torsdag 21 mars 2013

L'ville again


Lawrenceville räknas som en av “top high schools” I USA och är en “feederschool” till många bra universitet. Ett år här kostar ca 70 000 USD. Att jämföra med 10 000 SEK som det svenska skolsystemet puttar in per elev. Ett sätt att kunna plugga här är att söka stipendium på Svensk Amerikanska Stiftelsen. Det krävs bra betyg och en intressant profil. Många svenskar i årskurs 2 söker och sex plockas ut på intervju. Två kommer sedan på slut intervju och endast en får det åtråvärda stipendiet som innebär ett års studier med boende och mat på Lawrenceville. Förra året klarade Anna från ProCivitas i Malmö genom alla nålögon.
Här kommer Anna att ta sin graduation 26 maj i år. Till hösten börjar hon sitt sista år på Naturvetenskapliga programmet på ProCivitas Malmö igen.

Det är ett par plusgrader och det känns som vår i luften när jag kommer till Lawrenceville i dag för att träffa Anna och hennes lärare och counsellour och här stormtrivs hon. Engelskan blev flytande efter ett par veckor och nu är hon en förebild i klassrummet enligt hennes matematiklärare. Av honom fick jag också lära mig att Sergels Torg är uppbyggd enligt en ekvation och så också är alla plattor.


Många kända alumnis har gått här och donerar gärna t ex ett data- och matematikcentrum

Lawrenceville påminner nästan mer om ett college, med många vackra byggnader i den underbara naturen kring Princeton i New Jersey, en dryg timma sydväst om New York City. Skolan grundades 1810 och har egen kyrka, golfbana, idrottsstadium e t c. Eleverna bär om kring på Lacrosse utrustning och jag är helt säker på att Sebastian kommer att trivas här nästa år. Sebastian från ProCivitas  i Helsingborg var den svensken som klarade alla nålsögon detta året.Anna och Sebastian är svenska ungdomar som verkligen kan Work Hard, Be Nice och Dream BIG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar