fredag 1 april 2011

Ny lönsamhet!

Efter en vinstrik dag somnar jag med ett leende på mina läppar.

Det är ju mycket i media och i politiken kring vinst i friskolor just nu. Hur kan jag då somna med ett lönsamt leende?

Det börjar egentligen direkt när du vaknar. Efter en snabb kontroll av alumnielevernas facebooknyheter ser jag snabbt att ProCivitas närvaro på Ivy League skolornas nu förstärkts. Caroline Kummelstedt blev i tuff konkurrens intagen på Brown University. Stort grattis!

Dagen fortsätter i Växjö, där bl a det första spadtaget till Växjös nya fotbollsarena tas. Det är viktigt, men ännu viktigare saker händer precis bakom i Tipshallen. Det är DagX och ca 150 olika UF Företag ställer ut. Det vimlar av montrar, säljare och innovationer. ProCivitas ställer upp med 15 lag som alla genomgått utbildningen i Ung Företagsamhet. Det är inte bara våra ekonomer och utan också några av idrottarna och naturvetarna som kämpar.

På plats träffar jag flera alumnielever som vill ha råd kring deras affärsplaner, jobbval och utbildningar, men som också berättar om de framgångar de har. De berättar med stolthet vad bla UF inneburit för deras syn på framtiden. Det finns mycket att se fram mot.

Jag fortsätter till Konserthuset i Växjö där en konferens om entreprenöriellt lärande precis startat. Uppdraget från Skolverket är lite luddigt, men riktningen är solklar: Skapa lönsamma entreprenörer! Detta debatteras flitigt av både professorer och entreprenörer. En av de roligaste och häftigaste entreprenörer jag träffat är Kadim Akca, som skrivit boken Tänk som en turk. En av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer med invandrarbakgrund och han tycker att de svenska företagen är alldeles för försiktiga och behöver kryddas med lite turkisk peppar!

Du behöver inte bli egen entreprenör. Alla ska inte bli det. Alla har inte förutsättningarna, men det entreprenöriella tänket bör du ha med dig om du ska lyckas. Det spelar ingen roll i vilken typ av organisation du hamnar i. Den entreprenöriella livsstilen är vad du behöver och det är något som hela ProCivitas brinner för.

Kvällen avslutas med en festmiddag med ett femtontal elever där vi firar rejält. UF företaget Brädbolaget blev Kronobergs Bästa Företag. Ett gäng coola grabbar som tagit amerikansk skateboardkultur till Växjö. Intim Care är Bästa Tjänst och Envirohat bästa innovation. Elin Norbe är Kronbergs Bästa Säljare och vid bordet sitter Charlotte Löfgren. Kronobergs Bästa UF-lärare.

Nu drar vi till Stockholm och SM 9-10 maj och tillsammans med ungdomarna från Skåne så kommer ProCivitas ha fler deltagare på plats än hela Stockholm! Vi hoppas på nya festligheter där!

Dagens för ProCivitas har nog inte varit lönsam enligt vår ekonomichef, men en vinstrik dag på ett annat sätt och vi har förhoppningsvis skapat lönsamhet för en lång rad medborgare och förhoppningsvis även förebilder för den yngre generationen.

Då är det lätt att somna!

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

1 kommentar:

  1. Tack för att dela dina bästa minnen .... Jag gillar din blogg. Konferens Göteborg

    SvaraRadera