måndag 23 augusti 2010

Skolstart

I dag var en stor dag. Det var skolstart på ProCivitas för nästan 500 förväntansfulla förstaårselever. Nästan 500 låter mycket och stort, men de är uppdelade på tre skolor.

Jag är så spänd på dem. Vad har de för ambitioner? Vilka är Ivy League material? Vilka ska blomma upp som entreprenörer? Vilka idrottare ska slå igenom som vår nya OS guldmedaljör Angelica Bengtsson? Vår uppgift är solklar: Här ska de få den kunskapsplattform och den drivkraft de behöver för att nå sina mål i ”21th century”. Plattformen de kommer till är enkel, men så svår att genomföra:

Studiemotiverade kamrater – högsta betygssnitt i regionen från grundskolan

Kvalitet i utbildning - titta gärna på de kommunala undersökningarna

Engagerad personal som trivs – hoppas att de trivs än bättre efter våra trevliga och nyttiga dagar i Prag

Trevlig och central miljö som vi tillsammans sköter om

Koppling till näringslivet - med mentorer till varje elev och löpande gästföreläsningar

Trevliga sociala arrangemang

Familjär och exklusiv upplevelse

I dag fick de för första, men långt ifrån sista gången, höra min devis:

Work Hard – tyvärr finns det inga genvägar. Ska du lyckas så måste du arbeta för det

Be Nice – möt andra som du vill bli bemött själv. Det finns många arbetsgivare och kunder ute i verkligheten som gillar personer som kombinerar egenskaperna Work Hard och Be Nice

Dream Big – sätt höga och stora mål och kombinera det med stora portioner Work Hard och Be Nice så finns goda förutsättningar att nå till just dina drömmar.

Nu följer en intensiv och rolig höst för förstaårseleverna. I veckan ska klasserna formeras med teambuildingövningar. Om någon vecka ska de på ett tredagarsläger i de småländska skogarna för att lära känna varandra i årskursen. I slutet av september samlar vi alla i Lund för en rejäl insparksfest. ProCivitas tycker det är roligare att arrangera en välorganiserad inspark med stil och finess än de klassiska nollningsuppdrag som ibland återfinns på andra skolor.

Som ordförande i ProCivitas är det rätt få ettor som dyker upp på min radar förrän till våren, men jag är redan så nyfiken. Vilka överraskningar finns det i gänget? Vem kommer att sticka ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar