tisdag 26 mars 2013

Princeton och Need Blind Universities


Middagen på "svenskkrogen" Red Rooster var en upplevelse, kanske främst för Harlemmiljön och de övriga gästerna samt att Mr Samuelsson var på plats. Hanny som pluggar psykologi på NYU gav tips och råd om olika utbildningar och universitet.

I dag besökte gruppen Ivy Leagueskolan Princeton, 90 minuter sydväst om New York i New Jersey. Johanna, alumni från ProCivitas Helsingborg och grundare av Studyadvantage, guidar oss runt på deras underbara campus. Det ser ut som i en Harry Potter film och här finns både jaktskog och golfbanor. En alumnielev donerade medel för ett nytt bibliotek, men istället grävde de upp en ny sjö, Lake Carnegie, till roddlaget.

Varje år har de en alumniparad, där varje årskurs tågar fram i randiga eller oranga kläder. Det är tydligen lite tomt i leden i gruppen som representerar class of 1930.

Det är tufft att komma in här. Till de 1300 platserna var 26 000 sugna förra året och konkurrensen är tuff bland de 10% av de internationella eleverna som kommer in här. Det märktes också på informationsmötet i dag som minst sagt var fullsatt:Princeton är ett av de universitet som verkligen har Need Blind Admission och även för internationella elever:


Tunneln = midterms
Ljuset i slutet = spring break!
enligt Johanna Eriksson, Studyadvantage

Det kan kosta en slant att plugga i USA, men de bästa skolorna tar in de bästa eleverna och sedan får eleven finansiellt stöd baserat på familjens ekonomi. Det kallas för Need Blind Admissions. Det är dock inte alltid att det gäller internationella elever.

Harvard, Princeton, Yale, Dartmouth, MIT, Yale och Amherst är Need Blind även för internationella elever. 

Cornell och Georgetown har ambitionen att nåt dit också. New York University är också Need Blind men bara på sina campus i Abu Dhabi och Shanghai. I NYC gäller i princip bara för amerikaner.Sedan finns det en lång rad skolor som är Need Blind men bara för amerikaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar