tisdag 3 april 2012

Måndag i NYC. Vilken Ivy passar du bäst på?



Det amerikanska collegesystemet skiljer sig en del från det europeiska. I Sverige väljer vi linjer eller specialiseringar samtidigt som vi söker oss in till ett universitet. I USA väljer du först skola och när du väl kommit dit så får du egentligen läsa vilka ämnen du vill. Normalt måste du efter tre terminer välja vilka ämnen du ska ha som din Major. Systemet kallas för Liberal Arts. Grundtanken är att istället lära sig att kritiskt analysera och att kunna tänka själv. Då blir du också mer självgående och kan utvecklas på egen hand. Det är nog bara Gotlands Universitet som har något liknande i Sverige.
En av topp 50 skolorna i USA är New York University. Det är ett campus utan murar och portar mitt i Greenwich Village. De imponerar alltid på mig och så även i hår. De är ett exempel på ”a Global Networking College”. De har inte bara campus mitt på Manhattan, utan även i Abu Dhabi och i Shanghai och där börjar Patricia från ProCivitas nästa år. Väl inne kan du byta ”portal campus”. Dessutom har de 12 andra campus som delar av andra skolor runt om i världen. På Manhattan har jag en speciell dragning till Stern Business School som jag rankar som top 5 i USA.

100 gator norrut besöker vi på eftermiddagen Ivy League skolan Columbia. Det är verkligen en av mina favoriter. Tyvärr är ingen av våra tre alumnielever från ProCivitas här just nu. Två har springbreak hemma i Sverige och den tredje är på utbyte på Oxford i UK. Det är inte lätt att välja rätt skola. På Columbia bör du passa i ljusblått, men det är normalt inga problem för elever från Malmö!
Du kan göra onlinetest för att se på vilken Ivy du skulle passa bäst. Prova gärna på http://quizilla.teennick.com/quizzes/9701924/what-ivy-league-school-are-you
Jag brukar bli Columbia. Vad blev du?
I kväll blir det middag med ProCivitas delegationen på United Nation och i morgon bitti besök på en annan favorit: Princeton. Tills dess: Work Hard, Be Nice Dream BIG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar