måndag 8 november 2010

Vad svenska skolan kan lära av den kinesiska?

Väl hemma i Sverige igen så inser jag att skolan i Kina är tuff. Jag tror inte att pekpinnemodellen (ett fel ger ett rapp av lärarens pekpinne) fungerar helt ut här. Framför allt tror jag det inte det fostrar morgondagens ledare och innovatörer.

En riktigt tuff folkpartist skulle dock kunna kopiera en del annat:
Betyg redan från sju års ålder
Halverat sommarlov
Fler, men inte längre skoldagar
Läxläsningsklasser
Idrott varje dag i skolan

Föräldrar skulle slippa lovångest och att behöva skjutsa till olika idrottsaktiviteter och lärarna skulle få en rejäl löneförhöjning för att kompensera för lovförlusten.

Vad tycker du?

1 kommentar:

 1. Betyg från sju års ålder - ja om det gör en stor skillnad. Vet inte om man skulle vilja prestera bättre om man fick dåligt betyg när man är så liten. Mest för föräldrarnas skull antar jag.
  Ta bort sommarlovet och ha 3 terminer och endast två skolår är mycket bättre. Man behöver absolut inte så långt sommarlov. Ha en vecka var femte eller sjätte istället.
  Fler skoldagar - nej
  Läsningsklasser?
  Idrott varje dag i skolan - Ja, förutsatt att omklädningsrum och duschar är av hög kvalité. Man skiter i att gå dit om det inte är fräscht vilket leder till att man inte går till lektionen för att man inte vill bli svettig. Vi har en befolkning som blir fetare och det är mycket lättare att få folk att träna under sin ungdom. Lika bra att börja uppmuntra då.

  Oliver Dahllöf

  SvaraRadera