måndag 25 oktober 2010

ILHK*3

Ipaden har nyligen kommit till Kina och i Hongkong kan du nu hitta Ipadhållare till din nya dyrgrip från de kända märkena. För 3,200 sek får du denna från Louis Vuitton:
Värst på kartan är Chanel’s med sina handtag som kan vara ett rent fynd för 12,400 SEK. Hos Gucci kan du handla 5 st för samma pris!
Överallt ser jag modefotograferingar och de behövs nog för att fylla alla trendiga tidningar som lockar allt fler fastlandskineser till Hongkong, där öst verkligen möter väst på ett utmärkt sätt.
Tillsammans besökte vi i dag Hongkong Stock Exchange och fick oss en historisk berättelse om börsen i Hongkong och hur den växte fram och var en stor källa för kapital. Lite trist var att presentationen inte skulle fått ens G på en lektion på ProCivitas. På dålig engelska rabblar en flicka ord som inte betyder något för henne i 10 minuter med blicken fäst på sitt manus. Presenterar alla kineser sina bolag på detta sätt har vi inget att frukta i framtiden.Några av oss upptäckte mer av Hongkong och några drog i väg till Macau. Macau är ett portugisiskt Hongkong och där tillåts gambling. Här har det byggts fantasihotell efter fantasihotell och tydligen är spel förbjudet i mainland och här får därför kineserna spela av sig. Macau har sedan ett par år tillbaka gått förbi Las Vegas i spelintäkter. Jag informerar klokt att det normalt är bättre att investera i spelbolag än att investera i spelbordet innan de tar färjan över Sydkinesiska sjön.
På kvällen träffar några av oss Jonny på en helt underbar middag på grannen till M Bar. Jonny gick ut 2006 från Helsingborg och har sedan dess studerat på Cass Business School i London och haft ett Exchange Year här i HK på HKUST, som räknas som en av the Asian Ivy. MBA på HKUST är topprankad i Asien just nu! Jonny har fördelen av att ha kinesiska föräldrar och har därför ett språk till bagaget. Jag misstänker att hans brevlåda är fulla med ”job offers” !

I Hongkong behöver du alltid din kavaj pga vädret! Men bara när du går in i de luftkonditionerade kontoren. I övrigt går det helt bra utan. Efter det att Jonny lett oss runt i Soho och jag går nedför de branta gatorna strax efter 23.00 är fortfarande kavajen nästan för varm att bära. Hur är det inte här på sommaren?
Hongkong University och Peking University börjar nu samarbeta. Tillsammans ska de attrahera de bästa eleverna från Mainland China och undvika att de flyttar till t ex Helsingborg, övriga Europa och USA. Jag tycker det låter lite konstig då många utlandskineser nu väljer att flytta in till Kina igen. De anser att det finns bättre möjligheter att lyckas här i Mittens Rike och jag förstår dem. FRAMTIDSTRO är dagens modeord. Jag hoppas dock att de har talesmän som talar högre än säljarna från Hongkong University från förra året, när vi ska besöka dem i morgon. Ryktet säger att fler alumnielever dyker upp då också.
Hang Seng är upp 0,47%. Det kommer att bli en bra vecka. Tyvärr lämnar vi redan på onsdag och då kan ju allt hända och framförallt i Shanghai!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar