onsdag 30 juni 2010

Vem ska bli lärare?

ProCivitas söker hela tiden att rekrytera regionens bästa lärare. Det bedömmer jag som en våra nyckelprocesser. För att lyckas med det krävs nog att vi har regionens bästa elever och att vara regionens bästa arbetsplats

Regionens mest studiemotiverade elever har ProCivitas åtminstone om du ser till meritvärde från högstadiet. Vidare krävs att du är regionens bästa skolarbetsplats och enligt den årliga undersökningen av Best Place to Work så är vi just det. Förra året placerade sig ProCivitas som nr 3 i Sverige.





För att skapa Sveriges bästa arbetsplats har vi gått långt när det gäller plattformsbyggandet. Vi har följande mål och i princip är alla uppfyllda i dag:


Läromedel/elev om 1200 SEK/år (879 kr för riket)
Hög intern kvalitet enligt elever om minst 4,5 i utvärdering
Låg sjukfrånvaro under 1%
Lönenivå - mer än 10% över snittlön från Lärarförbundets statistik
Pensionsnivå - mer än 10% över Lärarförbundet pensionsavtal
Laptop till alla anställda
Minimalt med arbetsförlagd tid utanför schema
Coola kickoffer
Egen utbildningsbudget
Egen friskvårdsbudget
Egen mentorsbudget

Vi lägger extremt mycket resurser på att finna rätt person till jobbet. Den som har den korrekta kunskapen, behörigheten och det engagemang som krävs samt kanske det viktigaste: Den pedagogiska förmågan. Tyvärr är det så att många av de som kommer från lärarutbildningen saknar just den pedagogiska talangen för att bli den där kanonläraren. Det avgörande är inte lärartäthet utan kvalitet i den enskilda läraren på en skola. Vi skulle gärna se att fler och bättre kandidater verkligen söker sig till läraryrket, men då krävs nog ett helt nytt löneutrymme i skolans värld för att verkligen locka till sig de talangerna som i annat fall skulle gått till andra yrkeskategorier.

Sydsvenska Handelskammaren släppte i höstas en rapport om just detta. Läs den gärna på:

http://www.handelskammaren.com/uploads/media/091130_satt_lararna_i_forsta_klass_rapport_7_2009.pdf









Vi träffar många kandidater till varje post och det blir många som vi ratar. Det är sällan vi har fel men några gånger visar våra utvärderingar att vi inte lyckats och det beror då oftast på avsaknad av den pedagogiska förmågan eller talangen. De som inte får fortsätta på ProCivitas, går tyvärr till en annan skola och där processen oftast upprepar sig. Stackars elever på den skolan!

Vi i skolledningen jobbar hårt för att skapa ett dreamteam inför varje säsong och vi känner oss nästan som managers för ett framgångsrikt fotbollslag. Vi vill ju vinna serien även nästa år!

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

måndag 28 juni 2010

Grattis Wille - Emax är the 21th century skills och vi rockar! Rockar igen!

Under en vecka samlas Sveriges 225 bästa unga entreprenörer i Örebro. Under långa och tuffa dagar, 08.00-22.00, varvas föreläsningar, workshops och simuleringsövningar med teambuilding och massor av andra nyttigheter.

Evenemangets tre ledord är inspiration, kunskap & nätverk och dessa går igen i samtliga aktiviteter som arrangeras.Tävlingsmomentet är en Internetbaserad affärssimulering, där snabba beslut och strategiskt tänkande premieras. Deltagarna delas upp i lag om fem personer som tillsammans utgör företagsledningen i simuleringens olika virtuella företag.

Hela första dagen ägnas åt teoretisk och praktisk teambuilding och gruppdynamik för att på så vis skapa så bra förutsättningar för samarbete i lagen som möjligt. Resten av veckan försöker de sedan tillsammans fatta de beslut som kan ta dem till toppen i tävlingen och ge dem chans till förstapriset.

För att deltagarna ska lära sig så mycket som möjligt är det viktigt att de får ta del av de erfarenheter som etablerade företagsledare, innovatörer och entreprenörer har. Därför besöks evenemanget dagligen av föreläsare som får dela med sig av sina erfarenheter och svara på deltagarnas frågor. Åldern på föreläsarna varierar; både äldre, mer erfarna och yngre som satsat hårt från början - det viktigaste är inspirationen och erfarenheterna.

Detta är ett perfekt arrangemang för de som söker ”the 21th century skills!

Vid årets eMax 2010, på Örebro Universitet, var det åter en entreprenör från ProCivitas i Helsingborg som stod högst upp på pallen. Det är fjärde året på rad som en entreprenör från ProCivitas plockar hem första priset.

I år var det Willhelm Utterströms lag som tog hem förstaplatsen. Emma Lundgren lag tog en hedrande 3:e plats.

Det finns ingen skola i Sverige, sedan 2007, som tagit så många medaljer, på eMax, som ProCivitas i Helsingborg.

2010, Wilhelm Utterström, 1:a

2010, Emma Lundgren, 3:a

2009, Oskar Melking, 3:a

2008, Viktor Stensson, 1:a

2007, Mikael Simby, 1:a

2007, Robert Mois, 2:a

Läs gärna mer på http://www.emaxsverige.se/


onsdag 23 juni 2010

Alumnimmetings - vilken kraft vi bygger

Som ordförande på ProCivitas har jag en annan trevlig uppgift. Jag är också ordförande i ProCivitas Alumni Association och via sociala medier som t ex Facebook är det så mycket enklare i dag att få information om alumnielevernas framfart i världen. Det är nästan sjukt hur de sprids över hela världen veckan efter studenten.

Vi arrangerar varje år alumnimeetings i Shanghai, Beijing, London, Köpenhamn och Stockholm. Föredettingarna knyter både nya och gamla kontakter och nätverken blir allt större och förgreningarna allt djupare då det verkar gå riktigt bra för de flesta. Många av alumnieleverna har en entreprenöriell ådra i sig och nästan varje vecka för jag tycka till om nya affärsidéer, affärsplaner och förslag på säljsamtal.

Så här såg det ut i Stockholm i början av maj på vårt alumnimeeting:




Nästa möte sker på The Boathouse i New York City i September. Vid senaste mötet i London ville gänget att vi skulle starta en riskkapital fond för att investera i ProCivitaselevernas nya entreprenöriella äventyr. Det kan bli riktigt spännande!

Ung Företagsamhet – the 21th Century Skill?


I skolans värld finns det en stor debatt om hur vi förbereder eleverna för “the 21th Century Skill”. Frågeställningarna är tex:

  • Kina är inom kort landet med flest engelskspråkiga individer!
  • Det finns fem gånger så många engelska ord i dag som under Shakespeares tid!
  • 25% av Indiens befolkning har högre IQ än hela befolkningen i USA!
  • Topp 10 jobben som efterfrågas just nu är titlar som ej existerade 2004!
  • Vi förbereder dagens elever för jobb/titlar som ännu inte finns!
  • och de kommer att utnyttja tekniker ännu ej uppfunna!
  • för att lösa problem, som vi inte ens vet är problem idag!
  • Dagens student kommer att ha haft 10-14 olika jobb, innan de fyllt 38!
  • Summan av ny teknisk information dubbleras vartannat år!
  • Det innebär att en civilingenjör efter tre års studier kommer att ha kunskap som redan till hälften är ”out of date”!

Hur förbereder vi dagens elever på denna framtid? Ett svar är Ung Företagsamhet. Här måste du som elev kombinera alla sorters talanger. Samla in information, analysera, värdera, utveckla, skapa och inte minst leverera i hård konkurrens.

Vi på ProCivitas upplever att vi har ”svart bälte” i Ung Företagsamhet. Våra elever har vunnit SM två gånger de senaste 6 åren. Vid de regionala mässorna i Skåne har vi i princip tagit alla första platser sedan 2004. Vid senaste SM hade ProCivitas fler deltagare än hela Stockholm. Jag skulle kunna skryta här på flera A4 sidor….Varför inte ta en titt på årets regionala vinnare som i veckan fick Maud Olofsson pris om 50 000 kronor:

http://www.procivitas.se/malmo/nyheter/2010-06-22-105-grattis-till-mauds-aktiebolag-och-50-000-kronor/

Ja, vi lever i exponentiella tider och det kommer bara att går fortare och jag tror att fd elever som Christoffer, Louisa, Henrik, Nick, Lovisa, Micke, Valentina, Hanna, David, Oliver, Oskar, Philip, Zucher, André, Lukas, Frida, Sara, Hugo, Caroline och många, många mer verkligen har fått ”the skills of the 21th Century” !

En skill som man måste kunna är att publicera filmer på YouTube och jag har härmed lyckats:


Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

tisdag 22 juni 2010

Nytt år - we try harder, even harder

I går presenterade Malmö Kommun resultaten av årets undersökning av trygghet och trivsel bland förstaårseleverna på gymnasienivå i Malmö och jag finner glädjande att ProCivitas är i topp och att faktiskt även Sydsvenskan uppmärksammar det:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article907063/Fler-ettor-trivs-pa-gymnasiet.html

Detta rimmar väl med de interna undersökningar vi gör samt hur det ser ut på ProCivitas i Helsingborg och i Växjö. Den nyfikne klickar på länken för att se resultaten.

Jag har höga ambitioner med skolan och vi sticker ut hakan på amerikansk vis och säger att vi vill vara Sveriges Bästa Gymnasieskola. Det är inget som går och mäta, men resultaten ovan pekar på att ProCivitas är på rätt spår och vi når de flesta av de målsättningar vi har satt:

Det som känns lite besvärande är att nu måste vi förbättra oss ännu mer till nästa år och trots att vi är i ledningen, så kämpar vi som Avis på sjuttiotalet: We Try Harder! eller lite senare: We Try EVEN Harder!

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

fredag 18 juni 2010

Mac eller PC?

Mac eller PC är just nu frågan för många på ProCivitas.

1986 köpte jag min första Mac. Plus var modellen och den saknade hårddisk. Du läste in en liten floppydisk (som var en revolution då mot PC världens mjuka diskusdisketter) med ett systemminne som sedan ploppade ut och sedan satta man i en ny floppy där man skrev lite i program som MacWrite och ritade i MacDraw eller MaxPaint och skrev ut på en lite söt Apple Printer. Modem och så hade man bara hört talas om. 20 000 kr kostade datorn och det var med studentrabatt. Apple fick ett fast grepp om åtminstone universitetsvärlden, men tappade det nästa helt de kommande 10 åren.

Efter försett ca 15% av personalen med MacBook Pro vid terminsslutet så står det nu plötsligt 15% till i kö trots att de redan har moderna laptoppar. När vi frågar eleverna så vill 60% köra Mac till hösten! Förra året var i siffran ”bara” 25%. Det känns som Apple har tagit greppet på nytt, åtminstone kring våra ungdomar. Hur länge varar greppet denna gång? Följer man http://theoatmeal.com/comics/apple så kan det vara ett tag!

Mac eller PC är frågan! Men om man heter Peter Connée, jobbar på ProCivitas och har pc@procivitas.se som mailadress kan man verkligen köra Mac då?

Det är den frågan jag ställer mig när jag via min Ipad köper lite fler aktier i Apple Inc!

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

torsdag 17 juni 2010

Prag - my dream?



En av mina drömmar är att besöka alla länder på jorden. Det lär bli svårt, men min första målsättning är att komma över 100 länder. Jag tävlar här med en kollega och när vi har nått upp i 100 länder så blir man medlem i http://www.travelerscenturyclub.org/

Enligt mina senaste noteringar så är jag upp i 77 länder och min kollega i endast 65 länder. Denna dröm har inneburit en hel del roliga omvägar, såsom en heldagsutflykt till 5 av de 7 ”länderna” i Förenade Arabemiraten eller en taxiresa på nyårsafton för att ha besökt Swaziland. Vi är lite ”nördar” och när vi förra gången flög till USA satte vi aldrig på någon film, utan hade kartfunktionen aktiverad under hela resan. Vi dreglade över märkliga länder som Färöarna och Grönland under atlantflygningen!

Nästa längre resa måste därför gå till Centralamerika där jag kan beta av 5-6 länder på någon vecka eller så. En tågluffning i Östra Europa måste nog också till och för att nå hela vägen fram måste jag nog ut i Asien utanför det Kina jag älskar så mycket. Jag har dock sett gränsfloden mot Nordkorea och jag har flugit många länder som Madagaskar och Kuba.

Min kollega plockar i sommar några ”low hanging fruits” som Monaco, medan jag drömmer mig till ProCivitas höstkickoff i Prag. Det är så att min kollega har varit i Tjeckien, men det har inte jag!

Undrar hur lång tid det tar att åka till Slovakien från Prag?


måndag 14 juni 2010

Sommarlov är överskattade

För skolledare är sommarloven överskattade. Den enda skillnaden mot terminen är att man får jobba i shorts och vara i fred. Det är nu stressen verkligen börjar. Först ska kvalitetsrapporten eller vårt årsbokslut slutföras och sedan ska man se till att allt är klart till lärarkickoffen i Prag och sedan till skolstart.

ProCivitas har som ambition att vara Sveriges Bästa gymnasieskola och då måste man attrahera Sveriges (eller åtminstone regionens bästa lärare) och då måste man vara Sveriges Bästa Arbetsplats.

Dit har vi inte riktigt nått. Enligt Best Place to Work’s årliga undersökning kom vi på tredje plats förra året. Det var ett glädjande steg fram från den femteplats vi hade 2007. Det gav dock ett kvitto på att ProCivitas är Sveriges Bästa Skolarbetsplats.

En viktig del av vår ”bästarbetsplatsstrategi” är att vara Sveriges Friskaste Företag. Det är ett helt projekt som ProCivitas startade för ett drygt år sedan i Korpens regi. Det innehåller en massa komponenter som friskvårdsbidrag, personalmöten på gymmet, stegtävling, Broloppet, rådgivning kring kost, hälsa och sömn och mycket mer. Förra kickoffen var på Selma Spa i Sunne där vi bl a mätte vår kondition, fetthalt och en del till obehagligt. Nu ska vi göra om detta efter ett år på kickoffen i Prag och se om vi blivit friskare! Förra året släpade vi runt på nästan 1,9 ton fett! Jag tror vi är nere mot 1,7 ton efter ett år.

Under dagarna i Prag ska vi också bli bra mycket bättre på IT och under hela sommaren planeras och testas olika utbildningsinsatser. Vi måste inse att det är ett krav våra ungdomar kräver av oss. Se gärna på dagens två-åringar:

http://www.metro.se/2010/06/08/84904/min-tvaaring-forsoker-dubbelklicka-i-/

Vill man som skola ligga i täten, så gäller det som skolledare utan armbandsur att inse att sommarlov är överskattat!

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的努力梦想大

lördag 12 juni 2010

Digitalt varumärke - känner du dig omsprungen?


Att marknadsföra sig själv är ingen nyhet. Det finns mängder av gamla böcker i ärendet som t ex (Varumärket Jag) som dock ej finns på Ibookstore än!

I dagens värld gäller det att ”boosta” sitt digitala varumärke. Du ska inte bara vara på Facebook, med en massa vänner och skriva en massa ofta oviktiga saker. Det är så mycket mer.

Några av ProCivitas främsta elever i år har redan satt en standard (kolla t ex www.johannaeriksson.com). Johanna börjar i höst på Ivy League skolan Princeton och hon har redan skaffat sig en CV som liknar få andra 19-åringars CV i Sverige och det pushar hon för hårt. Naturligtvis har Johanna också, förutom en välanvänd Twitter (där jag kan ha haft bra koll på vad som händer på ProCivitas i Helsingborg, utan att kolla intranäten) flera tunga rekommendationer på Linkedin.

Har du inte redan "reggat" din egen domän så gör det! Annars kan jag lova att framkanten av ProCivitas elever kommer att göra det. Om de tar din domän, så bli inte förbannad. Känn dig bara omsprungen!

Mvh/pc

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

Ps www.connee.com/peter finns, men skulle behöva lite uppryckning av en elev från ProCivitas

fredag 11 juni 2010

Utmärkelser på studenten

En av de trevligaste uppgifterna jag har som ordförande för ProCivitas är att dela ut årets utmärkelser på studenten i kyrkan. Efter mycket dialog inom lärarkåren så enas vi till slut vem som ska få:

Bästa ekonom

Bästa entreprenörsanda

Bästa idrottselev

Bästa naturvetare

Bästa projektarbete

Bästa insatser för skolan

Bästa akademiska insatser

·

Det är riktigt, riktigt svårt att välja vem som ska få denna eviga ära och berömmelse. Vi har ju rätt många att välja bland!

Efter studenten börjar en ny relation och jag är så glad över att det är min uppgift i organisationen att ta hand om detta. Via sociala medier har jag nästan dagligen kontakt med en handfull alumnielever och glädjer mig åt deras framgångar.

Det är fantastiskt kul att följa våra alumnielever på den resa de gör. Nu arrangerar vi alumnimeetings varje år i Köpenhamn, Göteborg, Stockholm, London, New York City, Shanghai och Beijing. Nästa år har trycket ökat för att ha ett i Lund också!

Naturligtvis utser vi varje år årets alumnielev samt ger stipendier för framgångsrika studier på Ivy League skolorna samt de mest framstående ”businesskolorna” som t ex Warwick. De så viktiga nätverken stärks och vi drar nytta av varandra och jag som lite statistiknörd gillar att följa upp hur det går för dem sju år efter studenten. I årets undersökning, som vi inte är riktigt klara med, ser vi att snitt alumnin från ProCivitas har en årsinkomst som nästan tre gånger överträffar snittet för 27-åringen i Sverige!

Jag tar det som ett tecken på att ProCivitas elever följer min egen devis: Work Hard, Be Nice, Dream Big!

PS - om du är nyfiken om vem som vann årets utmärkelser så ta en titt på www.procivitas.se eller sök upp mig på Facebook eller Linkedin!

torsdag 10 juni 2010

Work Hard, Be Nice, Dream Big


I bland upplever jag mig själv som en curlingpappa till ProCivitas elever men samtidigt tutar jag i eleverna att du måste fixa det själv och för att verkligen lyckas finns det tre enkla bra regler att följa om du verkligen vill ha framgång:

Work Hard! Sorry! Det finns inga genvägar. För att lyckas med än vad du vill nå så måste du köra Work Hard!

Be Nice. Möt andra människor som du vill bli bemött själv. Nästan hela världen är fylld av medmänniskor som gillar kombinationen av Work Hard och Be Nice!

Dream Big. Låt ingen svensk Jantelag hindra dig. Sätt höga mål och kör Work Hard och Be Nice, så kan jag nästan lova att du kommer dit!

Min devis har förmedlats sedan 2003 och verkar ju ha fungerat då många alumnielever verkar lyckas bra med sina egna mål och nu har till och med den kommunala sammanslutningen av ett gäng gymnasieskolor i Helsingborg anammat mitt budskap i sin marknadsföring:


Likvärdighet och segregation nu i betygstider

För några veckor sedan kom Skolverket med rapport om att segregationen ökar i de svenska skolorna och naturligtvis ska allt skyllas på friskolorna i media. Innan det fria söket, så blev man som gymnasieelev i princip hänvisad till den skola som låg närmast. I min mening en klockren segregation baserad på var du bodde någonstans.

I dag har vi en lika klockren segration men baserad på studiemotivation och intresse. Jag kan inte på något sätt se hur denna valmöjlighet/segregation skulle vara sämre än den baserad på din adress. På den tiden kunde det skilja mycket på värdet på ett visst hus baserat på vilken sida av gatan det låg på. De olika sidorna tillhörde olika skolor.

Likvärdigheten i betygssättning kan man ha många åsikter om. På ProCivitas i Malmö och Helsingborg kommer snitteleven in med ca 90% av maxbetyg och lämnar gymnasiet med ungefär detsamma. Över de sista åren skiljer det någon procentenhet upp och ner. Det vi i vår bransch kallar Added Value rör sig mellan -1% till plus 2%. Under samma period kommer snitteleven i Sverige in till gymnasiet med ca 64% och lämnar med 70% och har då en Added Value på 6%. Denna Added Value är väl tämligen naturligt, då pojkarna normalt mognar lite senare och många av dem har gjort aktiva val baserat på intresse samt att många slipper ämnen som t ex musik, slöjd och hemkunskap. ProCivitas låga Added Value är också naturlig, då det är omöjligt att öka ett MVG.

De senaste åren tittar vi på Added Value baserat på från vilken kommun eleven kommer från och det är alltid samma kommuner som får en hög positiv Added Value och det är alltid samma kommuner som får en hög negativ Added Value. Vi ser alltså tydligt att elever från två olika kommuner inte har erhållit en likvärdig betygssättning.

I år har vi också gjort samma analys på utvalda grundskolor. Skillnaden i Added Value från ett par skolor är mer än 10%, både upp och ner! Eleven med 275 p från den ena skolan borde haft 305 p, medan eleven från den andra skolan borde haft 250 p och kanske därmed inte ens kommit in på ProCivitas. Det finns förmodligen en rad elever från den första skolan med 250 p som aldrig fick chansen att komma in på ProCivitas.

Vi ser tydliga exempel på elever från de grundskolor med stor negativ Added Value att de vid de första testerna t ex i Matematik inte försvarar sina betyg från grundskolan. Undersökningarna bekräftar alla våra fördomar.

För att få en större likvärdighet behövs samarbete över skolgränserna. Jag skulle föreslå att Slottstadens skola och Kunskapsskolan samarbetade. Jag skulle också rekommendera kommunerna i Ängelholm och Kävlinge att samarbeta. Jag tror deras arbetssätt och bedömningar skiljer sig markant åt.

söndag 6 juni 2010

Sleepless in Seattle


Sleepless in Seattle

Jag måste erkänna att jag gillar Meg Ryan! Meg Ryan har spelat i flera filmer och en av de mest kända måste vara ”Sleepless in Seatlle”. Sömnlösa måste de vara på Microsoft, med huvudkontor precis norr om Seattle, just nu.

Procivitas inför nu Google Apps som standardprogramvara. Det kan reta mig lite att vi inte tog beslutet redan förra sommaren för då hade vi varit före t ex Stanford och Yale! Ordbehandling och kalkyl funkar bra på nätet och då räknar vi inte in fördelarna med COOLABORATION och PARTICIPATING som nördarna från teknikkonsulterna gärna belyser.

I stället för att betala ett par hundra kronor per dator (och vi har många) betalar vi inget och delar nu dokument med varandra och gör allt det där som teknikkonsulterna säger är bra. Detta gör att jag sover ännu bättre på nätterna och har möjlighet att titta på en streamad version av Meg Ryan i ”När Harry mötet Sally”. Pengarna vi sparat har vi redan lagt mot nya Ipadar!

Men när ska Ipaden fungera mot Google Apps?


fredag 4 juni 2010

Ipad i skolans värld – en räksmörgås?


Visst är Ipad hypad, men jag trivs med den. Först trodde jag att det skulle bli en pryl till i väskan, men i denna vecka har jag lämnat laptoppen hemma och bara kört Ipad och det funkar, men det skulle vara skönt med en 3G anslutning där jag inte hittar ett Wlan.

Är Ipad något för skolan?

I dag har ProCivitas en värld med PC dominans, men antalet Maccar har ökat dramatiskt det sista året och i vissa klasser har nu alla elever PC eller Mac. Desamma gäller personalen som nu åker på utbildning för att inte bara använda datorn som en del av pedagogiken, utan i en del fall till och med som grund för pedagogiken. Spännande projekt i frontlinjen!

Vi har nyligen besökt sju av de åtta Ivy Leagueskolorna i USA där vi redan har en handfull alumnielever. Vi har även besökt MIT och se hur de arbetar med IT i undervisningen och ambitionen är solklar: ProCivitas ska inte ligga efter MIT eller Harvard!

Ska vi nu kasta in Ipadar i utbildningen också?

Efter en veckas användning av Ipaden tror jag att det är ett bra verktyg. Jag skulle tro att eleverna tycker det samma och det vi bara ett sätt att ta reda på det om man ligger i frontlinjen: Testa!

Yes, nu kör vi! 40 Ipadar är beställda, men jag ser verkligen fram mot lanseringen av det svenska tangentbordet! Det tar just nu en stund för länge att skriva t ex räksmörgås!


torsdag 3 juni 2010

Going digital?

Det ska mycket till att vara skolledare i dag, åtminstone i den digitala världen.

Jag har alltid upplevt mig själv som att ligga i framkant. Jag var kund nr 84 på Algonet 1993 och har varit online sedan dess. Jag jobbade på internetbolag under IT-hysterin i slutet av 1990 talet. Jag var med och startade både CDON.com och NE.se som VD för respektive bolag. Jag såg till att all personal på ProCivitas fick laptops redan 2003. 2004 lanserade vi vårt andra intranät som vi idag inte skulle klara oss utan i mer än några timmar och där snitteleven loggar in nästan lika ofta som på Facebook. Jag har en profil med över 340 kontakter på www.linkedin.com. Jag är aktiv på Facebook och nästan 1500 vänner samt administrerar flera sidor. Jag loggar ofta in från min mobil.

Nu räcker inte det! Nu måste jag blogga också enligt mina digitala unga vänner!

Här har du därför chansen att följa mig som VD för ProCivitas och min syn på skolans värld. Vi kommer att beröra det som händer i vår omvärld som påverkar mig och ProCivitas och naturligtvis lösa en del av livets gåtor såsom:

Varför är dyslexi så svårt att stava till?
Varför är förkortning ett så långt ord?

Vi kommer också att beröra viktiga begrepp som:

If you are in control, you are to slow!
Turning is a sign of fear!

Nu postas strax första inlägget och det har jag precis skrivit på min nya Ipad och jag skulle därmed tro att jag är en av de få svenska skolledare som jobbar på en sådan just nu.


Mer om detta inom kort.