söndag 24 oktober 2010

ILHK*2

Prognosen från den danska vädertjänsten YR.no stämmer bättre än den från South China Morning Post. Det är 26 grader och solen strålar och smogen är lätt och det är söndag i Hongkong.Morgontidningen som jag läser på båten över sundet rapporterar att på 2020 talet kommer Kinas medelklass vara i majoritet. En klass som knappt fanns för 15 år sedan och denna tonåring blir då vuxen, med helt nya krav. Kinas ekonomi kommer då vara dubbelt så stor som Amerikas och medelklassen kommer att ha lika hög BNP/capita som våra vänner i USA. Vad kommer denna nya rika doft av frihet att innebära för de 300 miljoner människor i Kina som är kvar i Vilda Västern?


I morgonrusningen stångas jag med lokalbefolkningen som är på väg mot sina aktiviteter vilket ofta är friluftsliv och sport. Asian Games har nyligen hållits här. Allt sponsrat av Hongkong Jockey Club.Valentina tar den ena gruppen på stor utflykt. 30 minuter utanför Hongkong råder naturens lagar och det märker Valentinas grupp snart. Via Ngong Ping, en gigantisk gondolbana från Tung Chung, tar de sig högt upp på ett berg. Efter att ha slagit sig igenom ett litet shoppingcenter träffar de på världens största sittande Buddah. På baksidan slingar sig vägen ned mot Cheung Sha Wan (den långa stranden) förbi det lokala fängelset och vidare till lilla sömniga Mui Wo för att där ta båten tillbaka till Hongkong.


Min grupp tar sig till Repulse Bay via en äventyrlig färd med en dubbeldäckare som tar sig igenom ett djungellandskap med slingrande branta vägar. Bergssidorna är cementerade för att undvika ras och vägen kantas av underbara villor med magnifika utsikter över sydkinesiska skön, som idag ligger helt platt. Tur att inte Megi varit här! 23 grader i vattnet och 28 i skuggan känns trevligt. Bakom oss ligger ett märkligt höghus med ett stort hål i mitten. Det sägs vara en inspiration från Feng Shui, där bergsandarna kan se havet genom hålet. Jag tror mer det är för att kunna bygga ytterligare ett dussin lägenheter med balkong!Repulse Bay har också en spännande historia framförallt från andra världskriget då USA trupperna landade just här och därmed fick bukten sitt namn. På kvällen behöver jag lite rast och ro och smiter ned på the Peninsula, ett av de mest klassiska hotellen i Hongkong och det var detta japanerna valde som sitt HQ när de invaderat 1941. Böckerna i baren visar tydligt att japsarna var rätt stygga på befolkningen här. Det var i rum 308 som engelsmännen undertecknade sitt nederlag. Nu, men inte då, har Philippe Starck designat Fenix, en cool restaurang med vidunderlig utsikt. Kowloon bästa herrtoalett!


En lustig sak med Hongkong på söndagar är att i skuggan av skyskraporna samlas mängder av familjer och har en gemensam picknick. Under HSBC’s ”vackra” byggnad måste nog fler än 1000 personer samlats idag. Likadant under bryggan till the Landmark där Hongkongs årliga Rat Race gick av stapeln...

Kina är knappast känt för sina stora viner men ett par bra och mycket intressanta vinerier arbetar idag för att nå en kvalitet som är internationellt gångbar. I låg- och mellanprissegmentet finns det numera hopp. Bakom det något exotiska namnet Dragon's Hollow döljer sig ett välgjort vin, helt oekat och med balanserad frukt och kryddighet. Ett träffsäkert välkomst- och umgängesvin som garanterat blir en snackis. Det var jag förtjänt av i dag efter nästan 60 minuter på en träningscykel på hotellets gym. Någon TV behövdes inte. Utsikten från 25 våning räckte fint.


Ingen Hang Seng rapportering i dag. Det är söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar