söndag 31 oktober 2010

ILSH * 3 Lördagen den 30 oktober

Äntligen lördag och därmed höstlov och jag börjar med 500 meter i poolen innan jag sakta går fram i en gnistrande klar Shanghaimorgon. Det känns rätt trevligt att veta att kronprinsessan och prinsen också utnyttjande ”min” pool när de besökte Shanghai och Expot för några veckor sedan.

Vid morgonsamlingen förstår jag att gruppens kinaben nu är rätt stadiga när de berättar om fredagkvällen samt dagens planer. Själv tar jag mot över till Pudongsidan för en trevlig promenad på det altnativa ”the Bund”. Jag passerar efter en stund Jin Mao Tower som länge var Shanghais högsta byggnad och deras skybar, Cloud 9, var länge den högsta baren i världen. På granntomten står nu Shanghai World Finance Center som är ännu högre med sina 492 meter. I svensk folkmun kallas byggnaden för ”kapsylöppnaren”. På 87 våningen har Park Hyatt sin lobby, men jag fortsätter upp till SWFC’s nya skybar för en snabb lunch. Century 100 heter den. Gissa varför?

Härifrån är utsikten vidunderlig. Jag tittar bokstavligen ned på lilla Jin Mao Tower med sina futtiga 421 meter inklusive antenn! Men hur länge ska denna skybar bestå? På granntomten har man börjat bygga ett runt litet torn som ska snurra sig upp till 632 meter. Näst högst i världen!
Generellt har luften varit mycket klarare under denna resa än de tidigare åren. Några amerikanare intill mig tror att kineserna använder kemikalier i luften under Expot! Eller så är det så att de kan räkna ut något. I Tianjin på China National Center för SuperComputers (SNSSC) har man nu konstruerat världens snabbaste superdator. Tianhe-1A är namnet och University of Tennessee får se sig slagna med ca 40%.

Jag blir lite kinestrött och flyr in till Xintiandi, ett västerländskt vattenhål mitt i staden med låga byggnader och fylld av trevliga restauranger och butiker. Efter lite andhämtning vandrar jag vidare i de franska kvarteren. En skylt om klippning för 38 kronor lockar in mig hos den lokala frisören bland de trevliga kinesbutikerna på Chang Le Lu. En timma senare har jag fått en rejäl tvättning, öronrengöring, nack- och skalpmassage samt en ordentlig klippning. Undra vad "för kort" heter på mandarin?

Nu har 10 000 taxibilar utrustas med en klickbar karta där vi som västerlänningar kan klicka oss fram och sedan berättar maskinen adressen på kinesiska till chauffören. Mao och hans kompisar vill tydligen bestämma var vi ska ta vägen, men jag undrar om systemet hittar min nya pärla djupt inne i gyttret vid Taikang Lu. Efter affären med de kokta ålarna tar man vänster förbi fotografen och sedan vidare in i gränden till vänster!

Varje stad ska ju ha sitt SOHO! South of Houston Street heter det både i New York och i London. I Hongkong heter det South of Hollywood Road. I Shanghai heter det SOHU och det är det självklara South of Hua Hai Zhong Lu. Det känns dock rätt mycket fräckare än Stockholms SOFO, South of Folkungagatan!

En av våra hemliga gäster gör entré och tillsammans käkar vi på en av topprestaurangerna på Zhongsan Dong Li Lu som The Bund egentligen heter. I de gamla klassiska tullhusen kryllar det nu av restauranger, barer och klubbar och i gatunivån är det exklusiva butiker. Häromkvällen var Naomi Campbell här och invigde sin kollektion på D&G. I dag var det någon annan som var i Kenzos butik på lyxshoppingcentrat IFC i Pudong. I går invigdes Armanis nya butik på hotel Peninsula som har en ”ὓberposh” galleria som vetter mot RockBund. Här ställs ett nytt läckert kvarter i ordning och ytterligare fler lyxbutiker har premiär inom kort. Hur många Cartier, Dior och Chanelbutiker till behöver Shanghai egentligen?

23.30 slocknar skyskraporna och the Bund, men natten fortsätter säkert utan mig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar