fredag 5 november 2010

Torsdagen den 4 november

Vi är inte så bra på att följa svenska nyheter här i Kina, men vi har uppmärksammat och vill ge ett stort grattis till Patricia Berghult, ID1 i Malmö , som vann EMguld i boxning.

Solen går upp över horisonten och nästan bländar mig 10 gånger när jag simmar åt det hållet. Efter en rejäl ”amerikansk” frukost så tar vi bussen norrut. Det är dags för Another Brick in the Wall. Kring den kinesiska muren finns många myter. Låt oss avfärda dem direkt:

Muren syns inte från månen. Det syns knappt på några hundra meters avstånd, trots att det är gnistrande klart även i dag.

Det finns inga slavar begravda i muren. Att bygga med ruttnande människolik är kvalitetsmässigt rätt kasst.

Muren är lång. Ja, ok men muren hänger inte samman. Den är uppdelad i rad mindre murar som olika kejsare på olika platser byggde under olika tidsperioden (200 bc-1100 ac)

Muren användes som en ”highway”. Även om muren bitvis ligger högt så är det svårt att transportera så mycket i branta trappor!

Muren användes inte! Jo då, här fanns folk och det byggdes upp civilisationer kring muren och faktiskt försvarades ett flertal gånger och om inte muren stått där. Vem vet vem som hade kommit norrifrån över slätten?

Trafikreglerna på landsväg är också intressanta. Du nonchalerar helt heldragna linjer och kör om i backkrön och i skymda kurvor och räknar sedan med att mötande trafik väjer efter några tutningar. Enligt guiden lyckades vi få ner en trehjuling med 100 kg bambu där bak ned i diket. Inte en kommentar från chauffören. Vi lyckas också nästan får ner grisbilen i diket. Det hade kunnat bli riktigt svinigt!

Vi passerar också delar av Kinas okända vindistrikt. Den största säljaren är en Shiraz med det fyndiga namnet The Great Wall. Förra året provade jag en 1994 och det var inte kattpiss, men för samma pengar får man något gott från t ex Libanon!!!

Beijing är sista utposten på högslätten innan bergen tar vid i norr. Lite längre norrut är det rätt bra berg. Så bra att kineserna i sann infrastruktur-nojja ska bygga världens bästa skidort här! Det ska vi sätta tänderna i under en annan resa. Förutsättningarna finns dock, men kanske inte just här. De har ju några rätt hyggliga berg ute i väster, fast när jag var där senast så var kineserna inte helt förtjusta i att vi åkte ned på fel sida av Annapurna, från Nepal in i Kina (Tibet).

Muren är mäktig som vanligt. De mongoler som den skulle hindra dök liksom aldrig upp. På muren ser vi inte heller några mongoler, utan bara några tuppar som gol som det skrek om det. Mao sa: En man är först en man när han bestigit muren! Och bestiga är det! Det är ingen ”walk in the park”. Av hela gänget, som nu också är förstärkt av Love och Viktor, alumnis från Malmö 08, så vi bara 7 som når högst upp i Mutianyu. Vi tar oss sedan ned via en mycket spännande slädfärd!

Rätt många börjar oroa sig för övervikt på planet och det med det rätta. Bland eleverna går rykten om att hyra in sig i container. Själv räknar jag kallt med att: 1 graderar upp mig till Business klass för att sova och slippa betala för övervikten. 2: få betala för elevernas övervikt då de deras pengar nog är slut. Hoppas krediten på Amexkortet räcker.

I går rapporterade jag om Bentley. I dag rapporterar China Daily om Lambourgini som ökat sin försäljning med över 200% i år. I veckan så börsintroducerades Xueda, med särredovisning på Nasdag. De ger ut läromedel för grundskola här i Kina och direkt ökade de med 30%. Jag tror inte Liber skulle skulle fixa det!

I Beijing är det hård konkurrens och ofta samlat på samma gata. På schackgatan är det som sig bör många schackbutiker, så även på musikgatan. Yinang Lu är lite märkigt. Här säljs det nästan bara polisutrustning. Kan du tänka dig dialogen mellan Chang Lee och Li Xian, polis 1 och 2. Hörru Chang, visst låter vår tuta lite dåligt. Dags att shoppa en ny? Nej du Li, jag tycker vi behöver nya blinkande ljus på taket?????
´
Kineserna har naturligtvis också en inomhusbacke på snö för sina snowboardkidz! Det går ju inte att vara sämre än bröderna i Dubai. Mellow Park heter det och ligger i Qiaobo om suget skulle bli för stort! Men vi vandrar vidare i den nya kvarteren. Kineserna är överj******a på stora skärmar. PÅ 10*30 meter pumpar propaganda och reklam ut i utomhusgallerian. På Himmelska Fridens Torg är de ännu större och de är fyra till antalet. Här säljs det nya Kina för fulla muggar. Störst är dock The Place och här träffas några av oss för en vidare utflykt i Beijingnatten. Oskar, också alumni från Malmö 08, dyker också upp. Love och Oskar var med på ProCivitas resan hit hösten 2007 och Oskar blev så shanghajad att ha läser ekonomilinjen med kinesisk inriktning och nu är han tillbaka i mittens rike. Vi andra lyssnar på hans snart helt utmärkta uttal.

Via taxi hamnar vi i en annan del av staden på ett av mina favorithak här. På Hatsune misslyckas de sällan även om ägarna är gamla vänner från Taiwan! I många städer har de rush-hour i trafiken på morgonen och på kvällen. I Beijing är det rush 24*7! Efter stått stilla 10 minuter ut från restaurangens parkering ger jag upp och vandrar i stället hem till hotellet i 30 minuter!!!

Goldman Sachs är positiva för Hang Seng Index och tror att på 12 månader så ser vi en minst 20% ökning. Hang Seng slutade på 1,62% i dag. Vilken resa det blev! Nästan oavsett vad det hamnar på i morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar