kan njuta av att skriva?

Första advent har nu passerat och plånboken blev avsevärt lättare efter ett besök på ProCivitas julmässa i Helsingborg. Unga entreprenörer i sin rätta miljö. För några år sedan hade ett gäng en cool filt med armar och ben. Någon stal idén och DI rapporterade i går 18 MSEK i omsättning!!!!Julmässan gör att det känns som det verkligen går mot jullov nu.

I morgon eller snarare i natt öppnar julradio.se! Mina bloggvänner från Studyadvantage tipsar om detta. En hel månad med streamad julmusik. 00.01 i kväll blr det extra intressant. Vilken blir den första låten?

fredag 26 november 2010

Movietime at Öppet Hus

Det är Öppet Hus tider på skolan. Det är trevliga föreställningar med många intresserade besökare, både från åk 9 och deras föräldrar. Det är inte sällan jag känner igen många av besökarna. Normalt går redan 30% av elevernas större syskon redan på ProCivitas och det skapar en trevlig familjekänsla.

För ProCivitas lärarrum är det tur att vi har tre Öppna Hus varje år. Det är nog enda tillfället då lärarrummen inte ser ut som elevernas tonårs-sovrum i deras bostäder. Dessa tre tillfällen ger alltså ett ytterst naturligt och välbeövligt städtillfälle!

Lite extra spännande i år är att ProCivitas nya informationsfilm precis har lämnat embryo stadiet och ska nu premiärvisas:






Vad tycker du?

torsdag 18 november 2010

Vem ska bli årets alumnielev?

Kväll på skolan. Det är så skönt att vara här mellan 17 och 19. Det är tyst. Det är få elever på plats och vi är några som gillar att ge 1-2-1 lektioner i skilda ämnen. Ämnen både inom och utanför skolans väggar. Jobba med de stora drömmarna.Det blir liksom extra mysigt nu när kvällarna är mörka och tillsammans hänger några få engagerade och engagerande lärare och elever och om några år ska de bli alumnielever.

Nu när mörkret faller tidigt på kvällarna börjar det bli dags att utse årets alumnielev och nu börjar nomineringarna komma in för 2010. Några exempel på de senaste årens pristagare:

Nick, elev på Handelshögskolan i Stockholm, som har en diger meritlista efter examen i Helsingborg 2008 som t ex vinnare av Anders Walls entreprenörsstipendium, SM guld och VM silver i Ung Företagsamhet.

Daniel, examen 2003 och från Handels 2008, som mitt under brinnande finanskris blev en av två skandinaver av många sökande som fick jobb på Goldman&Sachs.

Rune, examen 2000, som redan under skoltiden var en sann entreprenör och efter lyckade försäljningar redan i unga år startar om som sann entreprenör igen!

Andreas, examen 2001, som också är en sann serieentreprenör med många anställda över hela Sverige.

Vidare utser ProCivitas Alumniförening på egen hand stipendiater i följande kategorier

Bästa internationella Business examen
Bästa internationella Ive League examen
Bästa internationella Business Student
Bästa internationella Ivy League student

Då vi följer våra alumnielever över hela året så har vi redan nu i mitten av november starka kandidater till åtminstone tre av de fyra kategorierna.

Om 3-4 år får vi nog utöka med Bästa Ingenjörsexamen eller liknande. Det ser jag verkligen fram mot.

Vem tycker du ska få årets priser? Skicka in din nominering!

tisdag 16 november 2010

Mac, PC eller Google



I somras tog jag ett beslut. Jag köpte aktier i Apple! Grunden för beslutet var att när ProCivitas skulle köpa in laptops till alla nya förstaårselever i Växjö så gav vi dem möjligheten att välja mellan en MacBook Pro eller en motsvarande PC. 80% valde Mac och därmed tyckte jag att köpbeslutet var välgrundat.

Vi skickade vår personal på utbildning i vad vi kallar 21th century skills och nu råder total digital anarki. Jag gillar det för ur denna anarki kommer bra lösningar att överleva och dåliga att dö en snabb död och än snabbare kommer det att gå i den digitala världen.

Heter man Peter Connée och jobbar på ProCivitas och är en superuser på en PC, så kan man ju inte använda en Mac. Det är liksom min doktrin. Min första och senaste Mac köpte jag i mitten av åttiotalet. Jag blev dock övertalad att köpa en Ipad som funkar fint som en coffeetablebook på TV bordet. Nu får jag så många Keynotes, Pages och Numbers, så jag blev tvungen att köpa in en liten Air till mig själv. Den gillar jag, men jag ser ingen större förbättring mot PCn. Var är DELATEKNAPPEN? Varför kan du inte HÖGERKLICKA? Varför får jag inte FULLSKÄRM direkt via klicket på gröna knappen? Varför måste jag en ADAPTER till bildskärmen? Varför kan jag inte öppna flera versioner av samma program och köra ALT-TAB? Varför ger det sämre LJUSSTYRKA på projektorerna. Inte ens de mest Mac-religösa kan visa ur jag skapar mallar i Keynote som verkligen slår igenom på alla bilder!

Det finns dock ett par bra saker med min Air. Den väger nästan inget och jag kan därmed ha två datorer i samma portfölj. Om några veckor kan jag nog skippa min PC helt, då jag redan har googliferat mail, kalender och dokument. Jag gillar också att den startar upp på någon sekund.

Nu ett halvår senare efter min inköp av Apple aktier så är jag +40%. Jag har också tagit beslutet att alla nya förstaårselever ska få välja sin egen dator. Jag tror att fler än 80% väljer Macen inför hösten och jag behåller därför mina aktier ett tag till!

Jag är lite stolt över detta inlägg. Det är skrivet med hjälp av Das KeyBoard. Ett tangentbord där tangenternas tecken ej är tryckta på tangenterna. Det gäller att veta var du håller dina fingrar.




Vågar du prova?

ps - jag har precis fått prova den nya Andriodnotebooken med Google Chrome som operativ. Den är svart, sexig och billigare och bättre än ALLT annat jag provat på länge! Jag köper nog aktier i Google också! Ska det bli en pryl till i väskan?

torsdag 11 november 2010

Lönsamt med alumninätverk

Jag börjar bli mäkta stolt över vad våra alumnis åstadkommer där ute i verkligheten och hur banden knyts mellan skolorna och mellan årskullarna. Det kan vara triviala saker som boende, karriärtips men även investeringar.

Även Harvard Business Review (den läser väl alla skolledare?) rapporterar ofta om forskning kring alumninätverken och detta följer jag med spänning. Senast rapporterade Lauren H. Cohen och Christopher J. Malloy kring fenomenet att investeringar tenderade att bli allt bättre om båda parter hade en examen från samma skola, årskull och program.

Även om parterna inte kom från samma årskull så var den gemensamma nämnaren skolan ändå viktig. Bara den gemensamma skolan gav nästan 10% så lönsamma investeringar än om parterna var från olika skolor.



Det kan tyda på att ”information moves the market” och information i alumninätverken kanske är bland det viktigaste. Därför känns det extra viktigt för mig att bygga vidare på alumninätverken och det bästa av allt är: Det är så himla roligt!

Work Hard, Be Nice, Dream Big
是好的,努力,梦想大

måndag 8 november 2010

Vad svenska skolan kan lära av den kinesiska?

Väl hemma i Sverige igen så inser jag att skolan i Kina är tuff. Jag tror inte att pekpinnemodellen (ett fel ger ett rapp av lärarens pekpinne) fungerar helt ut här. Framför allt tror jag det inte det fostrar morgondagens ledare och innovatörer.

En riktigt tuff folkpartist skulle dock kunna kopiera en del annat:
Betyg redan från sju års ålder
Halverat sommarlov
Fler, men inte längre skoldagar
Läxläsningsklasser
Idrott varje dag i skolan

Föräldrar skulle slippa lovångest och att behöva skjutsa till olika idrottsaktiviteter och lärarna skulle få en rejäl löneförhöjning för att kompensera för lovförlusten.

Vad tycker du?

söndag 7 november 2010

Back from China

Solen har inte gått upp! Hur många längder jag hinner jag på 30 minuter i poolen?

Vi samlas kl 8 och tar en gemensam buss till den nybyggda terminalen nordöst om Beijing. När jag var i Hongkong så gillade jag Hongkong bäst och när jag var i Shanghai så trodde jag aldrig att jag skulle sakna Beijing så mycket som jag gör just nu. Bakom mig i morgonsmoggen finns så mycket kvar!

Årets gäng verkar har uppskattat den kinesiska gastronomin. De verkar inte vara helt förstörda av Kinas sämsta ambassadörer: Kinakrogarna i Sverige. De äter med pinnar vid snurrande bord där vi glatt mumsar i oss av varandras beställningar. Att hälla soya på riset är som att hälla ketchup på en ostmacka här! Vi har dock svårt med att äta riset sist som seden lär. Vi vill gärna ha det till. Fast utan liset (kinesiskt uttal) blir det riktigt GI mat! För några har vi också introducerat den underbara japanska köket. Nackdelen för dem är att det helt inte aldrig blir så bra i Sverige som det här på min favoritkrog här!

Avkastningen på min egen kinatankning under veckorna har avsevärt överträffad mina egna kostnader. Nu var kostnaderna inte så stora. Förutom mat och spa så stannade årets shopping vid en kinesiskt designad anteckningsbok och en pikétröja från Shanghai Tang, så det krävdes inte mycket kapital för att en uppgång på ca 10% på två veckor skulle sluta i en lönsam tripp. Jag kommer dock aldrig att avslöja vad krämen jag blev pålurad på spat i går kväll kostade!

Jag har haft två underbara veckor här tillsammans med begåvade och intresserade elever. Vi har alla haft olika upplevelser. En del har fokuserat på nöjen, andra på kopieshopping, några på business, andra på utbildningar, en del på kultur, men i det stora hela tror jag alla har fått en mix av det snabbväxande Kina med stora siffror. Jag både tror och hoppas att jag lyckas lyfta ögonen på dem. Det finns en värld där ute reda att upptäckas och att lyckas i. Det enda som krävs är lite Work Hard, Be Nice och Dream Big!

Vi landar enligt plan i Helsingfors i snöstormen och far vidare till Köpenhamn.

Just det: 30 minuter innebär 60 längder för mig! En bra start på en riktigt långt dag!

I love China! I just can’t get enough och jag har sett så lite. Visst har jag sett mycket av Beijing, Shanghai och Hongkong. Åkt 1000 mil tåg, kastat sten i gränsfloden mot Nordkorea, åkt skidor i Tibet, men det är så mycket kvar. Jag tror jag opererar till sneda ögon snart! Men då måste Facebook, Blogspot och Spotify funka här. Annars blir det inget!

lördag 6 november 2010

Lördagen den 6 november

Ännu en vacker morgon utan ett moln på himlen. 200 meter fick räcka i poolen i dag. Det blir lite annat i kväll och många fler meter i morgon.
Vi fortsätter sedan som en hel grupp till Himmelska Fridens Torg. När jag frågade Li Min om hur många som dog den där hösten 1989 så varar hon enkelt: We don’t have that kind of information. Efter ha gått in i förbjudna staden under Maos retuscherde uppsyn försöker jag peka ut det viktigaste. Historien om hur Starbucks kom in i Förbjudna staden och sedan konkurrerades ut av en lokal firma intresserar nog mest.

Vi vandrar vidare in i parken norr om Förbjudna Staden. Vi möter en del av det vanliga kinesiska ”Allsång på Skansen” innan gruppen bryts upp till kopiejägare och kulturnördar. Vi nördar fortsätter via rickshaws till hutongerna i Hou Hai. Lunch intages vid sjön och vi vandrar vidare i de gamla och hotade hutongerna. Det renoveras friskt och vi ser hur en del fina gamla courtyards blir som nya igen. Mitt i allt grävs det ned bredband! Det märks att gruppen fått kinaben. Det smakas frisk i hutongerna på konstiga bullar, kinesiskt godis, örtte och söt yougurt.

Många företag in produktionssektorn börjar nu öppna nya faciliteter västgerut till inlandet av Kina. Foxconn, som bl a tillverkar Apple’s Ipods, stänger en del fabriker i Pearl River Delta och öppnar tex i min nya favoritstad Wuhan, samtidigt som andra stora satsningar görs i Wuhan. Den intresserade bloggläsaren kommer säkert ihåg att där investerar IKEA tungt just nu. Foxconn, som för övrigt är kända för den självmordsvåg som löpte genom deras personal för något år sedan, är långt från ensamma. Många av deras kollegor gör nu detsamma. Det är kanske därför som Ikeas nya center räknas som en av de största shoppingcenterna i världen! Lönerna har faktiskt stiget med 66% och snittlön är nu ca 2000 kr i månaden. Det gör att ca 3,5% av din Iphone är lönekostnader!
Framtidstro funkar i en ”diktatur”. För att få Indien att funka åtminstone med infrastuktur krävs lite mer. Xintiandi är rena drömmen jämfört med Connaught Place i New Dehli, åtminstone för mig!

Heter det Bejing eller Peking? Det finns olika sätt att föra över kinesiska tecken till latinska bokstäver. Ett annat exempel är om han hette Mao Tse-Tung eller Mao Zedong. Följer man det officiella sättet pinyin så blir det Mao Zedong och Bejing, men då blir samtidigt Hongkong Xianggang!

Både Confiusius och Kina har alltid satt VI framför JAG. Den moderna uppkopplade kinesen som har egen hemsida (dock ej på Facebook som inte funkar här) börjar se Internet som möjligheten att ställa JAG framför VI. Med snart 400 miljoner uppkopplade kineser kan det gå fort och jag tror de vill. Jag försöker locka till mig gruppen till ett besök på Confusious tempel, men jag blir rätt ensam där. Det är riktigt synd. Det är vackert. Det är harmoni och det är faktiskt tankar som fungerar. Lite snällt kan man säga att jag har stulit dem när jag gång på gång proklamerar:
Work Hard, Be Nice, Dream Big
是好的,努力,梦想大
tja – Dream Big var väl kanske inte Confusious stora grej! En riktigt bar grej med Confusius är att han startade Kina första privata skola!

Confusius tempel är helt avskiljt från bilar, tutor e t c sitter och läser hans bevingade ord. Det dyker upp några som söker inspiration! Kan man tänka sig en trevligare och mer korrekt plats i världen än detta. Jag läser vidare under en 700 år gammal cypress och genom smogen värmer solen fortfarande. ” Going to far and not going to far enough is equally bad!. Så sant, så sant! Hela gänget ses sedan över gatan på hans tehus där vi provar te i alla olika färger. Red Tea is my cup of tea!

Den svenska fysikern Hennes Alfvén, nobelpristagare 1988, sa häromåret: If we want to survive in the 21th century, we must go back to Confusius, who lived 25 centuries ago!

Beijingnatten börjar! En del ska säkert ut och göra det sista och andra fokuserar på packningen. Själv har jag en besvärlig lördagskväll med en personal trainer på hotellets gym och får sedan belöningen med heta stenar på ryggen och annat i hotellets spa. Det blir inte svårt att somna i kväll inoljad som ett revbenspjäll på en BBQ!

Det byggs många nya fotbollsstadium i Sverige. ALLA borde besöka gamla slitna Workers Stadium här. I nöjescentrum av Beijing ligger denna omtalade stadium och runt arenan kryllar det av nattklubbar, restauranger, coola caféer och allt annat. Om ens den nya Värendsvallen i Växjö är en hundradel av detta så blir det superbra. Stort grattis till Öster som höll sig kvar i superetten. Jag tror kanske jag var den enda som följde matchen via webben här i Beijing. Matteo, alumni 09, satte det sista målet på övertid!

Förresten, jag saknar lite mer hemifrån. Jag förstod det själv när jag informerade hemmet i Bjärred vad jag önskade som söndagsmiddag: Matjesill, Kalles Kaviar, Ägg och Lingongrova. Om ytterligare någon vecka här så skulle jag också sakna GrovSnus!

God natt från Beijing. Vi ses i Sverige i morgon eftermiddag (om inte askmolnet från Indonesien ställer till det, eller något annat)

fredag 5 november 2010

Fredagen den 5 november

Ytterligare en gnistrande morgon med klar luft. Lite smog är det, men jämfört med det som jag tidigare upplevt är det inget alls.

Vi besöker Ikea i Bejing och får en föreläsning om Ikea i Kina. Lite entreprenöriellt tycker jag att deras expansionsplan är för tunn! Gänget hänger i Ikeas matbutik där du finner Ballerina, Marabou, pepparkakor och allt annat och fortsätter sedan till restaurangen där du kan finna köttbullar med potatismos och lingon eller gravad lax med gräddstuvad potatis. Väl i Kina saknar jag ingenting av Sverige, förutom familj och vänner. Jag fortsätter därför ned till Workers Stadium och intill en liten sjö på en uteterass i den värmande höstsolen provar jag en kinesisk/fransk SlowFood restaurang jag fått tips om.
Väl här saknar jag nog Mamma Scans köttbullar ännu mindre!

Kina importerar även e-sopor och parallellt med det så sker det även omfattande smuggling som nu nyligen avslöjats. Det är återvinning som värst. I den hyperförorenade staden Guiju i Guangdong sitter fattiga kineser och barn och plockar sönder våra slängda gadgets och kokar/bränner dem för att samla ihop metaller för att sälja vidare. I högar av gamla moderkort springer kycklingar omkring och letar mat. Eco-kyckling?

Det fanns ett rykte för några år sedan att 50% av jordens byggkranar var i Shanghai. EN del har varit i Beijing också, inte minst inför OS. En av de mer spektakulära byggnaderna är CCTVs hus och det område som byggs kring CBD skrapan. Det känns modernt och häftigt, men man kan sakna hutongerna som låg här förr, fast det var ju inte många västerlänningar som vågade sig in dit. Det jag saknar mest är trevliga kaféer där man kan värma sig i höstsolen på en uteservering. I dag har alla stora hus en food markt i källaren eller luftkonditionerade lyxrestauraranger många våningar upp. Fast hutongerna kan ju den räddhåge se från en av Beijings får skybarer på Shangri La Hotel. Tyvärr är det lite för mycket smog för at kunna se så långt.

The Beijinger berättar om hur morgondagens kineser åker fram i Shenzens plug in hybrider (finns redan på marknaden). Energin från staden dansgolv återvinns och vår nya gadgets laddas via e-walls. Alla våra örhängen, ringar, armband etc kommer att vara uppkopplade. Att vara o-piercad kommer att vara som en rock utan fickor. Men ska vi verkligen ha en kineskopierad programvara i mitt digitala smycke. Tänk om det inte funkar med Windows 8,1!



Många ska ut till Wan Fu Jing Snackmarket och prova olika ”maträtter”. Nedan har jag försökt lista lite olika typer av maträtter och därefter kommer en bedömning om Fear Factor (utifrån utseende) och Taste Factor. Allt på en skala ett till fem:
Hund, 1, 3
Orm, 3,4
Sköldpaddsgele, 1, 5
Tjurpenis, 3, 2
Oxbenmärg, 2,2
Skalbagge, 5,2
Levande små räkor, 3,5
Skorpion, 5, 1
Silkesmask, 4, 4
Ankfötter 3, 4
Friterade bi, 3,3
Hjorthjärna, 5, 1

Jag och några av tjejerna flyr i stället in i en hutong och ibland ruffiga kvarter finns det en del renoverade hus med härliga innergårdar eller Courtyards. I just ett sådant hus har jag en av mina favoritkrogar här. Den Michellin stjärna de borde fått för tre år sedan har de tyvärr inte kvar, men mysighetsfaktorn är dock kvar.

Att Kina siktar högt visar tydligt statistiken: Förra året examinerades 600 000 ingenjörer! Jämför detta med de 70 000 som USA ”producerade”, men vänta bara till om 5-6 år när det första ProCivitas ingenjörerna når marknaden!

1 oktober 2009 firade Kina 60 år bl a med en gigantisk militärparad genom Beijing som fick tankarna att sväva tillbaka till det kalla kriget och Sovjetunionen. Du ska dock komma ihåg att USA fortfarande har en sex gånger större försvarsbudget än Kina! Skillnaden är ungefär 500 miljarder dollar. Stora pengar! Är det värt så mycket att få tillbaka Taiwan med krigsmakt? Det kanske är lönsammare att köpa ön! 500 miljarder dollar är ju inte mer än 12-13 H&M på börsen!

Kina har många gränser och kring varje gräns finns minst en disbyt. Kina är definitivt inte överens med Taiwan. Inte heller Indien. Definitivt inte Tibet och inte heller Ryssland. De bråkar också med Japan och just nu hemskt mycket kring några öar i ett förmodad resursrikt hav. Mot Nordkorea har de dock en tydlig gräns, men vad händer den dag Nordkorea faller? Det måste väl bli så och då står Kina med många miljoner flyktingar.

Rent statistiskt kommer 2 eller 3 av gänget att välja att plugga vidare här i Mittens rike. Svensk studiebidrag utgår och med lite studielån så klarar man lätt både ”entrence fees” och att leva som en liten kung. Omkostnaderna är inte jättestora om du är beredd att leva lite österländskt! Jag tror också det är en bra merit och med kunskaper i mandarin och i kulturen så torde du ha många erbjudande vid din student. Efter två års studier i mandarin är du till och med redo för att klara en ”traditionell” MBA på kinesiska! Det är det nog inte många andra som har i sitt CV!

Mobilnätet har blivit mycket bättre de senaste åren. För två år sedan kunde det ta timmar innan ett SMS kom fram och ibland hakade det upp sig och man fick 20 kopior innan allt kom i gång igen. Är det så att Ericsson varit här?

Hang Seng + 1,39% idag. Det innebär att de som följde mina råd inför resan är ca 10% rikare i dag och avkastningen har åtminstone för mig vida överträffat min kostnader jag har haft här. Det känns extra bra!

Jo förresten, jag saknar en sak här i Kina. Ett fritt internet! Jag måste logga in via mobilen för att komma åt Facebook och min egen blogg!

Torsdagen den 4 november

Vi är inte så bra på att följa svenska nyheter här i Kina, men vi har uppmärksammat och vill ge ett stort grattis till Patricia Berghult, ID1 i Malmö , som vann EMguld i boxning.

Solen går upp över horisonten och nästan bländar mig 10 gånger när jag simmar åt det hållet. Efter en rejäl ”amerikansk” frukost så tar vi bussen norrut. Det är dags för Another Brick in the Wall. Kring den kinesiska muren finns många myter. Låt oss avfärda dem direkt:

Muren syns inte från månen. Det syns knappt på några hundra meters avstånd, trots att det är gnistrande klart även i dag.

Det finns inga slavar begravda i muren. Att bygga med ruttnande människolik är kvalitetsmässigt rätt kasst.

Muren är lång. Ja, ok men muren hänger inte samman. Den är uppdelad i rad mindre murar som olika kejsare på olika platser byggde under olika tidsperioden (200 bc-1100 ac)

Muren användes som en ”highway”. Även om muren bitvis ligger högt så är det svårt att transportera så mycket i branta trappor!

Muren användes inte! Jo då, här fanns folk och det byggdes upp civilisationer kring muren och faktiskt försvarades ett flertal gånger och om inte muren stått där. Vem vet vem som hade kommit norrifrån över slätten?

Trafikreglerna på landsväg är också intressanta. Du nonchalerar helt heldragna linjer och kör om i backkrön och i skymda kurvor och räknar sedan med att mötande trafik väjer efter några tutningar. Enligt guiden lyckades vi få ner en trehjuling med 100 kg bambu där bak ned i diket. Inte en kommentar från chauffören. Vi lyckas också nästan får ner grisbilen i diket. Det hade kunnat bli riktigt svinigt!

Vi passerar också delar av Kinas okända vindistrikt. Den största säljaren är en Shiraz med det fyndiga namnet The Great Wall. Förra året provade jag en 1994 och det var inte kattpiss, men för samma pengar får man något gott från t ex Libanon!!!

Beijing är sista utposten på högslätten innan bergen tar vid i norr. Lite längre norrut är det rätt bra berg. Så bra att kineserna i sann infrastruktur-nojja ska bygga världens bästa skidort här! Det ska vi sätta tänderna i under en annan resa. Förutsättningarna finns dock, men kanske inte just här. De har ju några rätt hyggliga berg ute i väster, fast när jag var där senast så var kineserna inte helt förtjusta i att vi åkte ned på fel sida av Annapurna, från Nepal in i Kina (Tibet).

Muren är mäktig som vanligt. De mongoler som den skulle hindra dök liksom aldrig upp. På muren ser vi inte heller några mongoler, utan bara några tuppar som gol som det skrek om det. Mao sa: En man är först en man när han bestigit muren! Och bestiga är det! Det är ingen ”walk in the park”. Av hela gänget, som nu också är förstärkt av Love och Viktor, alumnis från Malmö 08, så vi bara 7 som når högst upp i Mutianyu. Vi tar oss sedan ned via en mycket spännande slädfärd!

Rätt många börjar oroa sig för övervikt på planet och det med det rätta. Bland eleverna går rykten om att hyra in sig i container. Själv räknar jag kallt med att: 1 graderar upp mig till Business klass för att sova och slippa betala för övervikten. 2: få betala för elevernas övervikt då de deras pengar nog är slut. Hoppas krediten på Amexkortet räcker.

I går rapporterade jag om Bentley. I dag rapporterar China Daily om Lambourgini som ökat sin försäljning med över 200% i år. I veckan så börsintroducerades Xueda, med särredovisning på Nasdag. De ger ut läromedel för grundskola här i Kina och direkt ökade de med 30%. Jag tror inte Liber skulle skulle fixa det!

I Beijing är det hård konkurrens och ofta samlat på samma gata. På schackgatan är det som sig bör många schackbutiker, så även på musikgatan. Yinang Lu är lite märkigt. Här säljs det nästan bara polisutrustning. Kan du tänka dig dialogen mellan Chang Lee och Li Xian, polis 1 och 2. Hörru Chang, visst låter vår tuta lite dåligt. Dags att shoppa en ny? Nej du Li, jag tycker vi behöver nya blinkande ljus på taket?????
´
Kineserna har naturligtvis också en inomhusbacke på snö för sina snowboardkidz! Det går ju inte att vara sämre än bröderna i Dubai. Mellow Park heter det och ligger i Qiaobo om suget skulle bli för stort! Men vi vandrar vidare i den nya kvarteren. Kineserna är överj******a på stora skärmar. PÅ 10*30 meter pumpar propaganda och reklam ut i utomhusgallerian. På Himmelska Fridens Torg är de ännu större och de är fyra till antalet. Här säljs det nya Kina för fulla muggar. Störst är dock The Place och här träffas några av oss för en vidare utflykt i Beijingnatten. Oskar, också alumni från Malmö 08, dyker också upp. Love och Oskar var med på ProCivitas resan hit hösten 2007 och Oskar blev så shanghajad att ha läser ekonomilinjen med kinesisk inriktning och nu är han tillbaka i mittens rike. Vi andra lyssnar på hans snart helt utmärkta uttal.

Via taxi hamnar vi i en annan del av staden på ett av mina favorithak här. På Hatsune misslyckas de sällan även om ägarna är gamla vänner från Taiwan! I många städer har de rush-hour i trafiken på morgonen och på kvällen. I Beijing är det rush 24*7! Efter stått stilla 10 minuter ut från restaurangens parkering ger jag upp och vandrar i stället hem till hotellet i 30 minuter!!!

Goldman Sachs är positiva för Hang Seng Index och tror att på 12 månader så ser vi en minst 20% ökning. Hang Seng slutade på 1,62% i dag. Vilken resa det blev! Nästan oavsett vad det hamnar på i morgon!

onsdag 3 november 2010

Onsdagen den 3 november

Det är gnistrande klart och några få plusgrader på morgonen i Beijing och vi tar tunnelbanan till Sommarpalatset. Här har kejsarna hängt i många år i nordvästra Beijing. De lämnade den heta storstaden och genom ett kanalsystem kunde de nå hit till sjöns svalka. Det är en bedårande vacker dag och jag undrar hur det såg ut här när engelsmännen inte mötte någon flotta utan bara en vacker marmorbåt till försvar! En av kejsarinnorna tyckte att det var bättre med en vacker marmorbåt med det smäktande namnet: Båten för renhet och välbefinnande! Båten behöver dock lite uppfräschning. Resten av den enorma parken fick sin del inför olympiaden och alla byggnader är i fantastiskt skick.

Partiets centralkommitté avsatte härom veckan ca 4000 miljarder yuan i sin nya femårsplan för att uppgradera nio nyckelindustrier och för att utveckla inlandet. De nya prioriterade områdena är ny energi, nya material, IT, ny medicin, energibesparing och miljöskydd, rymd- och luftfart, marin utveckling, avancerad tillverkning samt högteknologiska servicenäringar. Här ska det bli tillväxt, men med kvalitet är mantrat. Bedömare bedömer att planen klubbas igenom på den nationella folkkongressen nästa år och vid partikongressen 2012 kan Hu Jintau lämna över till Xi Jingping som nu allt oftare utpekas som Kinas kronprins och som ofta uttalar sig på samma sätt.

Gänget åker vidare till OS-byn som jag egentligen bara passerar på min väg mot 798 Art District. I lunchtrafiken syns knappt några bilar med slutsiffran 1 eller 6. De får helt enkelt inte vara på vägarna i dag eller så får de räkna med böter på ca 300 kr. Hela bilmarknaden är i starkt uppsving och Bentley rapporterar hundraprocentiga ökningar varje år och nu ska de öppna butiker i Shenyang, Dailan, Taiyuan och Xian och därmed har Bentley nått 22 stycken i Kina. Bedömare kallar Kina för en ”limitless luxery market”. I morgon får bilar med slutsiffran 2 eller 7 inte vare på vägarna.

798 Art District är ett helt underbart ställe strax innanför den femte ringvägen på väg mot flygplatsen. I ett gammalt fabriksområde, där östtyskarna skruvade ihop den första kinesiska atombomben, har man sedan några år sedan skapat ett område för nya konstnärer och designers. Trots att det gått tre år sedan sist för mig här är den ruffiga känslan kvar, även om fler och fler områden blir mer och mer kommersialiserade. Nu hittar du t ex fler coola caféer och restauranger, men prisnivån är behagligt förortskinesisk. I en gammal ombyggd oljecistern presenterar Swedish Fashion sig med en trevlig utställning. Jag skulle kunna gå här i flera timmar till bland kvarglömda fabriksmaskiner, intressanta statyer, läckande rörledningar och allt detta värms upp en behaglig höstsol. Meatpacking District i New York kan snart kasta sig i köttkvarnen!

Under vår resa förra året så föll det 16 miljoner kubikmeter snö över Beijing enligt BWMCC, Beijing Weather Modification Command Center. Det var den tidigaste snön på 22 år i Beijing och detta skapades genom att kineserna sköt in 500 rakteter med silver iodite in i molnen. Jag hoppas att någon tryckte på rätt knapp för 200 flygplan stod helt stilla hela dagen i Beijing. Prognosen för i morgon är ytterligare en kanondag och då ska vi ut till Muren!

Taxichauffören ville inte ta emot min hundralapp för han sa att den var ”fejkad”. Inte heller min femtiolapp gillade han och han skulle nog börjat ringa polisen om inte hotellets dörrvakt hämtat mig. Det är tydligen inte ovanligt att få tillbaka ”fejkad” växel när du handlar saker här, men det märkliga är att hundralappen kommer från bankomaten på Bank of China!

På kvällen provar vi Beijing Duck och alla äter tämligen förtjust. Gänget verkar fara vidare mot en Karaoke kväll, medan jag prioriterar studier av boken Beijing Chic!

Hang Seng är upp 2,0% i dag. Bara två börsdagar kvar

tisdag 2 november 2010

Tisdagen den 2 november

Det är frost på taken när vi i soluppgången rullar in på Bejings nya High Speed Train Station. Trots att vi åker på den helt nya och moderna linjen med nybyggda tåg så envisas kineserna att bygga toaletter med endast hål i golvet!

Det är gnistrande klart. Jag har aldrig sett Bejing så här klart och detta är trots att de släpper ut 250 000 nya bilar i månaden här och här är trafikinfarkten direkt total. Trafiken i övrig är intressant. Rött ljus gäller bara för fordon med mer än tre hjul. Precis som i Amerika kan man svänga höger vid rött ljus. Detta har här blivit en rättighet och inte bara en möjlighet. Bilar är ju värda mer än människoliv här och när vi korsar en gata på övergångsstället med grönt ljus kan vi trots det bli påkörda från samtliga håll! Jag lärde mig i morse att man inte ska bråka med förarna på de överpackade trehjuliga cyklarna! Taxichaufförerna är så timida i trafiken, trots att det knappt rör på sig. De hade inte överlevt en förmiddag i Shanghai. De är till och med så timida att de ibland stannar för fotgängare på övergångsställen!

Vi checkar in och får våra rum direkt kl 9 på morgonen och blir bjudna på frukost. Jag fokuserar dock på 500 m i min simbassäng och en liten napp efter den korta sömnen på nattåget innan jag ger mig ut i vimlet. Jag tror at många i gänget inte är trötta på sina marknader än, så jag ger mig på egen hand ut i hutongerna. Det är en del av det gamla Kina och jag är rädd för att det inte finns många hutonger kvar här i centrala Beijing om några år. Jag är stamkund hos en gammal dam i en hörna som bjuder på en pannkaksomelett med gräslök och lite annat. Hela 2 kr stannar notan på!

H&M har nu påbörjat sin invasion av Beijing. Tidigare har de bara haft butiker i Hongkong- och Shanghaiområdet, men deras nya flagshipstore öppnade för ett tag sedan i Beijing på QauiMen. Det är ett nybyggt shoppingområde som ska se flera hundra år gammalt ut ungefär som i en Disneyfilm med liten spårväg och allt. Dra en linje från Drum Tower, rakt igenom Förbjudna Staden genom Arch Tower så kommer du, mitt i denna uråldriga heliga linje till HMs butik. . Undrar om Mao skulle gillat det? Han får tacka ProCivitas alumnielev Johan för det. Det är han som ansvarig för alla nya butikslägen i Kina. Ytterligare tre nya butiker finns och nu ska H&M upp till kamp mot Zara och alla lokala kedjor!

På kvällen tar vi oss österut i Bejing och går på en fantastisk akrobatikshow. Det är väl också en del av det gamla Kina. Jag förstår av några nyfunna vänner att INGEN längre ser på Pekingoperan och jag tror inte heller så många i vårt gäng kommer att göra det trots att ensemblen håller hov på gruppens hotell.
I Mittens rike finns bara en tidszon och den är naturligtvis inställd på Beijing som ligger rätt långt österut. Det gör att Desperata Hemmafruar (Här heter den Babes in Beijing och visar västerländska flickor i hemmet med kinesisk man) på bästa sändningstid i Beijing sänds innan solen nedgångs ute i den vilda västern. Media är definitivt inte fritt. För att bättra på kinesernas engelska föreslog jag en lokal partirepresentant att släppa CNN/BBC och SVT+ fritt för alla. Responsen var bara sådär!

Jag avslutar kvällen på San Li Tun Lu som tidigare var en ökänd bargata men nu ett chickt ställe med nya, moderna trendiga restauranger och butiker. Jag och fyra av flickorna får oss en underbar middag på lillasystern till Shanghais flaggskepp Hatsune. De har dille på stora skärmar som vräker ut olika budskap här. De tystnar dock snabbt i plåtlavinen som jag tar tillbaka mot hotellet. Trots att det strax är midnatt är trafiken så tät!

Hang Seng svagt upp i dag +0,08%

måndag 1 november 2010

ILSH; ILSH, ILSH, ILSH, ILSH Måndagen den 1 november

När jag är i Hongkong gillar jag Hongkong bäst. När jag är i Shanghai, så gillar jag Shanghai bäst. Det ska bli lite trist att lämna i dag. Det finns så mycket mer jag skulle vilja se och uppleva i Shanghai, utan att staden egentligen har några traditionella sevärdheter. Det handlar egentligen mer om en känsla av att bli shanghaijad av Österns Pärla. Solen skiner och det är lite varmare.
Shanghai har en brokig historia och här utspelades det första opiumkrigen i mitten av 1800-talet. Sedan blev det Österns Pärla, men de internationella dansöserna fick knappt på sig sina fjädrar innan de lämnade Shanghai åt Maos politiska nycker.

Shanghai har blivit den ekonomiska makten genom de frizoner som skapades här för drygt 30 år sedan. Shanghainesen är den kines som fokuserar mest på pengar och upplevs som snål av andra kineser. Beijing är medveten om denna makt och Shanghais borgmästare ersatte Hu Jintau med en av sina förtrogna för några år sedan. Nu har Shanghai rest sig som det ekonomiska loket och lockar till sig mängder med västerlänningar och trots att kineserna är lite inåtvända och inte talar någon engelska så delar de en viktig gemensam tro: FRAMTIDSTRO!

Shanghai är inte största staden i Kina med sina 20 miljoner invånare. Congqing mitt i Kina har tydligen 32 miljoner. Det finns vidare 280 städer i Kina med mer än 1 miljon invånare! Allt blir så stort här. Skulle snittkinesen lägga ned lika mycket pengar på H&M som snitt svensken skulle H&M behöva öppna 78 000 nya butiker här!

Några av oss är uppe i ottan denna måndag och vi besöker Karin på advokatfirman Vinge på Shanghai Times Square. Karin har varit här i fyra år och har en trevlig presentation om China Inc. En fart- och faktafylld föreläsning om Kina. Inte ett Kina som ett land utan som en kontinent. Det är mycket fokus på hur lagar skapas och fungerar i Kina. Alla lagar är nästan nya sedan ett par år tillbaka och liknar de inom EU, men implementeringen är minst sagt annorlunda. En viktig förändring de senare åren är att Kina uppmuntrar utländska investeringar i allt mindre grad och nu är de bara riktade till speciella sektorer. Sektorer där Kina ännu inte är i kapp. I de andra anser man sig var minst lika bra!

Piratkopiering beräknas stå för 8% av Kinas ekonomi och är definitivt ett problem, men samtidigt börjar de kinesiska företagen nu att klaga också. Kineserna vill inte bli kopierade och de står nu för den största andelen nya patent och varumärkesansökningar i världen. Förra året gick de om både USA och EU. Många kinesiska företag avser att satsa på service och outsourcing, men just outsourcing ligger nära uttalet för ordet ”fritt att kopiera”. Jag tror nog Indien är bättre för oss européer för kinesernas engelska är riktigt dålig och innan dess att Hu Jintau släpper in BBC och CNN etc så ser jag ingen större förbättring.

Att säga som jag gör ovan att inga kineser kan någon engelska är en underdrift. EF har haft stora framgångar här och jag har precis köpt aktier i New Oriental Learning (listat på Nasdaq). Tillsammans har de en stor potentiell kundlista!

En av de nya lagarna som partikongressens beslutade om i oktober en sjuk- och pensionsförsäkringslag ala den som Obama inför i USA. Det vi i Sverige kallar för LAS införs också.

Många matbord här i Shanghai är liksom 1 dm för höga. Kineserna är ju normalt lite mindre än oss, så borden måste ju vara jättehöga för dem, men jag har nog kommit på varför. Höjde gör att kinesmunnen kommer i höjd med tallriken och då kan man med sina pinnar snabbt skyffla ned maten i halsen. Det får mig på något sätt att änka på gåsleveruppfödningen i Frankrike!
I förra veckan började Iphone 4G att säljas här i Kina. Telebolaget China Unicom räknar med sälja 5 miljoner enheter, men det blir nog svårt. Analytikerna räknar med att redan två miljoner insmugglade enheter är sålda och i butikerna hittar du bla kopian O-phone 4G som är rejält mycket billigare. Här finner du också O-phone mini. Är det månne nästa version från Apple?

En stor nyhet är att internet tillåter domäner med kinesiska, arabiska, koreanska och kyrilliska tecken. Detta kommer att öka tillgängligheten här, trots att redan 340 miljoner kineser är uppkopplade. 2012 räknar man med att det finns fler sidor på kinesiska än på engelska i den digitala världen.

Gänget flyr mina lektioner. Medan de slåss på kopiemarknaden tar jag en taxi genom smogens Shanghai till Moganshan Road Art Centre. Gamla industrilokaler och enorma magasin från 30- och 40- talet har nu omvandlats till konstnärsateljéer och allt blir en riktigt spännande mix som konkurrerar väl med Beijings 798 Art District. Det är också bara i detta distrikt som Mao’s söner tillåter grafitti.

Shanghaiköket är ofta oljigt och sött. Den mest välkända är den kantonesiska maten från sydöstra Kina. Sichuanköket är mer kryddstark mat från det nordöstra hörnet av Kina och i norra Kina (Beijing) äter man mer nudlar än ris till sin mat. Det gäller att hålla sin tunga rätt i mun, men det bästa japanska köket hittar jag också här i Kina. Höstsolen värmer fint när jag provar en snabblunch på en stol på gatan för 18 sek som inkluderar en Tsing Tau.

I Hongkong tog jag av mig kavajen när jag ut och tog på mig den igen när jag kom in i luftkonditioneringen. Shanghai är nu kallare och det kan nog bli än kallare. Den store ledaren proklamerade att inga värmesystem skulle installeras söder om Yangtzefloden. Shanghai ligger precis söder om floden så det är nog dags att fly norrut snart till centralvärmen!

På kopiemarknaden är det tydligen mest turister. De andra handlar i de riktiga lyxbutikerna och det verkar vara lönsamt. Chanelfodralet till Ipaden är 20% dyrare här än i Hongkon och ändå är de slutsålda. Många i gänget är säkert kvar på marknaden när jag åker tillbaka till hotellet för två tunga timmar på gym och i pool och sedan en avslutning med 2,5 timmars massage. Jag lär somna gott på natt-tåget till Beijing i kväll!

söndag 31 oktober 2010

ILSH *4 Söndagen den 31 oktober

Det är en lätt dimmig morgon och när jag blickar ut så ser jag drakar som flyger högt över The Bund. Det är söndagmorgon i Shanghai och på The Bund finns mängder av grupper som kör Tai Chi och andra liknande övningar. Jag tror detta är sista generationen som lär sig. Den nya är mer västerländsk och föredrar det klassiska gymmet.
Shanghai har mängder av små elmopeder/cyklar. Det borde vi snarast ta till Sverige. Nackdelen är nog att du inte hör när de nästan kör över dig på övergångsstället där du gick ut mot grönt ljus. Trafiklagar gäller tydligen inte för fordon med mindre än fyra hjul!

I går skrev jag om SOHU. Sohu är också en Baidu utmanare som tar allt mer trafik nu när Google i princip har gett upp här i Kina. Nere på ett frukostställe som heter Kommune i en av de trånga gränderna vid Taikang Lu börjar jag förstå vad partiet egentligen vill. När jag signerar notan står det: ”I have joined the PARTY and I promise to PARTY here every week!”

Några av oss tar taxin till HongQiao stationen där vi tar ett av de nyöppnade och omtalade ”Bullettågen” till Hang Zhou. De 20 milen avverkas på ca 45 minuter. Högt över risfälten rullar vi fram i hög fart. 356 km/h blev maxfarten denna gång. Jag vet att Maglevtåget, magnettåget till Pudongs flygplats är snabbare, men detta tåg gör verkligen nytta och binder ihop två riktigt stora städer.

Vi besöker ett mer riktigt Kina och tar båten över en lugn sjö och njuter av vackra omgivningar, teodlingar och klassiska kinesiska byggnader. I den lätta dimman ser vi höga, gröna berg som utgör en fantastisk fond till vår lunch och till det passar en räkfond med riskakor och cillimarinerade kräftstjärtar helt utmärkt. Åt andra hållet tornar centrala Hang Zhou. För mig verkar det vara i storleksordning med London och efter en kik i Wikipedia så verkar bedömningen vara korrekt. I detta mer verkliga Kina så ser vi hela 11 västerlänningar på fyra timmar!
I år säljs det fler bilar i Kina än i USA! Det nya Detroit heter Guangzhou, Changchun, Wuhan och Chongqing. Vi säger väl: om du ska bygga dem i Kina, så sälj dem där!. Nu har bla Rover, Volvo och Hummer blivit kinesiskt.. Kina ser en genväg till de västerländska märken och med hybrider och gröna bilar så blir nog nästa bil vi köper en kinesisk men med ett västerländskt märke. Samma bil säljs nog också i Kina och äntligen har bilindustrin fått sin ”global car” fast den byggs och ägs av kineser! (Läs Geely som kanske ger Volvo en fantastisk framtid). I samma stund funderar jag på om Guangzhou, Changchun, Wuhan och Congqing verkligen vill bli ett nytt Detroit, med tanke på hur det ser ut idag där!

För 200 kr extra tar vi businessklass på tåget tillbaka till det futuristiska Shanghai. Det innebär att vi sitter bakom en glasvägg tätt bakom ”piloten” när han drar på. På motorvägen intill står bilarna stilla i 100 km/h och när vi blickar rakt fram susar elstolparna förbi i en hisklig hastighet. Till och med konduktören tar foto!
Siffran fyra är ett olyckstal som betyder död. Siffran åtta är ett lyckotal. Ett mobilnummer med många åttor kan säljas för mycket pengar på en auktion. I många hus finns inte våning 4 och på våning 14 får man hyresrabatt. Minst 8 % i tillväxt är vad Hu Jintau kräver och det investeras friskt i infrastruktur. I Shanghai investerades dubbelt så mycket för Expo 2010 som Beijing gjorde inför OS 2008. I dag stänger Expot och drygt 70 miljoner besökare har löst sina biljetter.

Shanghai Urban Planing Center har också en underbar utställning om propaganda-affischer. Jag har fotograferat en del här intill (bilderna kommer när jag är tillbaka från cencuren av min blogg) . Vad sägs om följande trevliga slagord från 1958-1969:

All labour is glorious
John rides a cow. I ride a horse. How can I lose to him?
Ten thousand tons of steel and ten thousand tons of grain will beat the American imperialists to hell
Plant a red seed
Warm hail the explosion of our first hydrogen bomb

Kina har en negativ befolkningstillväxt. På varje kines föds det 0,6 barn. Det gör att dagens 1,3 miljarder kineser bara är 800 miljoner om 50 år om enbarnspolitiken fortsätter. Reglerna är snåriga men för den vanliga kinesen så kostar det andra året ungefär två årslöner i extra skatt. Om båda dina föräldrar är ensambarn så kan du dock få skattelättnader om du vill ha ett tredje barn. Om du gifter dig med en etnisk minoritet så får du skaffa fler barn. Vi västerlänningar räknas som etnisk minoritet och det är kanske därför så många vackra kinesiska flickor tar kontakt med mig?

På kvällen visar Shanghai upp sig på sin sämsta sida. Smogen ligger tät och vi fastnar i en bilkö på en av motorvägarna högt där uppe ovan mark. Här sitter vi i nästan 50 minuter innan vi kommer ned och väljer att gå den sista biten till hotellen. Solnedgången blir dock vacker i all smog.

Några av oss samlas på min utkiksplats på kvällen och tar sedan en taxi ned till Peoples Square. Här hade engelsmännen byggt sin trav och galoppbana, men Mao såg till att asfaltera över allt för drygt 50 år sedan. Nu är det en vacker park, fylld med sjöar och museum och helt omgivet av höga skyskrapor. Vi ramlar in på en cool restaurang där en av våra äldsta alumnielever väntar. Johan (examen Helsingborg 2001) har verkat här i många år och är ansvarig för den kinesiska expansionen för den svenska stora modekedjan. Våra befintliga elever lyssnar med stora öron när Johan berättar om sina arbetserfarenheter. Det är så fantastiskt trevligt att träffa alla dessa gamla elever runt om i världen. Vilka inspiratörer och vilken kraft ProCivitas kan bli om några år när de gamla guidar de nya. Jag känner mig riktigt stolt över det vi tillsammans åstadkommer!

Shanghais söndagnatt är fortfarande ung när jag promenerar hem nedför neonljusen på Nanjing Lu.

--

ILSH * 3 Lördagen den 30 oktober

Äntligen lördag och därmed höstlov och jag börjar med 500 meter i poolen innan jag sakta går fram i en gnistrande klar Shanghaimorgon. Det känns rätt trevligt att veta att kronprinsessan och prinsen också utnyttjande ”min” pool när de besökte Shanghai och Expot för några veckor sedan.

Vid morgonsamlingen förstår jag att gruppens kinaben nu är rätt stadiga när de berättar om fredagkvällen samt dagens planer. Själv tar jag mot över till Pudongsidan för en trevlig promenad på det altnativa ”the Bund”. Jag passerar efter en stund Jin Mao Tower som länge var Shanghais högsta byggnad och deras skybar, Cloud 9, var länge den högsta baren i världen. På granntomten står nu Shanghai World Finance Center som är ännu högre med sina 492 meter. I svensk folkmun kallas byggnaden för ”kapsylöppnaren”. På 87 våningen har Park Hyatt sin lobby, men jag fortsätter upp till SWFC’s nya skybar för en snabb lunch. Century 100 heter den. Gissa varför?

Härifrån är utsikten vidunderlig. Jag tittar bokstavligen ned på lilla Jin Mao Tower med sina futtiga 421 meter inklusive antenn! Men hur länge ska denna skybar bestå? På granntomten har man börjat bygga ett runt litet torn som ska snurra sig upp till 632 meter. Näst högst i världen!
Generellt har luften varit mycket klarare under denna resa än de tidigare åren. Några amerikanare intill mig tror att kineserna använder kemikalier i luften under Expot! Eller så är det så att de kan räkna ut något. I Tianjin på China National Center för SuperComputers (SNSSC) har man nu konstruerat världens snabbaste superdator. Tianhe-1A är namnet och University of Tennessee får se sig slagna med ca 40%.

Jag blir lite kinestrött och flyr in till Xintiandi, ett västerländskt vattenhål mitt i staden med låga byggnader och fylld av trevliga restauranger och butiker. Efter lite andhämtning vandrar jag vidare i de franska kvarteren. En skylt om klippning för 38 kronor lockar in mig hos den lokala frisören bland de trevliga kinesbutikerna på Chang Le Lu. En timma senare har jag fått en rejäl tvättning, öronrengöring, nack- och skalpmassage samt en ordentlig klippning. Undra vad "för kort" heter på mandarin?

Nu har 10 000 taxibilar utrustas med en klickbar karta där vi som västerlänningar kan klicka oss fram och sedan berättar maskinen adressen på kinesiska till chauffören. Mao och hans kompisar vill tydligen bestämma var vi ska ta vägen, men jag undrar om systemet hittar min nya pärla djupt inne i gyttret vid Taikang Lu. Efter affären med de kokta ålarna tar man vänster förbi fotografen och sedan vidare in i gränden till vänster!

Varje stad ska ju ha sitt SOHO! South of Houston Street heter det både i New York och i London. I Hongkong heter det South of Hollywood Road. I Shanghai heter det SOHU och det är det självklara South of Hua Hai Zhong Lu. Det känns dock rätt mycket fräckare än Stockholms SOFO, South of Folkungagatan!

En av våra hemliga gäster gör entré och tillsammans käkar vi på en av topprestaurangerna på Zhongsan Dong Li Lu som The Bund egentligen heter. I de gamla klassiska tullhusen kryllar det nu av restauranger, barer och klubbar och i gatunivån är det exklusiva butiker. Häromkvällen var Naomi Campbell här och invigde sin kollektion på D&G. I dag var det någon annan som var i Kenzos butik på lyxshoppingcentrat IFC i Pudong. I går invigdes Armanis nya butik på hotel Peninsula som har en ”ὓberposh” galleria som vetter mot RockBund. Här ställs ett nytt läckert kvarter i ordning och ytterligare fler lyxbutiker har premiär inom kort. Hur många Cartier, Dior och Chanelbutiker till behöver Shanghai egentligen?

23.30 slocknar skyskraporna och the Bund, men natten fortsätter säkert utan mig

fredag 29 oktober 2010

ILSH*2 Fredagen den 29 oktober

ILSH*2
Världen är rätt liten. När vi klev in på Mannheimer och Swartling i går, så blev vi välkomnade av en av deras partners som tillika är alumniförälder. Vi försöker nu få dag i dottern till morgondagens födelsemiddag med stora stjärntecken! Från Sverige får vi idag sällskap av lite fler elever som i lite hemlighet landar i eftermiddag.
Smogen ligger tung i dag på morgonen fast det blåser rejält. Är det så att det blåser från Pearl River Delta där jordens verkstad ligger? I dag har China passerat USA som det land som släpper ut mest koldioxid och prognosen framåt är att Kina släpper ut dubbelt så mycket som USA 2030. Per capita ligger naturligtvis USA långt före Kina. Sett till utsläpp per BNPdollar så släpper Kina ut tre gånger mer än USA och prognosen för 2030 är kvar på dubbelt så mycket som USA även om båda nationerna halverar sina utsläpp/BNPdollar. För att gå vidare i processen lär nog Kina kräva hjälp för att betala räkningen OCH att de får tekniken billigt. Detta kan bli en svårsåld nöt för herrar Obama och Reinfeldt och kanske är för mr Hu! Ett enkelt tips är väl att byta ut alla gamla taxibilar (Volkswagen Santana) som rullar här.
Upp i ottan. Kl 8 tar vi taxin till World Expo 2010. Söndag är sista dagen för utställningen och sedan stänger den efter nya besöksrekord. Better City, Better Life är/var årets tema. Hela gänget fick gräddfilen in till den svenska paviljongen som visade upp våra satsningar i Sverige, t ex Västra Hamnen i Malmö och Hammarby Sjöstad. Efter en rutschbana ned till första våningen fanns exempel på många av de innovationer som våra svenska uppfinnare och företag bidragit till.
Jag hade turen att få ett VIP pass och genom en rad invitationer kunde jag ta mig förbi hysteriskt långa köer till varje lands paviljonger och efter ha sett Spanien, Frankrike, Tyskland och favoriten Italien på förmiddagen så bleknade Sveriges inslag rätt snabbt! Efter lunch kilade jag in hos Taiwan och fick en fantastisk show i 720 graders bio! Kronan på verket var Kinas enorma paviljong.
Jag gick även in i Syrien, Libanon och Nordkoreas paviljonger och plötsligt framstod Sveriges inslag som fantastiskt välutvecklat!
Den första världsutställningen var redan 1861 i London och då byggdes bl a Crystal Palace och den kanske mest kända är väl den i Paris 1900 och kvar blev ju ett visst Eiffeltorn! Undrar vad som blir kvar här? Nästa gång det blir stor Expo så är vi i Milano och 2015 och temat då är Feeding the Planet. Det kan nog bli en del pasta och pizza där!
Det sas tidigare att hälften av jordens lyftkranar fanns i Shanghai, men det stämmer definitivt inte! I princip alla är borta, för under Expot så råder det byggförbud. På måndag kommer de tydligen tillbaka och då kan man njuta av pålande och stora svetsövningar tidigt en söndagmorgon.
Shanghai Daily är långt ifrån SCMP. SD är mer som SMP (SMålandsPosten), även kallad rakbladet. Jag vet inte om det är därför den är så tunn eller så vass! Speciellt vass är inte Shanghai Daily. Den verkar mest vara tillrättalagd för engelsktalande kineser. Jag tror inte de har tagit upp så mycket om Nobels Fredspris!
Efter många timmar och mil på expot sliter jag bort ytterligare ett par kalorier på hotellets gym. Då det ligger i källaren är utsikten rätt dålig och i stället ser jag på den lokala engelsktalande nyhetskanalen CCTV9, som om möjligt är mer tillrättalagd som Shanghai Daily.
Confucius är tillbaka. Mao Tse Tung skickade filosofen från 600 talet ut i kylan, men nu är han tillbaka, bl a finns det 60 nya statyer i USA och Hu Jintau menar publikt att vi borde dela synen på fred och harmoni. Nu sponsrar Kina universitet utomlands med Confusius Institutes. Undrar vad Skolverket säger när vi kastar in specialkurs i Confusionism i stället för Religion B? Jag tror inte den reaktionen innehåller harmoni och fred, men det vore nog bra den ”ofrånkomliga?” dag när det blir problem vid den finsk-kinesiska gränsen!
Viktor (examen Helsingborg 06) dyker upp på vårt utkiksställe, där vi kan blicka ut över ett gnistrande Shanghai. The Bund kröker sig längs floden och jag tror det är få storstäder som ger samma energi som Shanghai. Tänk att för 30 år sedan var det kolmörkt här kl 11 och där skyskraporna tränger sig upp i Pudong, så fanns det bara risfält där ofta kvinnor drog plogen!
Viktor har tidigare jobbat för sin mentor i Shanghai i ett år och då träffades vi också här. Denna gång är han shanghaiad som utbytesstudent och tillsammans med några i gruppen vandrar vi ned till The Bund och till ett av mina favorithak här. M säger jag bara!
Hang Seng är ned 0,49% i dag, men det tog sig mot slutet. Det gör nu att första veckan är svagt plus.

torsdag 28 oktober 2010

ILSH I love Shanghai, Torsdag 28 oktober


Vi rullar in i Shanghai och nu klarar sig inte gruppen utan de adresslistor och kort vi delar ut med kinesiska tecken. Valentina, som varit med mig här tre gånger, säger att jag hittar bättre i Shanghai än i Stockholm och framför allt när det blivit mörkt och då har hon ändå halva sin familj här. Shanghai har fördelen för oss européer . Du slipper köper och VIP listor och du fixar enkelt bord på de coola restaurangerna. Det är långt från den hets som jag t ex upplever i städer som New York, London och Paris.

Detta är femte resan jag gör med elever till Kina och ingen har någonsin blivit hotat, rånad eller liknande. Jag släpper hellre dem fria här än ber dem gå hem från Öppet Hus i Malmö eller Helsingborg. Det känns verkligen tryggt här.

Efter incheckning rusar de ut till den nyrenoverade ”the Bund” och vidare med sina adresslistor. De så tidigare stadiga Hongkongbenen har blivit lite vingliga Kinaben nu. Nästan alla hittar till Mannheimer och Swartling där Oliver och hans kollegor berättar om sina erfarenheter som expat och jurist i Shanghai.Efterår visar jag upp mitt vattenhål Xitiandi, dit jag flyr när jag blir Kinatrött.

På the Bund har kineserna satt upp sin ”Financial Bull” av samma konstnär som gjort the Wall Street Bull. Den lär vara lite större, lite tyngre och lite rödare i sin färg. Detta är en tydlig manifestation att Shanghai vill bli världen största financentrum. Klockan på Customs House har Mao’s nya vänner lyckats behålla i år igen. Under drygt 50 år var den nedplockad och var då ett utropstorn där sen sanna läran proklamerades. Numera finns det en del hippa barer i huset!

Ingen chaufför kan läsa en karta. Kineserna är liksom ej kompatibla med detta fenomen som kallas kartor. Jag tror därför inte vi bör oroa oss för en eventuell invasion. Jag tror inte de hittar till Malmö, Helsingborg och Växjö. Kanske hittar de Kalmar, men där var ju de bara en kort stund innan de stack vidare.

Vad värre är, är at min blogg blivit spärrad. Jag måste nu skicka mina kommentarer per mail till Sverige där de läggs upp. Facebook funkar inte och inte heller Spotify. Trots ett ultamodernt Shanghai känner jag mig kastad in i fördatorisk tid igen!


Hu Jintau styr och ställer här i Mittens rike och tydligen förbereder han för sin pension 2012 och nästa namn vi måste lära oss är Xi Jinping samt hans högra hand Li Keqiang. Just nu verkar oddsen vara på Xi Jinping som nyligen blivit utsedd som chef för försvarsmakten. Enligt ett uttalande är den defensiva försvarsmakten defensiv i sin natur. Ganska oaggressiv alltså! Det blir spännande att se vilken väg Kina tar. Ett starkt centralstyrt Kina, som det nästan alltid varit eller ett mer liberalt. I ett mer liberalt Kina vill nog flera regioner ha ett större självstyre och vi västerlänningar kan fråga oss: Vill vi ha ett starkt Kina eller ett svagt Kina fyllt av interna konflikter och instabilitet. Vi bör nog förbereda oss för det värsta, men hoppas på det bästa. Vilken färg på draken vill vi se?

Jag och några andra flyr bort till Shintori som är en av mina favoritkrogar i Stan. För att komma in måste du känna till hur dörren fungerar och det är inte helt självklart. Här bjuds det på godsaker och hur mycket vi än provar slutar inte notan på mer än 100 kr per person. Vi bjuder Anna som är en klipsk tjej från Helsingborg som pluggar kinesiska här. Hennes egen blogg kan du följa påwww.studyadvantage.se . Detta är en tjej som verkligen kan inspirera dagens elever att prova sina vingar i Kina.

På natten hem i taxin rusar vi på motorvägen i full fart 50 meter över marken. Det känns tokigt ,men om en motorväg proppar igen, så bygger man en till 50 meter ovanför! Trots att det är sen torsdagskväll är det tät trafik och det är det, trots att Shanghai bara släpper 8000 nya nummerskyltar varje månad och de säljs på auktion! Förra månaden blev den dyraste 50 000 kr, d v s 4 gånger månadslönen till henne, inte långt härifrån, som sytt de kläder du har på dig!

Hang Seng upp 0,2% idag. Detta blir nog en bra vecka!


Onsdagen 27 oktober


Förmiddagen verkar varit utan större händelser. Min två och en halvtimmars massage verkar vara det mest intressanta. I SCMP läser jag att både polisen och illegala gäng jagar okända ”gunmans” och jag blir lite orolig, men kanske än mer när jag ser att det inspektör Borje Sjoholm som uttalar sig. En ej namngiven ”tribeleader from Rosengard” kommenterar vidare ”We know the area better than the police”! Är man främlingsfientlig ska man nog inte resa till Hongkong som är en fantastisk smältdegel från jordens alla hörn, även om jag förstår att kineserna gärna ser ned på gästarbetarna från Filipinerna.

Chinext, den entreprenöriella Nasdaq liknande börsen, som jag tidigare berättat om fyller 1 år och därmed tar inlåsningsmekanismerna snart slut. Detta skapar lite oro och jag förstår oron. Bubblan är uppe i 129 gånger genomsnittlig årsvinst just nu, men å andra sidan så är det nog här du ska leta om du vill hitta morgondagens Apple, Google eller Baidu.

Vädret är perfekt och från tågfönstret har jag aldrig sett ett klarare Kina någonsin. Vågar jag berätta att Beijing hade sin första frost i natt? Det är ett ofantligt jordbruksområde vi åker igenom och de effektiva processerna har inte nått hit. Det är småskaligt och mängder med folk på fälten med enklar redskap. Trots brukslandskap finns det mycket bebyggelse. Allt från små hyddor till nya moderna hus och inte sällan höghus med mängder av lägenheter.

I Kina byggs infrastrukturen ut i ett rasande tempo. Här finns det högklassiga motorvägar och världens längsta nät av höghastighetsjärnväg. Energinätet expanderar och betydelsen av den offentliga infrastrukturen för produktivitetsökningen i det privata näringslivet är mycket stor. När jag skumpar fram över landsbygden känns dock det moderna höghastighetståget rätt långt borta och en del av tjejerna undrade var toaletten var. Det fanns ju bara ett hål i golvet! . Det första höghastighetsbanan (förutom specialbanan Maglev i Shanghai) öppnades mellan Beijing och den lilla hamnstaden Tianjin förra åtet. Tianjin är också en bortglömd stad för oss svenskar som bara innehåller 7 miljoner människor. Det var i och för sig som OS-seglingarna hölls. I går öppnade banan mellan Shanghai och Hangzhou i 400 km/tim mer än halveras tidsåtgången till endast 45 minuter.

Kina har starka offentliga finanser som gör det möjligt att stimulera ekonomin kraftfullt om behov finns. Det viktigaste på lång sikt är nog humankapitalet både på bredden och på spetsen. Den som i dag börjar skolan i Kina kan ser framför sig 11 års skolgång, jämfört med de sex år som dagens nyblivna kinesiska pensionärer kan blicka tillbaka på. Utomlands utgör kineser ofta den största gruppen utländska studenter och nu ökar antalet återvändare till Kina dramatiskt.

När solen gått ned såg jag den, åtminstone för mig, första helt belysta golfbanan! De kan allt hitta på här! Från Wuhan rapporteras att de tre ravinernas damm äntligen är full. Det tog 17 år att fylla den, så den är nog rätt stor.
Den billiga arbetskraften börjar inte heller ta slut. Det finns fortfarande ca 40% eller drygt 400 miljoner kineser inom jordbruket samtidigt som den finansiella sektorn blir allt starkare och sundare. Kina bygger på detta sätt starka fundament för en fortsatt tillväxt. Hur långt det räcker i en ny global kris är osäkert, men att krisen startar här är nog osannolikt.

I morgon ska vi träffa Oliver och Anna och Hang Seng slutade på +1,85%

tisdag 26 oktober 2010

ILHK*4'5*6*7

Hongkong är rent och prydligt och jag förstod i morse att någon säkert tar hand om allt skräp. SCMP rapporterar att Hongkong är det land som producerar mest skräp per invånare. Förra året var det 921 kg per invånare och det är 10% över nr 2 som är Norge! USA ligger på tredje plats med 760 kg/invånare. Var Sverige ligger i listan förtäljer inte South China Morning Post. I Hongkong finns det ca sju miljoner invånare så det blir ju en del skräp och det använder man för att bygga nya områden i havet där man kan bygga ännu fler skyskrapor!

De flesta i gänget besökte HKUST idag. En ganska nytt universitet som verkligen är av toppkvalitet, även om professor Kevin Tam’s föreläsning om Fundamentals of Social Psychology, hade de flesta av oss redan hört på hemmaplan. På plats har ProCivitas minst två elever och en som har fått sin examen där. Samtidigt rapporteras att HKUST MBA program är rankat nr 1 i världen för andra året i rad enligt Financial Times. Deltagarna får ett lönelyft med 69% efter sin examen och snittlönen blir därmed hela 392 075 USD per år. Jag måste medge att detta till och med slår ProCivitas, men utbildningen kostar dock 1 MSEK på HKUST, fast det låter ju som en god investering. Var signar jag in?

Bloombergs är alltid en höjdare och samtliga elever fick en riktig säljshow av dem. Bloombergs lockar många ”nyexade” till sitt första jobb i den finansiella industrin och genom coola kontor, sunda värderingar och med mycket annat är detta en god plantskola. Mig veterligen har en nästan en handfull alumnielever från ProCivitas hamnat på Bloombergs i London och USA och trivts utmärkt innan de blivit headhuntade till större uppdrag. Att Bloombergs i HK ligger granne med Bank of China och har en vidunderlig utsikt över Kowloon gör inte saken sämre. Den fria maten i cafeterian funkar också!

Efter gårdagens långa snack med grabbarna från tradingbordet så släpper jag följande nyhet: Kinas valuta är kopplad till dollarn i princip och just nu undervärderad till ca 28%. Detta är liksom anabola steoroider för en valuta som Kinas. Valutan kommer att släppas fri, men först efter en finanskris i Kina som sker när bubblan spricker. När väl kaos lagt sig och en demokratisk kapitalistisk liberalism vunnit gehör så är valutan fri och blir då plötsligt den nya världen reservvaluta. Englands ekonomi blev omsprungen av USA redan ca 1880 men det tog ytterligare 70 år innan dollarn blev en världsvaluta. Denna gång krävs det bara 7 år menar mina vänner på The Courtyard. 2020 går Kina förbi USA med dagens takt så 2025 kommer krisen och 2027 har vi en ny reservvaluta. En alternativ väg med Huga Chaveo i spetsen låter ju föga trolig, men i Moskva och New Dehli sitter några herrar och förhoppningsvis damer som säkert vill påverka. I denna nya värld med nya teknologier så kanske några andra lite oväntade länder vill vara med i matchen. Det kanske är för hett i Botswana, men räkna med att Nike och H&M har fabriker där som redan lämnat både Kina och Indien och IBM's och Cap Gemenei's outsourcingsäventyr redan då har hittat nya avkrokar.

Jag visade gänget till the Peak TRAM som de tog upp till Viktoria Peak. I stället TRAMpade jag ned till hotellet och på en Stairmaster med underbar utsikt TRAMade jag sönder 76 minuter samt lite efterföljande övningar och därmed hoppar jag allt vad kvällen i Hongkong har att erbjuda och hoppas att Proccekidzen gör det samma.

ILHK! För varje gång jag är i Honkong gillar jag det allt bättre. Jag har i och för sig inte varit i Tokyo, Singapore , Bangkok samt Sao Paulo än. Rio har jag bara precis touchat, men jag kan verkligen säga ILHK och ännu mer efter årets resa hit. I skjortärmarna på hotellets takterrass kl 22.00 med full WLAN ser jag en glimrande storstad, med vatten och höga berg och jag vet att bara 30 minuter härifrån är det ”vild” natur. ILHK, ILHK, ILHK och jag vill verkligen inte lämna i morgon. Inte det minsta, fast på torsdag börjar ju ILSH!!!

Hang Seng är svagt ned med 0,11 i dag. Vi räknar med en bra onsdag eller hur?

Viktigare än Hang Seng var nog ett samtal med en alumnielev idag. Vi skildes inte åt som vänner vid examen, men i dag blev vi det igen. Det är sådant som verkligen räknas!

måndag 25 oktober 2010

ILHK*3

Ipaden har nyligen kommit till Kina och i Hongkong kan du nu hitta Ipadhållare till din nya dyrgrip från de kända märkena. För 3,200 sek får du denna från Louis Vuitton:
Värst på kartan är Chanel’s med sina handtag som kan vara ett rent fynd för 12,400 SEK. Hos Gucci kan du handla 5 st för samma pris!
Överallt ser jag modefotograferingar och de behövs nog för att fylla alla trendiga tidningar som lockar allt fler fastlandskineser till Hongkong, där öst verkligen möter väst på ett utmärkt sätt.
Tillsammans besökte vi i dag Hongkong Stock Exchange och fick oss en historisk berättelse om börsen i Hongkong och hur den växte fram och var en stor källa för kapital. Lite trist var att presentationen inte skulle fått ens G på en lektion på ProCivitas. På dålig engelska rabblar en flicka ord som inte betyder något för henne i 10 minuter med blicken fäst på sitt manus. Presenterar alla kineser sina bolag på detta sätt har vi inget att frukta i framtiden.



Några av oss upptäckte mer av Hongkong och några drog i väg till Macau. Macau är ett portugisiskt Hongkong och där tillåts gambling. Här har det byggts fantasihotell efter fantasihotell och tydligen är spel förbjudet i mainland och här får därför kineserna spela av sig. Macau har sedan ett par år tillbaka gått förbi Las Vegas i spelintäkter. Jag informerar klokt att det normalt är bättre att investera i spelbolag än att investera i spelbordet innan de tar färjan över Sydkinesiska sjön.
På kvällen träffar några av oss Jonny på en helt underbar middag på grannen till M Bar. Jonny gick ut 2006 från Helsingborg och har sedan dess studerat på Cass Business School i London och haft ett Exchange Year här i HK på HKUST, som räknas som en av the Asian Ivy. MBA på HKUST är topprankad i Asien just nu! Jonny har fördelen av att ha kinesiska föräldrar och har därför ett språk till bagaget. Jag misstänker att hans brevlåda är fulla med ”job offers” !

I Hongkong behöver du alltid din kavaj pga vädret! Men bara när du går in i de luftkonditionerade kontoren. I övrigt går det helt bra utan. Efter det att Jonny lett oss runt i Soho och jag går nedför de branta gatorna strax efter 23.00 är fortfarande kavajen nästan för varm att bära. Hur är det inte här på sommaren?
Hongkong University och Peking University börjar nu samarbeta. Tillsammans ska de attrahera de bästa eleverna från Mainland China och undvika att de flyttar till t ex Helsingborg, övriga Europa och USA. Jag tycker det låter lite konstig då många utlandskineser nu väljer att flytta in till Kina igen. De anser att det finns bättre möjligheter att lyckas här i Mittens Rike och jag förstår dem. FRAMTIDSTRO är dagens modeord. Jag hoppas dock att de har talesmän som talar högre än säljarna från Hongkong University från förra året, när vi ska besöka dem i morgon. Ryktet säger att fler alumnielever dyker upp då också.
Hang Seng är upp 0,47%. Det kommer att bli en bra vecka. Tyvärr lämnar vi redan på onsdag och då kan ju allt hända och framförallt i Shanghai!

söndag 24 oktober 2010

ILHK*2

Prognosen från den danska vädertjänsten YR.no stämmer bättre än den från South China Morning Post. Det är 26 grader och solen strålar och smogen är lätt och det är söndag i Hongkong.



Morgontidningen som jag läser på båten över sundet rapporterar att på 2020 talet kommer Kinas medelklass vara i majoritet. En klass som knappt fanns för 15 år sedan och denna tonåring blir då vuxen, med helt nya krav. Kinas ekonomi kommer då vara dubbelt så stor som Amerikas och medelklassen kommer att ha lika hög BNP/capita som våra vänner i USA. Vad kommer denna nya rika doft av frihet att innebära för de 300 miljoner människor i Kina som är kvar i Vilda Västern?


I morgonrusningen stångas jag med lokalbefolkningen som är på väg mot sina aktiviteter vilket ofta är friluftsliv och sport. Asian Games har nyligen hållits här. Allt sponsrat av Hongkong Jockey Club.Valentina tar den ena gruppen på stor utflykt. 30 minuter utanför Hongkong råder naturens lagar och det märker Valentinas grupp snart. Via Ngong Ping, en gigantisk gondolbana från Tung Chung, tar de sig högt upp på ett berg. Efter att ha slagit sig igenom ett litet shoppingcenter träffar de på världens största sittande Buddah. På baksidan slingar sig vägen ned mot Cheung Sha Wan (den långa stranden) förbi det lokala fängelset och vidare till lilla sömniga Mui Wo för att där ta båten tillbaka till Hongkong.


Min grupp tar sig till Repulse Bay via en äventyrlig färd med en dubbeldäckare som tar sig igenom ett djungellandskap med slingrande branta vägar. Bergssidorna är cementerade för att undvika ras och vägen kantas av underbara villor med magnifika utsikter över sydkinesiska skön, som idag ligger helt platt. Tur att inte Megi varit här! 23 grader i vattnet och 28 i skuggan känns trevligt. Bakom oss ligger ett märkligt höghus med ett stort hål i mitten. Det sägs vara en inspiration från Feng Shui, där bergsandarna kan se havet genom hålet. Jag tror mer det är för att kunna bygga ytterligare ett dussin lägenheter med balkong!



Repulse Bay har också en spännande historia framförallt från andra världskriget då USA trupperna landade just här och därmed fick bukten sitt namn. På kvällen behöver jag lite rast och ro och smiter ned på the Peninsula, ett av de mest klassiska hotellen i Hongkong och det var detta japanerna valde som sitt HQ när de invaderat 1941. Böckerna i baren visar tydligt att japsarna var rätt stygga på befolkningen här. Det var i rum 308 som engelsmännen undertecknade sitt nederlag. Nu, men inte då, har Philippe Starck designat Fenix, en cool restaurang med vidunderlig utsikt. Kowloon bästa herrtoalett!


En lustig sak med Hongkong på söndagar är att i skuggan av skyskraporna samlas mängder av familjer och har en gemensam picknick. Under HSBC’s ”vackra” byggnad måste nog fler än 1000 personer samlats idag. Likadant under bryggan till the Landmark där Hongkongs årliga Rat Race gick av stapeln...

Kina är knappast känt för sina stora viner men ett par bra och mycket intressanta vinerier arbetar idag för att nå en kvalitet som är internationellt gångbar. I låg- och mellanprissegmentet finns det numera hopp. Bakom det något exotiska namnet Dragon's Hollow döljer sig ett välgjort vin, helt oekat och med balanserad frukt och kryddighet. Ett träffsäkert välkomst- och umgängesvin som garanterat blir en snackis. Det var jag förtjänt av i dag efter nästan 60 minuter på en träningscykel på hotellets gym. Någon TV behövdes inte. Utsikten från 25 våning räckte fint.


Ingen Hang Seng rapportering i dag. Det är söndag!

lördag 23 oktober 2010

ILHK

Av Megi såg vi inget när vi landade i Hongkong. Hon var som bortblåst och träffade i stället kusten 100 mil österut/norrut. Vi tog tacksamt emot 26 grader, sol och vindstilla.

I love Hong Kong!

Eleverna undrar vilken stad jag gillar mest och mitt standardsvar är: ILHK, men jag trivs alltid bäst i den stad jag är i just nu och om ett par dagar kommer jag på ett lika säkert sätt säga ILSH.
Hang Seng är världens sjunde största börs. Shanghai gick faktiskt om för bara lite sedan, men Hongkong är under hot. Sydney och Singapore avser att slå ihop sina börser och bilda en asiatisk utmanare. Jag ska fråga HK Exchange på måndag, men jag misstänker att deras svar är enkelt: Don’t worry, my master will feed me!

Nyligen såldes världens dyraste lägenhet på Hongkongön. Tydligen var den en fastlandskines som betalade cash. Ca 300 000 SEK per kvm blev det. Den vanlige hongkongbon tjänar ca 10 000 i månaden och då får man nog bo i Govermental Properites. Där kostar en månadshyra ca 2000 sek för en tvåa på 40 kvm. I snitt bor det 5 personer i en sådan lägenhet. De är kanske därför de är så små kineserna? I ett litet område med bara dessa low income skyskrapor bor det lite drygt 350 000 personer. Lika mycket som hela Malmö!

Hongkong eller som jag kallar det: Shanghai light känns ganska västerländskt, men kulturkrocken för gänget blev nog rätt stor och kulturchoken är mer än vänstertrafik här. Det finns egentligen inget mellan rik/fattig, flotta butiker/kineskvarter. På stapplande ben visade vi upp TST (Tsim Sha Tsui) där de underbara Starferries flitigt trafikerar sundet mot Hongkongön. Vi var i precis rätt tid för att se skyskrapornas ljusshow på byggan på Ocean Harbour. Lite senare fick de flesta möta den kinesiska matkulturen på ett lite bryskt sätt på Temple street innan de försvann in alla kopiestånden.




Få människor utanför Kina har hört om Wenchang på Kinas tropiska ö, Hainan. Snart ska det bli tvärtom. När nästa människa tar ett steg på månen är det förmodligen en kines och han startar från just Wenchang som nu ska bli Kinas Kennedy Space Centre. Kina har redan tre andra centrum för rymdtester: Taiyuan i norr, Xichang in sydväst och Juiquan i nordväst, men det är i Wenchang det satsas. Intill blir det naturligtvis en ”beach resort” och en ”space theme park”. De gamla ställena anses nu ligga för långt bort i hemliga militära områden för att kunna generera positiv PR och andra intäkter!

Jag kommer somna skönt i kväll, fast det känns som om sängen är bäddad med betong och så även den hongkongiska kudden och drömmer om den finansiella atombomben som nu konstrueras. Kina lånar till USA för att USAs konsumenter ska kunna köpa varor från Kina! En ny terrorbalans med två förlorare: We lose if you lose!

Hang Seng var stängd i dag. Det var lördag!