torsdag 28 april 2011

Peter är bäst eller vad borde du heta för att bli VD?

Jag gillar Linkedin och tycker nog alla elever (åtminstone alumnis) från ProCivitas borde ha ett konto där för att visa upp sin CV etc. På Linkedin finns också intressant statistik. En aktuell lista visar vilket namn som är det mest frekventa bla Chief Executive Officers världen över. Även om Linkedin är störst i USA, så gillar jag namnet i den manliga toppen:

According to the LinkedInsights data, the top five names for male CEOs globally are:

  1. Peter
  2. Bob
  3. Jack
  4. Bruce
  5. Fred

The top five names for female CEOs globally are:

  1. Deborah
  2. Sally
  3. Debra
  4. Cynthia
  5. Carolyn

Hela artikeln finner du här:

http://press.linkedin.com/press_center/?id=220

Efter en snabb titt i ProCivitas elevlista, så finner jag ett par Peter, Fredrik och Caroline. Du kanske ska fundera på att skaffa dig ett ”VDnamn”?

Work Hard, Be Nice, Dream BIG and ”Change Name”

En samtal från JP Morgan!

Jag fick jobbet! Det var så samtalet började! Jag har kontakt med många av ProCivitas alumnis och den här killen hade tidigt en dröm mot toppjobben i finanssektorn. Efter studier på CBS och en utflykt till Hongkong och USA genom ett utbytesprogram fick han snart ett av de där jobben. Viktor fortsatte med sitt MBA program och ett internship på den stora internationella banken som var målet. Vi har varit i tät kontakt under hela resan och i går kom samtalet.

Det är ett tecken på målmedvetenhet och FLIT hela vägen. Konkurrensen om toppjobben i den finansiella sektorn är stenhård. Du måste kämpa mot de bästa från hela världen. Lite extra grädde på ProCivitasmoset är att banken faktiskt anställde två svenskar samtidigt. Henrik kommer också från ProCivitas, men valde i stället Handels i Stockholm som väg dit. De har redan sällskap av några tidigare elever på plats, som valde Warwick som spåret till sin dröm! Jag tror också de kommer få sällskap av många fler de kommande åren.

Jag ser fram mot fler samtal!

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

tisdag 26 april 2011

Princeton


Bussen rullar mot New Jersey och Princeton. Inget ont om Princeton. Mitt favorit Ivy ligger där. Hogwarthus, safe, highclass, Johanna och allt annat. Helt enkelt en favorit. Jag hoppas inte att Emma blir för förtjust, för jag vill ha henne till Darmouth som första ProCivitas elev där!

Men jag saknar redan NYC. Jag brukar säga att det bästa staden är alltid den jag är i just nu och jag borde vara nöjd här på Nassau Street i Princeton, men jag saknar NYC. Jag tror jag har varit där 44 gånger på kortare eller längre besök och hur jag än vänder mig så har jag så mycket kvar att utforska! ILNY. I år hann jag t ex inte med FIKA, Sockerbit, Brooklyn som alla stod på men todo-lista.

Johanna bjuder på en guidad tur runt Princeton och Q&A för gruppen. Hon vinner snabbt allas förtroende, genom att bjuda på bagels och olika typer av smör på riktigt amerikanskt vis. Äntligen kommer den där fuktiga värmen och solen gassar på. Johanna bjuder också på lunch på en av hennes Eating Clubs. Naven i collegekulturen på Princeton.

Sista skolstoppet blir på UPenn. Jag blir lika imponerad varje år. Wharton Business School Bverkar vara så bra och ”Phiilie” verkar vara en lagom stad för detta. Det är en av de få skolorna där ProCivitas inte har några elever så jag utropar ett nytt stipendium på 5000 dollar till den som först tar sig hit! Härmed har alla guppen besökt alla Ivys och jag har fått med mig en slips från alla skolorna. Wall of Fame soon!

På kvällen träffar vi Viktoria på en kubansk krog i downtown. Viktoria går på Haverford. Haverford är rankad som nr 9 i USA på Liberal Arts, d v s några tusen platser bättre än Linné universitetet i Växjö, som jag ändå har ett gott öga till. Viktoria visar tydligt att du har chansen, bara du har lite Work Hard, Be Nice, Dream BIG i dag!

I morgon blir det DC och sista dagen på ProCivitas East Coast College Tour Spring 2011. Spring? Yes, vi beslutade i dag att redan göra om touren till hösten!

måndag 25 april 2011

Påsksöndag i NYC

Efter en rekordlång Central Park Walk och 1000 meter i poolen träffar jag NV gänget på ProCivitas favoritlunchkrog i NYC. The Asiate på Columbus Circle levererar toppklass som vanligt. Jacob som tagit ett utbytesår i South Carolina är med och berättar om sina high school upplevelser. Streight A i alla kurser och det är inga dåliga AP han har tagit. Med det som resultat kan vi andra undra om ryktet om den svenska skolan, som vissa media nu gärna sprider via sin egna politska agenda, verkligen stämmer?

ProCivitas har en lång rad elever som "one by one" statistiskt kan dementera hela skoldebatten. Jag är dock medveten om att det rör sig om enskilda individer och jag vet också att de har en kunskapstörst och ett driv, som kanske få andra i Sverige! Jag är stolt över att att på världens topp 20 skolor så tar två alumnielever från ProCivitas examen som bästa internationella student. Konkurrensen är stentuff och dit når du inte utan FLIT både på universitets- och gymnasienivå!

Agendorna för söndagen är mycket disperata. Jag får tyvärr inte med mig någon till MoMa (Museum of Modern Art). I dag skulle det bli katastrofväder, men vi fick sol och på eftermiddagan verkligen varmt och fuktigt. På kvällen börjar regnet och åskan och i kväll packar nog alla sina överfyllda väskor inför tourens sista anhalter i Princeton, UPenn och Washington.

Jag får intrycket att rätt många i gruppen kommer att hamna här om något år. Inspiration och FLIT verkar fungera.

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

söndag 24 april 2011

Årets Ivy League elev korad!


Det regnar i NYC. Det regnar rejält. Några pigga elever trotsar sin sömnbrist och möter upp till brunch i Meatpacking. Vi hänger över New York Times och Financial Times och äter pannkakor, ägg, bacon, våfflor på ett av mina favoritfrukostställen. Det öser ned utanför och efter två timmar får jag bara med mig två elever på Gallerie Hopping Tour. Våra sönderblåsta paraplyer medför att vi inte vågar oss upp på High Lane Park.

Jag flyr tillbaka till hotellet och hänger i gymmet i en dryg timma innan jag får besök av Emelie och hennes familj. Det visar sig att Emelie har en lillasyster som precis blivit antagen till ProCivitas nästa år. Hon gav ett fantastisk trevligt och moget intryck och jag ser verkligen fram mot att träffa henne och 400 andra nya ProCivitasungdomar i höst.

Emelie var med mig här förra året och vid skrattar åt minnet att vi satt här på påskdagen och slutförde hennes framgångsrika ansökan till Sommarforskarskolan på Karolinska Institutet. Det var säkert en av de bidragande orsakerna till att hon nu har kommit in på en av de absolut mest välmeriterade läkarutbildningarna i USA.

Det tunga alumingänget kommer när det börjar skymma. Med idel ädel ProCivitas alumniadel från Harvard, Princeton och Columbia så bjuder jag på finmiddag på en av de klassiska NYC-krogarna med nya franska ägare/kockar. Under middagen räcker jag stolt över utmärkelsen som ProCivitas Bästa Ivy League Student 2010 till Johanna Eriksson, med följande motivering:

”För att du är en förebild för många elever genom dina studier på Princeton och för att du driver och engagerar dig i Studyadvantage samt att du utanför dina studier tydligt via dina internship visar att Work Hard, Be Nice, Dream BIG verkligen fungerar!”

Jag ser fram mot nästa år där jag stolt ska se på när Cecilia tar sin examen från Columbia med betyg ”second to none” och jag känner mig hyggligt trygg i att kunna ge henne pris som ProCivitas Best Ivy League Exam 2012. Det är tur att jag har ett drygt år på mig för att hitta en motivering!

Tyvärr når Alain på finkrogen inte hela vägen fram. Per Se och några till ligger fortfarande långt framför. Det var inte dåligt, men förhoppningarna var lite större.

lördag 23 april 2011

Ingen picknick på lördag?

Good Friday i New York. Det verkar som stora delar av gänget har flytt till Woodbury Common Outlet, medan jag tar en simtur i hotellets pool och sakta drar mig ned till Yale Club, en av de privata klubbarna, där bara alumnis från Yale har tillträde. Strax intill ligger klubbarna för Cornell, UPenn och Princeton. Dartmouth hyr in sig på Yale, vilket känns lite ”B”, men ändå bättre än Brown som helt saknar klubb!

Nu börjar ProCivitas alumnis komma in till NYC för påskfirande. Vi träffar Jacob på klubben. Även om inte Yale Club, når upp till standarden på Harvard Club, så har de ett mycket trevligt stort rum, där de fem Yale alumnis som blivit amerikanska presidenter tittar ned på oss.

En extra tröja behövs för NYC börjar bli kyligt även om solen skiner. I morgon ska det stora regnvädret drabba oss. Det blir nog ingen picknick i morgon!

Vi avslutar kvällen igen i Meatpacking. Andra från St Andrews och Fiffi från Yale bjuder till och vi hade en riktigt trevlig kväll. Det är nog tur att jag som vanligt återvänder till hotellet tidigt och låter ungdomarna ta hand om natten. Jag brukar dock vara först till hotellets gym på morgonen och så lär det bli i morgon igen.

fredag 22 april 2011

ILNY och Columbia, Harvard Club, NYU och Meatpacking


Jag gillar New York City skarpt. Genom lite kontakter bor jag billigare än på elevernas hotel, men på 47 våningen på Mandarin Oriental. I am a fan! Ok, jag får ingen frukost, men utsikten över Central Park är obetalbar.

De senaste dagarna har eleverna från
ProCivitas främst besökt skolor i mindre städer med Hogwarts liknande campus. Nu är det dags för storstads-skolor i betongen. Eleverna verkar lite chockade över tempot här i NYC, men alla känner naturligtvis igen sig i gula taxibilar, röken, alla kända platser och skyskrapor.


Columbia är nog den Ivy med högst ProCivitas densitet. Cecilia går tredje året med toppbetyg rakt igenom och med utökade kurser. Dit når du inte utan en rejäl portion FLIT. På MBA programmet hittar du Pernilla och Michaela (inom kort). Columbia ligger på Manhattan och det var bland annat här Barack Obama tog sin college-examen. En viktig egenskap för att bli antagen här att kunna simma! En av rektorernas barn drunknande tydligen i floden för många år. Columbia hette från början King's College, men det var nog inte så hett 1776!

Gänget har blivit större genom fler influgna elever och alumnis och några av oss blir bjudna på lunch på Harvard Club. En klubb bara för alumnis från Harvad. Här kan de inte bara käka, dricka och umgås, men även bo över och naturligtvis spela squash och träna. The preppiest place in New York!

NYU (New York University) är ingen Ivy, men ändå en topprankad skola, kanske speciellt Stern Business School vid Washington Square. Stern ger ett mycket bra intryck och den guidade touren fördes av elevkårens president. Även om gänget kommer att göra en ”study abroad” så framhåller nästa alla skolor vi besöker möjligheten att ta en termin eller ett år på sitt ”studyabroad program”. Oftast har skolorna egna campus på andra ställen runt jorden eller tätt utbyte med andra toppskolor.

Du kan göra onlinetest för att se på vilken Ivy du skulle passa bäst. Prova gärna på http://quizilla.teennick.com/quizzes/9701924/what-ivy-league-school-are-you

Jag brukar bli Columbia. Vad blev du?

På kvällen träffar några av oss Elinor, som går på Parsons School of Design och vi hamnar på en av de många trendiga restaurangerna i Meatpacking District. I morgon börjar ett kort riktigt påsklov utan några skolbesök.

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

torsdag 21 april 2011

From NY to NYC


Att samla på saker är viktigt. Den som läser min blogg vet att jag samlar på länder. Jag samlar även på delstater i USA. Förra året fick jag Maine, som därmed blev den sista i Mainland USA. Nu har jag "bara" kvar Alaska och Hawaii. I dag blev en annan viktig samling komplett. Besöket på Cornell innebar att jag nu har besökt samtliga Ivy League skolor. Nästa mål är att ha elever från ProCivitas på varje Ivy.
Cornell är den största Ivy Leagueskolan, men också den lägst rankade. Den ligger, om möjligt, än mer avsides än Dartmouth i Ithaca, upstate New York. Den brukar kallas "The Bastard Ivy", men Cornell imponerar stort på mig. Jag gillar conceptet att du kan fokusera på områden som Hospitality Management, Business och mycket mer. Vi träffar Alex som är inne på sitt andra år. Han avser att ta två och en halv major i management och finance och forskara i kognitiv aktiehandel och annat spännande. De stora managmentfirmorna lär få slåss om honom snart!

Vi lägger mycket tid under bussresorna på varje enskild elev, för att stötta i hela processen. Vilka extraaktiviteter måste till? Vilka SAT Subject tests har vi störst chans att lyckas på? Vi bollar idéer och uppslag kring Personal Statments och College Esseys. Hur utvecklar du din digitala identitet. Vilka skolor ska vi välja som Dream, Reach och Safety? Vill du till storstad, college town eller landsbygd?

Som busslittatur har vi SAT-böcker och 50 successful college esseys. Efterhand som inspirationen ökar i gruppen blir böckerna allt FLITigare använda.

Vi rullar nedför Hudson River Valley mot The Big Apple. Efter lite ytterliggare skolbesök här i morgon ska vi nu fira påsk i New York City! Det ska bli trevligt att träffa många av våra duktiga och framgångsrika alumnielever här! De ska nog kunna ge än mer inspiration till gruppen!

onsdag 20 april 2011

New England


Amherst är nästa stopp. Det är en av de främsta Liberal Art skolorna i USA. Kring den lilla staden Amherst ligger 5 universitet/college och Amherst College är stjärnan i gänget. 1400 elever går här i ett fantastiskt vackert landskap och de verkatr trivas i en skolmiljö som jag tycker liknar en "military academy". Jag får intryck av att eleverna från ProCivitas tycker att det är för "remote" här ute, fast vi bara är 1,5 timma från Boston och 2 timmar från NYC.


Dartmouth imponerar stort i år igen. Det är den minsta Ivy League skolan, mitt ute i skogen i New Hampshire. Här är det ännu mer "remote" och vi är nära gränsen till Canada. Till skillnad från New Haven, så torde Hanover vara en av de mest säkra platserna i USA. För de 10 000 invånarna här, kretsar allt kring campus och jag gillar också egenheten att Dartmouth har en egen skidort. Dock brukar ju New England inte kunna skryta med Champagne Powder och även i år så regnar det tungt här. De 6000 eleverna här gör att Dartmouth inte känns alls så remote som t ex Amherst fast det ligger ännu mer "offside".

Jag sitter med några i gänget och vi surfar bla in på Aftonbladets Skolgranskning. Vi känner inte igen oss utan diskuterar hellre hur vi kan få in mer SAT-prep på schemat och hur vi kan få ännu fler elever i ProCivitas College Application Committee.

Nu rullar vi vidare genom Vermont och mot Itacha, New York. Det blir elevernas sjätte delstat sedan i torsdags. När vi når flygplatsen nästa tisdag har de varit i 13 delstater. Viktigt för samlingen! Det är ett vackert landskap och eleverna tycker att det liknar Dalarna. Att USA är stort vet vi alla, men denna lilla tur blir nästan sju timmar lång, trots endast ett kort stopp på Pizza Hut utanför Binghamton. Sju timmar är väl vad det tar att köra från Skåne till, just det, Dalarna!

tisdag 19 april 2011

Ivy League Tour is rolling


Jag flydde starten av Boston Marathon i morse. Jag vet att trots jag är hygglig fysisk form skulle jag inte orka med ledargänget i mer än ett par hundra meter. Prova gärna själva vid tillfälle att springa 500 meter på lite drygt en minut! Fixar du det så har du bara 41 km kvar i samma tempo!

Vi hamnar på Brown University i Providence, Rhode Island. Här börjar Caroline till hösten och jag tror att Browns öppna (och lite flummiga) stil kommer passa en henne superbra. Det bör ju vara få som slår hennes Anders Wall stipendium, styrelseledamot av Ung Företagsamhet, eget företag, författare och en del annat. Inte fyllt 21 än! Veckans Affärers supertalanglista kommer ha henne på sin lista om några år. Tro mig! Jag köper två överraskningar till henne!

Vi fortsätter sedan till Yale, som alltid ger ett mycket bra intryck. När eleverna är på ”infosession och campus tour” flyr jag med idrottscoachen som visar upp sina anläggningar. Snittpubliken på en fotbollsmatch här är 12 gånger Östers snitt förra året. Det är rätt mycket folk det!

I Sverige följer jag debatten på Aftonbladet och känner att det är skönt att vara på distans. Jag undviker att kommentera, men vill ändå ge ett par enkla reflektioner utifrån ProCivitas verksamhet:

  • En del klagar på att ”missanpassade ungdomar” kostar mer! Jag skulle tro att de är ”billiga” kontra de resurser ProCivitas lägger på de elever som vill till Yale!
  • Styrelseledamöter i friskolorna körs mot brott- och skatteregister. Jag skulle gärna se en liknande granskning av de som styr i den kommunala skolan, gärna komplett med CV och andra erfarenheter. På båda sidorna finns det nog en del som inte är på rätt plats!
  • Samtidigt tycker jag det är märkligt att www.friskola.se bara länkar till positiva artiklar om friskolor och inte alla artiklar!

Eleverna är inspärrade på hotellet i kväll. Vi är precis utanför Yale och där tar New Haven vid. Det är en av de mest våldsfrekventa städerna i USA och i Yale's Daily läser jag att i kvarteren kring Yale har det varit sex dödliga skjutningar sedan början på mars! Per Skype försöker jag guida en annan elev som står i kvalet och valet mellan en Ivy skola och den han egentligen torde trivas bäst på. Låt hjärtat välja!

Vi flyr till skogen i morgon. Där ute väntar bla Amherst och Dartmouth.

måndag 18 april 2011

Quidditch på en Bostonsöndag!

Söndag i Boston.

Jag gillar konceptet brunch och gärna mycket, speciellt efter några timmar på hotellets gym! Hela Boston är fyllt av joggare som förbereder sig för Boston Marathon i morgon!

Efter brunchen träffar vi ett gäng av eleverna för individuell pep-talk. Det gäller inte bara att ha bra betyg och höga SAT scores (plugghjälpen anlände från Yale i dag). Du ska också visa att du är en tillgång för din skola. I dag bildades därför nästan helt formellt ProCivitas Quidditch team, utifrån inspiration från några av universiteten runt hörnan

En vårdag som denna är Boston fantastiskt vackert och sport är, som jag tidigare nämnt, viktigt i Boston. Trots att Shaq O’Neil inte var med så kunde Celtics vinna i kväll. 39-51 efter andra blev en två poängsseger och hela sportsbaren jublade efter en rafflande avslutning.

I morgon bär det av mot Brown och sedan Yale!

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

söndag 17 april 2011

Inspiration i Boston


Good morning Boston

Hela Boston håller på att rigga sig för måndagens Boston Marathon.

På MIT på upprepar jag ProCivitas stipendium om 10 000 $ till den elev som först tar sig in här. Andreas som vann Kängerumatten i Sverige förra året lyfter blicken rejält.

Det blåser kallt från Atlanten och jag örundras över de som vandrar fram i shorts och kortärmade skjortor. De måste komma från Alaska!

Det är lördag och gänget skingras för Freedom walks och annan utforskning av Boston. Själv offrar jag nästan två timmar på det lokala gymet, innan det är dags för nästa alumnimiddag.

På Liberty Hotel träffar vi Joel (Malmö 10). Joel är en glad figur som var med mig i Kina hösten 2010 och som höll århundradets mest bejublade tal på studentbalen på Grand I Lund. Nu i Boston pluggar han engelska inför kommande universitet. En sann inspiration för de fyra befintliga elever jag har med mig hit.

Sorg i Boston. The Canadians verkar vinna i kväll över Bruins. Sport är stort här. Även på finkrogen finns storbildsTV. I morgon är det dags för Celtics att möta I D-Arena. Golvet som igår var is blir parkett och vi pratar om basket.

Inspiration är kvällens samtal och jag tror det är det dagens skolledare behöver bjuda på för att se till att få fram mer FLIT. Jag hoppas att alla andra i skolans värld njuter lika mycket som jag när vi inspirerar. Skolgranskningen vi ser på Aftonbladet tyder dock rätt klart på att inspiration saknas i många skolor.

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

lördag 16 april 2011

Boston Tea Party Rally and University


I natt förlorade jag rejält en match mot några pilgrimsmusslor från New England.

Boston är ett av de stora utbildningsnaven i USA. Boston University är lite lillebror i gänget och ligger en bit ned på rankingen, men fortfarande långt framför "elitskolorna" i Sverige. När det gäller Business så är de top 10 i USA. På skolan driver de affärstävlingar inte helt olikt Ung Företagsamhet och när jag för något år sedan beskrev ProCivitas och vårt engagemang i UF blev de helt lyriska. Det är kanske en av orsakerna till att Martin, som var med på denna resa förra året, är antagen här till hösten. Martin flyttade från Gotland för att gå på ProCivitas och har redan skaffat sig en tung CV. Jag är säker på att Martin är starten på en lång rad svenskar som börjar här. BU imponerar verkligen!

Några av oss äter lunch på ärevördiga Harvad Club. En mycket privat klubb där endast du som alumnielev på Harvard kommer in. Det känns bra att Sebastian tar oss hit i dag som gäster. Real Classy! Detta är nog ett av de mest "preppiga" ställen jag lunchat på med de klassiska vita träväggarna, mörk ek och de stora brasor som behövs i dagens snålblåst.
Detta känns långt från den värld med endast fyra köttbullar/per dag som
Skolgranskningen i Aftonbladet i dag toppar med. Vi fortsätter ned till Boston Common, den stora parken centralt i Boston. Tea Party gänget har rally här i dag.

Jag blev lite ledsen att Emma inte hann hit idag. Hon läser på Bowdoin i Brunswick, Maine. Bowdoin klingar inte så bekant för många svenskar, men rankas här på top 10 i Liberal Arts College. Lillebror Max följer nog henne i spåren. Det brukar man göra om man är ordförande i PCCAC, ProCivitas College Application Group!

På kvällen äter vi middag med Henric (Dino) som tog en annan väg till Boston. Han började på Les Roches, en av Hotel Management skolorna i Schweiz. Efter internship blev han erbjuden arbete/MBA här via hotel i Thailand och Spanien. Dit når du inte utan en rejäl portion FLIT.

I morgon blir det besök på MIT!

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

fredag 15 april 2011

@harvard


I landet Lagom borde jag en dag som denna förmånsbeskattas. Det är ett sant nöje att resa med elever från ProCivitas. Vi gick uthårt med infosession och sedan college tour på Harvard av ProCivtas alumnielev Oliver.


Han ser inga skillnader i förkunskaper hos svenskarna kontra övriga
nationaliteter, snarare tvärtom. Visst är det så att vi kanske inte ligger på samma
nivå i matematik, men i detta enskilda fall hade Oliver redan i
gymnasiet valt bort en del matematik, då han gick samhällsprogrammet. Väl där valde han inte heller den mest avancerade kursen. Jag tror det är rätt få som egentligen utnyttjar djupare
matematikkunskaper i sitt arbete. Visst är det hjärngympa, men jag undrar vilket snittbetyg Riksdagens ledamöter skulle få på ett nationellt prov i Ma C? Jag tror dock betyget skulle vara hyggligt jämfört med snittsvensken eller i vilken ledningsgrupp som helst i den
privata och offentliga sektorn. Att man klarar sig utan matematik, visar kanske också ett snittbetyg på 3,2 från social linje i Oskarshamn.

Några av oss hinner också med en lunch på Harvard Faculty Club, där
Oliver för de mest intresserade eleverna gick igenom hur du tar dig
igenom nålsögat. Acceptence rate ligger på ca 6%. Många av tricken
hittar du bl a på
www.studyadvantage.se. I din ansökan bör det framgå att du gärna hjälper dina vänner och numera är SAT Subject Test ännu viktigare!

Det jag tror många elever i Sverige saknar är FLIT. Om bara eleven och
föräldrar lagt lite mer tid på skolan och varit FLITigare så skulle t
ex PISAresultaten varit mycket bättre, oavsett vilka justeringar
danska statistikprofessorer räknar med.

I Taiwan finner du ett intressant "belöningssystem". Ett fel på provet
ger ett rapp med linjalen på din hand. Det är säkert effektivt för en
del, men jag tror inte det fostrar morgondagens entreprenörer och
ledare som Oliver på Harvard.

På eftermiddagen följde vi med på föreläsning i Psykologi. Föreläsningen började på Harvardtid, dv s 7 minuter efter utsatt tid. Av professor Steven Pinker fick vi en lång, gedigen och superintressant föreläsning om Skönhet och Psykologi i en stor och välfylld sal. Jag konstaterade snabbt att lärarna på ProCivitas inte hade tolererat så många sena ankomster och stök. Jag konstaterade också att andelen Maccar bland studenterna var ungefär detsamma, men jag hoppas att mina eleverna på ProCivitas antecknar och inte utnyttjar tiden till Facebook! Anyhow, dagens budskap är att vara symmetrisk!

Harvard imponerade som vanligt, men deras införsäljning mot våra elever var riktigt dålig. Preis samma klass som Handels i Stockholm brukar visa upp. Det känns nästan nonchalant, men det kanske är OK om du är nr 1 på listan. Jag tänker dock på gamla reklamen för Avis: We are now nr 1, but we still try harder! Handels bör vid det här laget veta att de inte är förstahandsvalet bland ProCivitas elever! Vi lärde oss dock flera nya hemligheter från Admission Office!

I gänget finns det nog någon som tar sig hit om ett år. Inspirationen de fick räcker nog för att vara FLITig hela vägen in i kaklet.

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

onsdag 13 april 2011

Från hetsjakt till Boston

Jag flyr hetsjakten på den svenska skolan i media.

12 förväntansfulla elever dyker upp Kastrup. De ska nu offra hela påsklovet på att besöka universitet på den amerikanska östkusten. Det är flitiga och målmedvetna elever och nu bär det av mot Boston. Väl där besöker vi bla Harvard och MIT. Efter en trevlig New England helg rullar en buss vidare mot Brown i Providence, Yale i New Haven, Amherst, Dartmouth i Hanover, Cornell och sedan Columbia innan vi firar påsk i The BigApple. Innan vi lämnar för Princeton och Wharton på UPenn, ska vi ha hunnit med Stern på NYU. Vi avslutar I DC innan vi tar oss hem till den "vanliga" svenska skolan.

Mina vänner tycker jag är lite knäpp som lägger hela påskledigheten på att umgås med elever24 timmar om dygnet, men det är så trevligt och jag lär mig nya saker varje dag om det amerikanska universitetssystemet som ProCivitas och eleverna torde ha stor nytta av.

Hela ansökningsprocessen är, just det, en process! Det räcker inte med betyg och bra resultat på SAT och Toefel. Du ska också skriva uppsatser och visa hur du kommer att kunna bidra till collegelivet. Allt detta sker i stenhård konkurrens från de bästa eleverna från hela världen och här vet jag att av de få svenskar som orkar och kunnat ta sig hit så lyckas de mycket bra.

När du där hemma följer den svenska skoldebatten avser att varje dag rapportera om svenska ungdomars framfart på toppskolorna i Usa. Jag tror det skapar vettigare förebilder än det den svenska debatten vinklar fram.

måndag 11 april 2011

Skollyftet eller Skolraset? Jag åker till Harvard igen

I media fortsätter debatten om skolan. På Aftonbladet startar de nu Skolraset en live granskning som du finner på http:// http://skolraset.aftonbladet.se/ . Aftonbladet har ju historiskt sätt kanske inte alltid varit helt opartiska i sina granskningar, men det kanske blir bättre nu? Många med ofta helt olika agendor vill tycka till och det twittras flitigt om #skolraset och annat för att ytterligare försämra bilden av skolan. Skolinspektionen fyller gärna på den negativa bilden. Inte ett positivt ord i en enda rapport som jag nyligen läst. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Du får den skola du förväntar dig. Förväntar du dig skit får du skit! Risken med ”opartiska” Aftonbladet är att slagsidan mot skit ökar än mer. Skit säljer!


Artikelserien av Maciej Zaremba i DN som beskrivit bl a hårt kritiserade Tolvåkersskolan i Kävlinge, blev i söndags uppdaterad: http://www.dn.se/kultur-noje/man-maste-lata-ratt-ga-fore-galet-en-skolas-kamp-mot-overheten Artikeln visar på lite goda exempel från Minerva i Umeå. Jag har haft förmånen att träffa gänget när ProCivitas kämpade om titeln Sveriges Bästa Arbetsplats 2006. Var var alla andra skolor?


Nästan dagligen får jag rapporter från arbetsplatser och universitet världen över om svenska elevers framgångar. Eleverna uppfattas som flitiga, entreprenöriella och med mycket god kunskapsnivå. Många har tagit sig an de tuffaste utbildningarna på vår planet och några av dem utmärker sig som bästa internationella elev. Jag ser fram mot att träffa några av dem på den amerikanska östkusten under de kommande två veckorna. Jag lovar att från torsdag dagligen fylla min blogg med rapporter från dessa ungdomar från toppskolorna i USA!


Fram med fler goda exempel från den svenska skolan.


Ett intressant försök är http://skollyftet.wordpress.com/ . De som twittrar hittar dem på #skollyftet


Work Hard, Be Nice, Dream BIG

onsdag 6 april 2011

I love my job!

Jag älskar mitt jobb, kanske speciellt i dag!

I dag hände det där lite oväntande. Mellan två ordinarie möten så kom en flicka från årskurs två fram till mig och tog i hand och presenterade sig och sa "Jag vill till Harvard! Det sägs att du är rätt man för att hjälpa mig!"

I min roll som ordförande för ProCivitas så dyker det upp rätt få ettor på min radar (OK Charles, Emma, Nico, Elliot och en rad till: du är där). I tvåan får jag kontakt med de som verkligen vill och de få som verkligen inte vill. I trean känns alla som vänner! I detta fall hade min radar totalt misslyckats i flera månader. Detta borde jag upptäckt innan!

Ett kort möte blir till flera timmar. Detta är en tjej med verkligen "Ivy Material". Förutom full pott i alla ämnen tävlar hon på EM och VM nivå i sin sport och favoritämnet är Matematik och Business är det hon vill bli bäst i! För att få henne hela vägen till sin egen "Big Dream dröm" krävs nu Hard Work, inte bara från tjejen i fråga, utan även för mig.

Mademoiselle! Jag lovar dig hela mitt "Be Nice" konto. Jag lovar att göra allt för dig och jag lovar att jag är på plats i Cambridge eller New Haven, sommaren 2016, när du tar din examen!

Ytterligare en underbar dag på ProCivitas!

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

tisdag 5 april 2011

Förväntningar och långt före sin tid?


Jag aktar mig för att ge mig in den debatten Jag tror att mycket handlar om förväntningar. Med allt skräp som skrivs om skolan från olika intressenter, med olika agendor så förväntar sig alla en riktigt dålig skola. Varför inte lyfta fram lite goda exempel? I dag hade våra NV-lärare på ProCivitas en lektion, troligtvis inte helt olik många andra lektioner runt om i Sverige, inför stundade nationella prov i Matematik C. Jag frågade några av eleverna efteråt om det var som de förväntade sig. "Kanonbra" svarde de flesta. Jag tror de förväntade sig en bra och effektiv lektion och upplevde att de fick det. Förväntar du dig skräp, så får du just det!

Nu över till något helt annat.

En av mina "unga" digitala konsulter påstår att jag alltid är lite sen med det nyaste. "Inte sist, men lite sen" brukar han säga. Därför bör du i DN läsa en annan intressant artikel: http://www.dn.se/livsstil/reportage/han-har-ett-chip-under-huden . Really Old News säger jag. Vi som var stammisar på, den nu tyvärr insomnade klubben, Baja Beach Club i Barcelona fick ett sådant chip insprutat i axlen ( i en liten glasbubbla) redan 2003. Chipet var kopplat till ett konto där du kunde sätta in lite pengar och väl framme vid baren så betalade du enkelt genom en scanning av din axel. Praktiskt endast iförd badkläder!

På kvällen kom den riktiga fördelen. Du gick före i den långa kön!

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

fredag 1 april 2011

Ny lönsamhet!

Efter en vinstrik dag somnar jag med ett leende på mina läppar.

Det är ju mycket i media och i politiken kring vinst i friskolor just nu. Hur kan jag då somna med ett lönsamt leende?

Det börjar egentligen direkt när du vaknar. Efter en snabb kontroll av alumnielevernas facebooknyheter ser jag snabbt att ProCivitas närvaro på Ivy League skolornas nu förstärkts. Caroline Kummelstedt blev i tuff konkurrens intagen på Brown University. Stort grattis!

Dagen fortsätter i Växjö, där bl a det första spadtaget till Växjös nya fotbollsarena tas. Det är viktigt, men ännu viktigare saker händer precis bakom i Tipshallen. Det är DagX och ca 150 olika UF Företag ställer ut. Det vimlar av montrar, säljare och innovationer. ProCivitas ställer upp med 15 lag som alla genomgått utbildningen i Ung Företagsamhet. Det är inte bara våra ekonomer och utan också några av idrottarna och naturvetarna som kämpar.

På plats träffar jag flera alumnielever som vill ha råd kring deras affärsplaner, jobbval och utbildningar, men som också berättar om de framgångar de har. De berättar med stolthet vad bla UF inneburit för deras syn på framtiden. Det finns mycket att se fram mot.

Jag fortsätter till Konserthuset i Växjö där en konferens om entreprenöriellt lärande precis startat. Uppdraget från Skolverket är lite luddigt, men riktningen är solklar: Skapa lönsamma entreprenörer! Detta debatteras flitigt av både professorer och entreprenörer. En av de roligaste och häftigaste entreprenörer jag träffat är Kadim Akca, som skrivit boken Tänk som en turk. En av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer med invandrarbakgrund och han tycker att de svenska företagen är alldeles för försiktiga och behöver kryddas med lite turkisk peppar!

Du behöver inte bli egen entreprenör. Alla ska inte bli det. Alla har inte förutsättningarna, men det entreprenöriella tänket bör du ha med dig om du ska lyckas. Det spelar ingen roll i vilken typ av organisation du hamnar i. Den entreprenöriella livsstilen är vad du behöver och det är något som hela ProCivitas brinner för.

Kvällen avslutas med en festmiddag med ett femtontal elever där vi firar rejält. UF företaget Brädbolaget blev Kronobergs Bästa Företag. Ett gäng coola grabbar som tagit amerikansk skateboardkultur till Växjö. Intim Care är Bästa Tjänst och Envirohat bästa innovation. Elin Norbe är Kronbergs Bästa Säljare och vid bordet sitter Charlotte Löfgren. Kronobergs Bästa UF-lärare.

Nu drar vi till Stockholm och SM 9-10 maj och tillsammans med ungdomarna från Skåne så kommer ProCivitas ha fler deltagare på plats än hela Stockholm! Vi hoppas på nya festligheter där!

Dagens för ProCivitas har nog inte varit lönsam enligt vår ekonomichef, men en vinstrik dag på ett annat sätt och vi har förhoppningsvis skapat lönsamhet för en lång rad medborgare och förhoppningsvis även förebilder för den yngre generationen.

Då är det lätt att somna!

Work Hard, Be Nice, Dream BIG