fredag 29 oktober 2010

ILSH*2 Fredagen den 29 oktober

ILSH*2
Världen är rätt liten. När vi klev in på Mannheimer och Swartling i går, så blev vi välkomnade av en av deras partners som tillika är alumniförälder. Vi försöker nu få dag i dottern till morgondagens födelsemiddag med stora stjärntecken! Från Sverige får vi idag sällskap av lite fler elever som i lite hemlighet landar i eftermiddag.
Smogen ligger tung i dag på morgonen fast det blåser rejält. Är det så att det blåser från Pearl River Delta där jordens verkstad ligger? I dag har China passerat USA som det land som släpper ut mest koldioxid och prognosen framåt är att Kina släpper ut dubbelt så mycket som USA 2030. Per capita ligger naturligtvis USA långt före Kina. Sett till utsläpp per BNPdollar så släpper Kina ut tre gånger mer än USA och prognosen för 2030 är kvar på dubbelt så mycket som USA även om båda nationerna halverar sina utsläpp/BNPdollar. För att gå vidare i processen lär nog Kina kräva hjälp för att betala räkningen OCH att de får tekniken billigt. Detta kan bli en svårsåld nöt för herrar Obama och Reinfeldt och kanske är för mr Hu! Ett enkelt tips är väl att byta ut alla gamla taxibilar (Volkswagen Santana) som rullar här.
Upp i ottan. Kl 8 tar vi taxin till World Expo 2010. Söndag är sista dagen för utställningen och sedan stänger den efter nya besöksrekord. Better City, Better Life är/var årets tema. Hela gänget fick gräddfilen in till den svenska paviljongen som visade upp våra satsningar i Sverige, t ex Västra Hamnen i Malmö och Hammarby Sjöstad. Efter en rutschbana ned till första våningen fanns exempel på många av de innovationer som våra svenska uppfinnare och företag bidragit till.
Jag hade turen att få ett VIP pass och genom en rad invitationer kunde jag ta mig förbi hysteriskt långa köer till varje lands paviljonger och efter ha sett Spanien, Frankrike, Tyskland och favoriten Italien på förmiddagen så bleknade Sveriges inslag rätt snabbt! Efter lunch kilade jag in hos Taiwan och fick en fantastisk show i 720 graders bio! Kronan på verket var Kinas enorma paviljong.
Jag gick även in i Syrien, Libanon och Nordkoreas paviljonger och plötsligt framstod Sveriges inslag som fantastiskt välutvecklat!
Den första världsutställningen var redan 1861 i London och då byggdes bl a Crystal Palace och den kanske mest kända är väl den i Paris 1900 och kvar blev ju ett visst Eiffeltorn! Undrar vad som blir kvar här? Nästa gång det blir stor Expo så är vi i Milano och 2015 och temat då är Feeding the Planet. Det kan nog bli en del pasta och pizza där!
Det sas tidigare att hälften av jordens lyftkranar fanns i Shanghai, men det stämmer definitivt inte! I princip alla är borta, för under Expot så råder det byggförbud. På måndag kommer de tydligen tillbaka och då kan man njuta av pålande och stora svetsövningar tidigt en söndagmorgon.
Shanghai Daily är långt ifrån SCMP. SD är mer som SMP (SMålandsPosten), även kallad rakbladet. Jag vet inte om det är därför den är så tunn eller så vass! Speciellt vass är inte Shanghai Daily. Den verkar mest vara tillrättalagd för engelsktalande kineser. Jag tror inte de har tagit upp så mycket om Nobels Fredspris!
Efter många timmar och mil på expot sliter jag bort ytterligare ett par kalorier på hotellets gym. Då det ligger i källaren är utsikten rätt dålig och i stället ser jag på den lokala engelsktalande nyhetskanalen CCTV9, som om möjligt är mer tillrättalagd som Shanghai Daily.
Confucius är tillbaka. Mao Tse Tung skickade filosofen från 600 talet ut i kylan, men nu är han tillbaka, bl a finns det 60 nya statyer i USA och Hu Jintau menar publikt att vi borde dela synen på fred och harmoni. Nu sponsrar Kina universitet utomlands med Confusius Institutes. Undrar vad Skolverket säger när vi kastar in specialkurs i Confusionism i stället för Religion B? Jag tror inte den reaktionen innehåller harmoni och fred, men det vore nog bra den ”ofrånkomliga?” dag när det blir problem vid den finsk-kinesiska gränsen!
Viktor (examen Helsingborg 06) dyker upp på vårt utkiksställe, där vi kan blicka ut över ett gnistrande Shanghai. The Bund kröker sig längs floden och jag tror det är få storstäder som ger samma energi som Shanghai. Tänk att för 30 år sedan var det kolmörkt här kl 11 och där skyskraporna tränger sig upp i Pudong, så fanns det bara risfält där ofta kvinnor drog plogen!
Viktor har tidigare jobbat för sin mentor i Shanghai i ett år och då träffades vi också här. Denna gång är han shanghaiad som utbytesstudent och tillsammans med några i gruppen vandrar vi ned till The Bund och till ett av mina favorithak här. M säger jag bara!
Hang Seng är ned 0,49% i dag, men det tog sig mot slutet. Det gör nu att första veckan är svagt plus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar