lördag 28 augusti 2010

Vissa politiska krafter vill kvalitetssäkra skolan genom att lagstifta om lärartäthet. Det torde åtminstone för ProCivitas var helt fel väg att gå. Det är inte lärartäthet som är avgörande. Det är kvalitet på lärarna. Och kvalitet på lärarna får vi först när lön och därmed status höjs. Sydsvenska Handelskammaren släppte en rapport om just detta. Läs den gärna på:

http://www.handelskammaren.com/uploads/media/091130_satt_lararna_i_forsta_klass_rapport_7_2009.pdf

Läraryrket har de senaste tjugo åren genom besparingskrav urholkats från ett statusyrke till något helt annat Många av de som påbörjar och även avslutar lärarexamen saknar pedagogisk talang och därmed det där lilla extra för att engagera och inspirera morgondagens framtid. Det finns ingen kö till utbildningsplatserna på Lärarhögskolan!

ProCivitas försöker att attrahera de bästa lärarna i varje region. Konceptet består av flera delar

  • Minst 10% mer i lön
  • Minst 10% mer i pension
  • Egen friskvårdsbudget
  • Egen utbildningsbudget
  • Ingen arbetsplatsförlagd tid utöver schema, ett veckomöte smat ett par dagar utbildning/konferens på trevliga lokationer. En arbetsplats med stor frihet
  • Och en hel del mer.

Det är en del i hur ProCivitas når hög kvalitet och vi tycker det är viktigt. Superviktigt! Jag tror också vi har varit duktiga på att konkurrera och därmed locka till oss de bästa talangerna från Lärarhögskolan.

När vi idag frågar våra duktigaste elever vad de vill göra i framtiden så är det nästan ingen som vill bli lärare!

Jag när en dröm. Tänk om en nyexaminerad lärare i dagens penningvärde fick 30 000 i månaden och en löneutvecklingskurva där en etablerad lärare hade minst 50 000 i månaden. Då skulle helt andra kategorier av sökande söka sig till lärarutbildningen och ge våra ungdomar det bästa de kunde. Jämför gärna med en läkare! Hur många liv kunde en lika bra lärare rädda? Det skulle bli hård konkurrens om platserna på lärarutbildningen och endast de bästa skulle komma ut för att ta hand om vår gemensamma framtid.

Då skulle också förmodligen en del av våra politiker i dag slippa bloggar som denna och istället göra riktigt nytta för morgondagens Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar