lördag 23 oktober 2010

ILHK

Av Megi såg vi inget när vi landade i Hongkong. Hon var som bortblåst och träffade i stället kusten 100 mil österut/norrut. Vi tog tacksamt emot 26 grader, sol och vindstilla.

I love Hong Kong!

Eleverna undrar vilken stad jag gillar mest och mitt standardsvar är: ILHK, men jag trivs alltid bäst i den stad jag är i just nu och om ett par dagar kommer jag på ett lika säkert sätt säga ILSH.
Hang Seng är världens sjunde största börs. Shanghai gick faktiskt om för bara lite sedan, men Hongkong är under hot. Sydney och Singapore avser att slå ihop sina börser och bilda en asiatisk utmanare. Jag ska fråga HK Exchange på måndag, men jag misstänker att deras svar är enkelt: Don’t worry, my master will feed me!

Nyligen såldes världens dyraste lägenhet på Hongkongön. Tydligen var den en fastlandskines som betalade cash. Ca 300 000 SEK per kvm blev det. Den vanlige hongkongbon tjänar ca 10 000 i månaden och då får man nog bo i Govermental Properites. Där kostar en månadshyra ca 2000 sek för en tvåa på 40 kvm. I snitt bor det 5 personer i en sådan lägenhet. De är kanske därför de är så små kineserna? I ett litet område med bara dessa low income skyskrapor bor det lite drygt 350 000 personer. Lika mycket som hela Malmö!

Hongkong eller som jag kallar det: Shanghai light känns ganska västerländskt, men kulturkrocken för gänget blev nog rätt stor och kulturchoken är mer än vänstertrafik här. Det finns egentligen inget mellan rik/fattig, flotta butiker/kineskvarter. På stapplande ben visade vi upp TST (Tsim Sha Tsui) där de underbara Starferries flitigt trafikerar sundet mot Hongkongön. Vi var i precis rätt tid för att se skyskrapornas ljusshow på byggan på Ocean Harbour. Lite senare fick de flesta möta den kinesiska matkulturen på ett lite bryskt sätt på Temple street innan de försvann in alla kopiestånden.
Få människor utanför Kina har hört om Wenchang på Kinas tropiska ö, Hainan. Snart ska det bli tvärtom. När nästa människa tar ett steg på månen är det förmodligen en kines och han startar från just Wenchang som nu ska bli Kinas Kennedy Space Centre. Kina har redan tre andra centrum för rymdtester: Taiyuan i norr, Xichang in sydväst och Juiquan i nordväst, men det är i Wenchang det satsas. Intill blir det naturligtvis en ”beach resort” och en ”space theme park”. De gamla ställena anses nu ligga för långt bort i hemliga militära områden för att kunna generera positiv PR och andra intäkter!

Jag kommer somna skönt i kväll, fast det känns som om sängen är bäddad med betong och så även den hongkongiska kudden och drömmer om den finansiella atombomben som nu konstrueras. Kina lånar till USA för att USAs konsumenter ska kunna köpa varor från Kina! En ny terrorbalans med två förlorare: We lose if you lose!

Hang Seng var stängd i dag. Det var lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar