onsdag 3 november 2010

Onsdagen den 3 november

Det är gnistrande klart och några få plusgrader på morgonen i Beijing och vi tar tunnelbanan till Sommarpalatset. Här har kejsarna hängt i många år i nordvästra Beijing. De lämnade den heta storstaden och genom ett kanalsystem kunde de nå hit till sjöns svalka. Det är en bedårande vacker dag och jag undrar hur det såg ut här när engelsmännen inte mötte någon flotta utan bara en vacker marmorbåt till försvar! En av kejsarinnorna tyckte att det var bättre med en vacker marmorbåt med det smäktande namnet: Båten för renhet och välbefinnande! Båten behöver dock lite uppfräschning. Resten av den enorma parken fick sin del inför olympiaden och alla byggnader är i fantastiskt skick.

Partiets centralkommitté avsatte härom veckan ca 4000 miljarder yuan i sin nya femårsplan för att uppgradera nio nyckelindustrier och för att utveckla inlandet. De nya prioriterade områdena är ny energi, nya material, IT, ny medicin, energibesparing och miljöskydd, rymd- och luftfart, marin utveckling, avancerad tillverkning samt högteknologiska servicenäringar. Här ska det bli tillväxt, men med kvalitet är mantrat. Bedömare bedömer att planen klubbas igenom på den nationella folkkongressen nästa år och vid partikongressen 2012 kan Hu Jintau lämna över till Xi Jingping som nu allt oftare utpekas som Kinas kronprins och som ofta uttalar sig på samma sätt.

Gänget åker vidare till OS-byn som jag egentligen bara passerar på min väg mot 798 Art District. I lunchtrafiken syns knappt några bilar med slutsiffran 1 eller 6. De får helt enkelt inte vara på vägarna i dag eller så får de räkna med böter på ca 300 kr. Hela bilmarknaden är i starkt uppsving och Bentley rapporterar hundraprocentiga ökningar varje år och nu ska de öppna butiker i Shenyang, Dailan, Taiyuan och Xian och därmed har Bentley nått 22 stycken i Kina. Bedömare kallar Kina för en ”limitless luxery market”. I morgon får bilar med slutsiffran 2 eller 7 inte vare på vägarna.

798 Art District är ett helt underbart ställe strax innanför den femte ringvägen på väg mot flygplatsen. I ett gammalt fabriksområde, där östtyskarna skruvade ihop den första kinesiska atombomben, har man sedan några år sedan skapat ett område för nya konstnärer och designers. Trots att det gått tre år sedan sist för mig här är den ruffiga känslan kvar, även om fler och fler områden blir mer och mer kommersialiserade. Nu hittar du t ex fler coola caféer och restauranger, men prisnivån är behagligt förortskinesisk. I en gammal ombyggd oljecistern presenterar Swedish Fashion sig med en trevlig utställning. Jag skulle kunna gå här i flera timmar till bland kvarglömda fabriksmaskiner, intressanta statyer, läckande rörledningar och allt detta värms upp en behaglig höstsol. Meatpacking District i New York kan snart kasta sig i köttkvarnen!

Under vår resa förra året så föll det 16 miljoner kubikmeter snö över Beijing enligt BWMCC, Beijing Weather Modification Command Center. Det var den tidigaste snön på 22 år i Beijing och detta skapades genom att kineserna sköt in 500 rakteter med silver iodite in i molnen. Jag hoppas att någon tryckte på rätt knapp för 200 flygplan stod helt stilla hela dagen i Beijing. Prognosen för i morgon är ytterligare en kanondag och då ska vi ut till Muren!

Taxichauffören ville inte ta emot min hundralapp för han sa att den var ”fejkad”. Inte heller min femtiolapp gillade han och han skulle nog börjat ringa polisen om inte hotellets dörrvakt hämtat mig. Det är tydligen inte ovanligt att få tillbaka ”fejkad” växel när du handlar saker här, men det märkliga är att hundralappen kommer från bankomaten på Bank of China!

På kvällen provar vi Beijing Duck och alla äter tämligen förtjust. Gänget verkar fara vidare mot en Karaoke kväll, medan jag prioriterar studier av boken Beijing Chic!

Hang Seng är upp 2,0% i dag. Bara två börsdagar kvar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar