onsdag 8 december 2010

Vad som krävs för bättre betyg i PISA rapporten!

Nyligen publicerades PISA rapporten där 15-åriga elever i en lång rad länder jämförs i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Läs gärna t ex: http://hd.se/ledare/2010/12/08/att-se-till-varenda-unges-behov/ Sverige har tappat mark i många år och vi kan bara gratulera t ex Finland, Kanada och Sydkorea till topplaceringar i detta ”VM för skola”.

Dessa tendenser har funnits i många år och processen borde inte få fortgå längre!

Det finns två helt avgörande punkter för att förbättra Sveriges plats som nr 22 på rankingen: FLIT och LÄRARE!

Det som många elever tyvärr måste lära sig är ”Work Hard” eller FLIT. Utan det spelar det ingen roll vilka insatser som görs i skolan!

Eleverna som kanske inte är så flitiga i skolan behöver uppmuntras och inspireras . På ProCivitas kallar vi det för ”Dream BIG” och då även för de redan flitiga! Den svenska skolan behöver alltså inte fler, utan bättre lärare. Lärare som är bättre på att inspirera och engagera. En avgörande skillnad mellan Sverige och t ex framgångsrika Finland är att i Finland så är lärarna färre per elev, men har en högre lön! Köpkraftsjusterat så ligger den svenska lärarlönen på ca plats 22 i OECD rankingen! En total korrelation med det betyg de svenska eleverna får i PISA undersökningen!

Skolan behöver alltså ett helt nytt löneläge för att attrahera de talanger som annars väljer andra karriärer.

Skolan behöver alltså bli en attraktiv arbetsplats för framtidens pedagogiska talanger.

På ProCivitas har vi drivits av denna vision av att attrahera och utveckla pedagogiska talanger och kommit en bra bit på vägen och jag är stolt över att ProCivitas har blivit utsedd till en av Sveriges tre Bästa Arbetsplatser, men vi vill nå ännu längre! Jag hoppas kunna erbjuda våra framtida talanger ännu bättre arbetsvillkor och då, då kommer resultaten för eleverna att öka och då, men först då kommer Sverige åter att kunna blanda sig i toppstriden i PISA undersökningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar