fredag 27 april 2012

Mentorsskap på riktigt!


I går kväll var jag med på avslutningsmiddagen för tredjeårseleverna på ProCivitas och deras mentorer i Helsingborg. Alla andra/tredjeårselever som vill och som genomgått en kort och koncis utbildning, får en egen personlig mentor från näringslivet. Mentorn är handplockad utifrån de intressen och mål som eleven har.


 Mentorn blir en förebild och ett bollplank och inte bara för dagens studier, utan även och kanske framförallt inför framtidens utbildningar, arbeten och entreprenörskap. I många fall blir också mentorskapet det omvända!

Många mentorer kommer tillbaka år efter år och stöttar eleverna, vilket är lite extra spännande. Det officiella mentorskapet avlutas med detta högklassiga arrangemang, men många relationer varar för evigt. Fantastiskt kul att se drygt 60 mentorer mingla med våra elever och sedan njuta av middagen från våra köksmästare.

Jag tror och hoppas att mentorerna och smittar av sig av lite Work  Hard, Be Nice, Dream BIG!

onsdag 25 april 2012

My Mission


Vad är egentligen My Mission? Rätt enkelt svar är att få elever från ProCivitas att: Work Hard, Be Nice, Dream BIG. Jag försöker också att visa på entreprenörskap!

Ett annat svar är en entreprenöriell tävling dit du kunde skicka in din affärsidé och vinna priser och uppmärksamhet. Det är mer en tävling i kreativitet och idéer än riktigt affärsplan. Affärsplan kan man alltid göra i efterhand när man lyckats! Eleverna från ProCivitas är vana vid detta och till finalen har nu Tove gått. Jag önskar henne all lycka till i finalen och nästan räknar med att nästa år så finns det fler hungriga alumnis från ProCivitas med i denna tävling.


My Missions hemsida kan du också göra Entreprenörstestet som baseras på teorin om personlighetstyperna Andersson, Svensson och Hanzon. Jag blev HJÄLMHARE, vilket nog är en beskrivning av lite smågalen social entreprenör, med full fart i starten och sedan med åtminstone lite koll på papper i slutändan! Vad blev du?

tisdag 24 april 2012

City rapporterar

Några av eleverna från ProCivitas har varit i farten nyligen och när det ska rapporteras om att företagande bland ungdomar har ökat, så ställer givetvis de upp på förstasidan på City idag:

Lite längre in i tidningen beskrivs också hur det är att plugga på toppskolorna i USA. Jag hoppas att Sophie tar väl hand om Emma och Martin som börjar på Yale i höst.

Alla dessa ungdomar har det där som jag verkligen gillar: Work Hard, Be Nice, Dream BIG

måndag 23 april 2012

Talangjakt

Jag gillar talanger och försöker ofta pusha de från ProCivitas till så bra utbildningar som möjligt. En tjej av dessa är Cecilia, som är en av toppstudenterna på Columbia i New York City, men just detta år på utbyte i Oxford.

Via sitt företag, Gateway Scandinavia,  jagar hon talanger åt andra hållet. Bland Ivy League skolorna jagar hon internationella talanger för att börja på svenska företag. Det är inte lätt, men det verkar som Cecilia har lyckats hjälpa bla SEB och H&M. Idag beskrev Dagens Industri detta på sista sidan:
Cecilia har de där egenskaperna jag verkligen gillar: Work hard, Be Nice, Dream BIG!

Fixa SAT proven


Jag gillar som bekant elever med höga ambitioner och på ProCivitas har jag förmånen att träffa många av dem. De som har ambitionen att komma in på toppskolorna i USA/UK har ett digert jobb framför sig. UK är normalt en lite enklare process, men svårare intervjuer, även om t ex TSA, LNAT och BMAT kan ställa till det. Du måste också ha en attraktiv profil som du bör lägga mycket tid och kraft på!


Till USA krävs dessutom mycket bra resultat i SAT, det amerikanska högskoleprovet. Mina vänner på Studyadvantage erbjuder i sommar kurser i SAT/TOEFL och en del annat som kan hjälpa dig att nå hela vägen. Dina lärare är elever som i dag går på toppskolorna runt om i världen. Om du känner att du inte sätter 2300 poäng via egna studier så kan detta vara något för dig. SAT kräver riktigt mycket Work Hard och är en förutsättning för Dream BIG!

söndag 22 april 2012

Dags för tekniksprång?


Det är väl känt att jag brinner för ekonomiska utbildningar, men de senaste åren har jag verkligen lärt mig mer om de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna också och jag bedömer att ProCivitas gör riktigt bra ifrån sig även där. Det är viktigt med ingenjörer och det tycker fler än jag!

Häromdagen lanserades Tekniksprånget. De erbjuder studenter från N- och T-programmen, fyra månaders betald praktik på något av de nio namnkunniga bolag som hittills ingår i Tekniksprånget. Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor till projektet under de kommande tre åren.



Detta kan vara ett bra projekt för ProCivitas naturvetare, om de planerar för ett GAP-year innan vidare studier. Det ger ytterligare en merit på ditt CV och är nog så viktigt, men viktigast är som vanligt: Work Hard, Be Nice, Dream BIG

lördag 21 april 2012

Alumnimeeting Lund


De flesta (nästan alla) av ProCivitas elever väljer att studera vidare efter gymnasiet och som ordförande i alumniklubben är det min uppgift att följa och stötta dem. Mycket handlar om att underlätta kontakter och nätverkande.

I går kväll var det dags för alumnimeeting i Lund på AF-borgen. 130 alumnis från tre städer och uppmot tio årgångar dyker upp. Alla känner långt ifrån alla. Många har setts innan i en föreläsningssal eller på något evenemang och först nu förstår de att de har ProCivitas som gemensam nämnare och ännu fler nätverk skapas.


Det tjatas naturligtvis minnen, men framförallt utbildningar, jobb och kommande business ventures! Det är en fröjd att vara med i diskussionerna och jag ser redan fram mot nästa gång. Det finns många intressanta planer i det här gänget och många har de där egenskaperna jag så starkt gillar: Work Hard, Be Nice, Dream BIG! 

torsdag 19 april 2012

Entreprenör i UK?

Många svenskar blir förvånade att man inte kan läsa ekonomi- och i viss mång juristlinjen på toppskolorna i England och USA. Skolorna där vill ge dig en bredare utbildning, med mer förståelse för vad som händer i din värld. Det du behöver för jobbet lär du dig sedan på jobbet. De som t ex läst finance blir ofta ombedda att under sitt sista år plugga konst, språk och historia. Titta på vilken styrelse som helst på hög nivå i UK. "Alla" har sin examen i ämnen som geografi, filosofi och litteratur!

Det är också få skolor som satsar på entreprenörsskap. I USA sticker nästan bara Babson ut rejält. I UK startar i höst en rejäl satsning, fast på post graduate nivå, rapporterar mina vänner på Studyadvantage. Satsningen heter Entrepreneur First och bygger på den framgångsrika Teach First. Ett spännande koncept dit man försöker locka folk innan den ”fyrkantiga” karriären tar vid. UK är dock inte så dumma på entreprenörskap. De vann ju tex EM i UF förra sommaren, även om jag tyckte juryn valde helt fel!

I morgon blir det stort ProCivitas alumnimöte i Lund. Jag ser verkligen fram mot att träffa en massa fd elever som kan: Work Hard, Be Nice, Dream BIG

måndag 16 april 2012

Riskkapital till entreprenörer

Mina trogna läsare har redan via http://peterconnee.blogspot.se/2011/01/entreprenor-mentor-gastforelasare-och.html uppmärksammat Peter Nygren (alumni Växjö 06) och Moinix . Nu ska Mionix bli ännu större och lyckats få riktigt namnkunniga investorer i form av Hampus Jakobsson och Carl Silbersky, grundare av TAT respektive Polar Rose. Som ny styrelseordförande kliver supertalangen Magnus Kenneby in. Read all about it: http://it24.idg.se/2.2275/1.443282/it-profiler-gar-in-i-mionix
Jag hoppas att Peter och gänget har hittat det nya Axis med många anställda och internationell expansion via en smart affärsmodell. Jag gillar verkligen de stora planer Peter har och han är en sann förebild för dagens elever på ProCivitas. Peter har verkligen Work Hard, Be Nice, Dream BIG i sig!

söndag 15 april 2012

Vår i Edinburgh

University of Edinburgh grundades 1582 och är ett stort och prestigefyllt universitet. Deras forskning och utbildningar är i världsklass, framförallt inom ämnen som fysik, IT och medicin, men de samhällsvetenskapliga utbildningarna har också gott rykte. Edinburgh anses av många vara en verkligen vacker och trevlig stad med ca 500 000 invånare, och den ligger i närhet till naturen som Skottlands högland har att erbjuda.

Våren kommer definitivt tidigare till Edinburgh!

Bland eleverna här finns ett par alumnis från ProCivitas som studerar arkitektur, juridik och economics. Det är ett stort universitet med ca 24 000 studenter och det har stigit markant i popularitet det senaste året. Anledningen är enkel: Här är det fortfarande kostnadsfritt att plugga till skillnad mot skolorna söder om den engelska gränsen någon timma bort. Där är tuition fee 9 000 pund! Detsamma gäller den mer populära businessutbildningen på Heriot-Watt

Vi har inte hunnit med skolorna i Glasgow, Dundee och Aberdeen som också har goda rankingar, om än ej i klass med Edinburgh och St Andrews. De får vi besöka nästa gång vi är här!

Nu ser jag verkligen fram ot fredagens alumnimeeting i Lund på fredag! 122 anmälda!

lördag 14 april 2012

Kate Kennedy




På St Andrews finns efter 600 år som universitet mängder av gamla traditioner. En gammal tradition från 1500-talet som blev nedlagd på 1800-talet är ”Kate Kennedy Procession”. 1926 återupplivades den igen och idag var det dags igen. 160 olika karaktärer har en smått vansinnig procession genom centrala St Andrews. Arrangemanget arrangeras av ”Kate Kennedy Club” www.katekennedyclub.org.uk/

Oscar Hagman är "Crossbearer to Lamberton"

Antalet medlemmar i klubben kan aldrig vara mer än 60 och endast maximalt nio medlemmar kan väljas in varje år. Det är hård konkurrens om platserna bland de 8000 elever som går på St Andrews och efter en lång serie intervjuer utses de nya medlemmarna som måste varit ”outstanding contributor” till universitetet, staden och Kate Kennedy Club.

Nya medlemmen Gustaf Herslow är Kate's Jester. I vagnen sitter Kate Kennedy själv i hög person.

På kvällen efter processionen får varje medlem bjuda in tre gäster till en bal på universitetet och jag blev väldigt tacksam att den nya medlemmen och andraårseleven Gustaf Herslow, Alumni ProCivitas Helsingborg 2009, bjöd in mig, Anna och Andrea till detta exklusiva sällskap. Stort tack även för golfrundan på the Old Course på morgonen!

Medlemmarna måste dock historiskt vara män, vilket har vållat en hel del debatt i Storbritannien den senaste perioden. I år tog därför klubben beslut att låta kvinnor få bli medlemmar nästa år! Då kanske också klubben får tillbaka den kvinnliga rektorns ynnest. Hon lär dock inte ge någon ynnest till Royal and Ancient Golf Club of St Andrews för där är ”dogs and women not allowed”!

Årets alumnipriser 2012. Dags att nominera!

Nu är alla alumnipriser för 2011 utdelade. En av mina viktiga uppdrag som ordförande i ProCivitas alumniklubb är besluta om årets pristagare. Besluten tas utifrån de nomineringar som kommer mig tillhanda. Det är deadline 31 dec kl 24.00 GMT+1. Vi delar ut priser i följande kategorier:

Alumni of the Year – en mycket fri kategori. Den nominerade ska på ett framgångsrikt sätt varit en förebild för dagens elever på ProCivitas. Förra året vann Caroline Hedwall (Malmö 2008) för sina insatser för den internationella golfscenen!

Årets Business School Student: En utmärkelse till en elev på en internationellt erkänd business skola som under året utmärkt sig där, på ett framgångsrikt sätt. Förra året vann Victor Lundsten (Malmö 2007) för sina insatser på Warwick Business School.

Årets Business School Examen: En utmärkelse för en elev som under året tagit examen från en internationell business school. Förra året vann Marcus Nilsson (Helsingborg 2005), som tog examen på St Andrews.

Årets Ivy League Student. Utmärkelsen går till en av de som i stentuff konkurrens tagit sig in på en Ivy Leagueskola och där utmärkt sig på ett framgångsrikt sätt. Förra året gick priset till Oliver Wenner (Helsingborg 2010) för sina insatser på Harvard

Årets Ivy League Examen. Utmärkelsen går till den elev som tagit examen från en Ivy League under året och som uppnått bäst resultat.

Årets Science Student. Utmärkelsen ska gå till en elev som tagit sig in på en internationellt erkänd Science utbildning och där varit framgångsrik. 2011 gick priset till Emelie Modalen (Helsingborg 2011) för sina insatser på Johns Hopkins i USA

Jag ser fram mot att om två-tre år utöka priserna med

Årets Science Examen

Alla priserna innehåller en plakett samt evig ära och berömmelse!

alumni@procivitas.se ser fram mot din nominering! Deadline 31 dec kl 24.00 GMT+1

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

fredag 13 april 2012

Årets Alumni Examen 2011


På kvällen käkar vi middag precis vid 18:e hålet på the Old Course och solen tittar fram och ger ett magiskt skotskt ljus. Ett perfekt tillfälle att dela ut det sista priset till alumni-insatser 2011!

Det blir dags att utse 2011 års Alumni Exam och med följande motivering: Tilldelas Marcus Nilsson (ProCivitas i Helsingborg 2005) som 2011 tog sin MBA från St Andrews med högsta möjliga betyg och ”best in class”. Marcus har under hösten fortsatt sina studier i Skottland på PhD-nivå. Marcus är en sann förebild för dagens elever på ProCivitas.

Marcus har både under sin gymnasietid, där hans UF företag tog brons i SM i Bästa Företag vid SM i Stockholm, och här i Skottland visat prov på färdigheter som jag gillar: Work Hard, Be Nice, Dream BIG!

torsdag 12 april 2012

Vi kom in på St Andrews också

I dag blev det sol, och sedan regn, och sedan sol och sedan moln och lite regn till och sedan en vacker eftermiddag.

University of St Andrews är det äldsta i Skottland och det tredje äldsta i den engelsktalande världen. Bara Oxford och Cambridge är äldre. Det är en unik miljö med gamla byggnader och den där Disneyland känslan man ibland kan få på Princeton och Yale, som låter nya hus se ut som de är gamla, finns inte här. Här finns det 8 000 studenter och i staden finns det bara totalt 16 000 invånare och ryktet säger att de som inte är elever är ”farmers”. Det verkar dock vara skördetid på de 10 golfbanor som ligger tätt runt staden.

PrincetonJohanna på besök!

St Andrews är internationellt sett en av världens toppskolor och mycket populär. Till skillnad från skolorna i England är den också kostnadsfri att studera på, vilket gör att söktrycket ökat det senaste året. Det är också en skola som lockar många internationella elever och det verkar som skolan gärna tar in elever från Nordamerika och Asien, för de måste betala för sig här. Hela 30% av eleverna kommer utanför UK.

Det är också här som Prins William studerade för några år sedan och träffade sin Kate Middleton. Det kryllar av hemliga nätverk och ett roligt är Kate Kennedy, som jag ska berätta mer om till helgen.

Eleverna från ProCivitas studerar ofta international management/economics och stormtrivs. Det finns naturligtvis hela utbudet av kurser på plats i alla tänkbara ämnen och de erbjuder även MBA och PhD utbildningar!

I kväll ska vi dela ut pris som 2011 års Alumni Exam!

Scotland University Tour

Vi börjar med St Andrews och anländer på kvällen. St Andrews är inte bara en studieort utan även Home of Golf. The Royal and Ancient Golf Club är den äldsta i världen och grundades redan 1754, bara 350 år efter det lokala universitetet.

Naturligtvis är det tunga moln över Nordsjön och det regnar, men min guidebok påstår att St Andrews är en av de soligaste och torraste platserna i United Kingdom!


På kvällen träffar vi grundarna av www.studyadvantage.se. Douglas är inne på sitt fjärde år och Anna på sitt första. Hon hann med ett år i Shanghai också, där jag träffade henne senast. Lite senare anländer Johanna som är på överraskningsvisit från Sciences Po i Paris. Johanna läser annars på Ivy League skolan Princeton i USA. De avslöjar att de kommer att erbjuda SAT-kurser i sommar. Håll ögonen öppna!

Jag ser verkligen fram mot att besöka universitetet i morgon. Hoppas dock att det inte regnar!

söndag 8 april 2012

East College Tour Goes East


Det är mycket snack om skolor i förfall i Sverige och det pågår också här i USA. Det finns de som försöker göra något åt det. ExxonMobil marknadsförs sig hårt som en av de stora stödjarna genom ett projekt de kallar Let’s solve it. Programmet har tydliga målsättningar och det verkar göra resultat. Det investeras i lärare och ska inspirera lärare. Läs gärna mer på http://www.exxonmobil.com/Corporate/community_math.aspx

Vi avslutar East Coast College Tour på söndagen och flyr tillbaka till Sverige. När jag summerar har eleverna varit i sju delstater, besökt nio skolor, varav sex Ivys och träffat 14 alumnis. Det viktigaste är nog att de har fått en inspiration för att verkligen ta sig hela vägen upp i toppen och de vet att de kan och vad som måste till. Det viktigaste är som vanligt: Work Hard, Be Nice, Dream BIG!

Så här i sista minuten får jag besked från en av våra alumnis att ha nu måste tvingas välja mellan Dartmouth och Cambridge och St Andrews!!! St Andrews ska jag berätta mer om i nästa vecka!

NYC rapport: Årets Science Alumni




Eleverna på ProCivitas East Coast College Tour valde bort lördagens möjligheter till shopping och turism och var i stället på Harvad Club i 1-2-1 meetings med allt som nu ska till om de vill nå hela vägen till toppskolorna i USA. Förutom toppbetyg och SAT scores måste du visa upp en intressant profil som gör dig attraktiv för skolorna. De har mycket att välja mellan. De flesta skolorna tar bara in 1 av 18 sökande och det inga dumbommar som söker!


På eftermiddagen bjöds det in till alumnimeeting i Central Park. New York City visade upp sin bästa sida i solen och träden har precis börjat slå ut i den vackra parken. Vi lyckades samla ihop många av de alumnis från ProCivitas som verkar i regionen och tillsammans hade vi ett par intressanta timmar av fyllda av utbyte och nätverkande.


Det var också dags att dela ut 2011 års alumnipris för science students. Det tilldelades Emelie Modalen (Helsingborg 2010) för sin roll som förebild för dagens naturelever och den första elev från ProCivitas som tagit sig in på Johns Hopkins i Baltimore. Detta firade vi lite extra på en trevlig restaurang i New York på kvällen. Emelie var med på vår college tour för två år sedan och det kändes därför lite extra trevligt att få dela ut priset precis här!

I morgon blir det avresa tillbaka till Sverige!

lördag 7 april 2012

Brown and Yale


Vi lämnar Boston tidigt och rullar in i Rhode Island, den minsta delstaten i USA. I Providence ligger Ivy skolan Brown University. I den klara, men lite kyliga vårvädret är det som en vacker vandring i en underbar park. Det känns lite tomt att Caroline inte är här än! Brown är en toppskola, men kallas för flumskolan av sina konkurrenter. På Brown finns inga ”requirements” eller kurser som du måste läsa. Nästan alla Ivys har ett gäng kurser eller kursval som alla elever måste göra.

Vi tar oss vidare till New Haven, Connecticut, som räknas som en av de farligaste städerna i USA! Mitt i centrum ligger Yale. En vansinnigt vacker skola med byggnader som kunde vara ifrån vilken Harry Potter film som helst. Sophie guidar runt oss bland pampiga bibliotek och visar även upp sin ”dining hall”. Yale andas verkligen kvalitet och jag tror att Emma och Martin kommer att trivas ypperligt här i höst. Innan vi åker vidare tillbaka mot New York så passerar vi snabbt deras idrottsanläggningar som skulle göra alla idrottsklubbar gröna av avund.

Väl tillbaka i New York City avslutar några av oss på Yale Club, en klubb där bara alumnis från Yale kan vara medlemmar och där bjuda in sina gäster. Det känns verkligen som Yale fast i NYC. En riktigt Ivy upplevelse!

I morgon blir det alumnimeeting i Central Park!