onsdag 29 februari 2012

River UF en kateder?

Carl Wieman, nobelpristagare i fysik 2001, har tänkt till angående
pedagogik och menar att elever kan lära sig dubbelt så mycket på samma tid om
undervisningen drivs enligt vetenskapligt grundande metoder. Det handlar mycket
om att riva katedern. Detta har tex DN rapportera om på http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nobelpristagare-river-katedern

ProCivitas UF coach i Helsingborg höll snabbt med.” Jag kör
20 minuter föreläsning, sedan blir det bikupa!” I morgon torsdag blir det lite
examen i ämnet! Ung Företagsamhet i Skåne har av ca 650 företag valt ut 48
stycken som i dag har presenterat sig för en jury. Av dessa 48 företag har är
40 från ProCivitas. Ur dessa 48 ska i morgon 12 stycken finalister till Skånes
bästa UF företag nomineras. Jag är nästan säker att vi får med fler än fyra!
Annars river jag katedern igen!

Du kan möta alla dessa företag på Våga Vara Egenmässan 13
mars på Stadionmässan! Till dess:

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

lördag 25 februari 2012

Nya talanger till lärarhögskolan?

Debatten om lärarlöner i Sverige har rasat på och vi måste hitta en lösning för åtminstone nästa generation lärare. Vi behöver helt andra talanger som söker sig till Lärarhögskolorna än det material som söker sig dit i dag.

Ett sätt som bl a Sydsvenska Handelskammaren har fört fram är att minska läratätheten med 20% och därmed få upp lönerna med motsvarande. Kanske morgondagens online lektioner kan vara ett sätt att gå? Debatten pågår inte bara i Sverige utan även t ex i USA, där bl a Daniel Pink tycker till. Mr Pink har skrivit några uppmärksammade böcker tidigare om hur du kan ändra "the world of work", men i dag är det lärarnas löner i fokus:




söndag 19 februari 2012

Online från Patrick JMT

När man sticker ut hakan och säger att morgondags klassrum kommer att bli större, mycket större, så får man lära sig ett och annat och oftast från alumnielever från ProCivitas.

Från KTH får jag berättat att de ofta använder sig av Khanacademy och MIT men även av http://patrickjmt.com/.


Det verkar vara en cool site fylld med ”lektioner” i matematik. Morgondagens klassrum kommer att bli större, ännu större. Men som vanligt krävs det mycket:

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

fredag 17 februari 2012

Guld till Proccekidzen

I Nordvästra Skåne arrangeras varje år en lokal mässa inom ramen för Ung Företagsamhet som kallas för Forzamässan och i går var det dags igen. Tyvärr kunde jag inte själv vara på plats, men rapporterna menar att Proccekidzen tog med sig alla priser. Här har du talanger för framtiden att bevaka:

Bästa säljare: Albert Shpatollaj, VD Fruit Web

Bästa monter: Bodyguard med Ellen Broome, Sara Carlen, Mikaela Danielsson och Ellen Johansson Wintzell

Bästa företag: Second Hand Notes med Kajsa Lettius, Sofie Okstad och Tuva Schröder

Nu önskar vi dem och alla andra UF företag lycka till på Våga Vara Egen mässan i Malmö 13 mars. Trevligt att City Helsingborg uppmärksammade händelsen:


Jag är övertygad om att dessa talanger från ProCivitas har ett par saker gemensamt och det är Work Hard, Be Nice, Dream BIG

The bastard bites back!

Cornell ses av många som ”the Bastard Ivy”. De av alumnieleverna från ProCivitas som kommit in på Cornell genom åren har ofta också kommit in på en annan Ivy och då istället valt bort Cornell.

Själv är jag mer positiv till Cornell. Det ligger fantastiskt vackert i upstate New York och har flera topputbildningar t ex inom Business och Hospitality Management. Deras alumniklubb i New York City lämnar dock lite i övrigt att önska! Detta kan nog ändras snart:

Nu öppnar Cornell i New York City. Tillsammans med Israel Institute of Technology ska de på Rockefeller Island bygga ett ”cutting edge campus” för att attrahera talanger inom ”tech” och "entrepreneurship" från hela världen! En av mina favoritskolor Columbia, får kanske se upp. Nu slipper eleverna åka 6-7 timmar norrut mot kanadensiska gränsen för att gå på Cornell!

Read all about it: http://www.cornell.edu/nyc/


torsdag 16 februari 2012

Hur riskfyllt är entreprenörskap?

Att jag och ProCivitas vurmar för entreprenörskap är nog ingen nyhet för dig! Jag undrar hur många av landets SYV som uppmanar till entreprenörskap och företagande. Är det verkligen mer riskfyllt att köra eget än att sitta som anställd i ett stort och kanske framgångsrikt företag? Standardrådet är ofta att ta anställning, när det är nya snabbväxande företag vi som makroekonomi så starkt behöver. Denna utmaning har uppmärksammats av Harvard Business Review nyligen. Rekommenderar verkligen denna länk:


http://blogs.hbr.org/cs/2012/01/just_how_risky_is_entrepreneur.html

Oavsett vilket spår du väljer så krävs alltid:

Work Hard, Be Nice, Dream BIG!

onsdag 15 februari 2012

SKRYT om UF och antagning



Jag och ProCivitas gillar Ung Företagsamhet. Det är ett superbra koncept där ungdomar får lära sig hela processen från affärsidé till genomförande och det skapar drivkraft! I Skåne i år har ca 650 företag anmält sitt intresse att ställa upp i Bästa Företag. Av dessa har nu 48 stycken sållats ut och ska presentera sig på en delfinal i Lund i slutet av februari innan de bästa går vidare till Skånefinalen på Våga Vara Egen mässan 13 mars. Jag skryter gärna med att av dessa 48 kommer 40 från ProCivitas!



I kväll är sista dagen för året niondeklassare i Skåne att välja gymnasium. Redan i går hade ProCivitas mer än dubbelt så många förstahandsökande som vi har platser till. Utöver det finns det en lång rad övriga sökande och jag tror många har ProCivitas i både första, andra och tredje hand. Det känns riktigt bra och är ju nästan Ivy League klass!



När jag var på Ivy League skolan Princeton förra året sa de att de kunde kasta ut alla sina 1400 antagna och kasta in nästa 1400 på listan och de skulle inte märkt någon skillnad. Lite kaxigt sa de vidare att de även skulle kunna kasta ut den gruppen och ta in nästa gäng och inte heller märka någon skillnad. I nästa omgång skulle de dock kunna märka viss skillnad på kvaliteten på eleverna. Jag tror dock det är väl kaxigt, då valen till de amerikanska universiteten inte har första, andra och tredje handsval.



Jag ser redan nu fram mot att träffa ca 300 nya hungriga ProCivitas elever till hösten och jag ser verkligen fram mot Våga Vara Egen mässan. Till dess:



Work Hard, Be Nice, Dream BIG

Guide för att bygga ditt personliga varumärke


Din profil är viktig. Din CV och dina erfarenheter är viktiga! Det räcker inte bara med goda betyg! Du måste odla varumärket jag! I denna digitala värld blir det allt viktigare. Jag tjatar på eleverna på ProCivitas att verkligen dominera sin egen profil och marknadsföra den på nätet.

Det räcker inte med en Facebooksida, låst eller olåst. Du måste vara med på Linkedin, ha egen hemsida och gärna både twittra och blogga om det du vill ska finnas i din profil. Börja med att googla dig själv!

En bra länk för att bygga ditt personliga varumärke kommer i dag från Forbes:


http://www.forbes.com/sites/dailymuse/2012/02/14/the-first-step-to-building-your-personal-brand/

Det finns dock som vanligt inga genvägar: Work Hard, Be Nice, Dream BIG

tisdag 14 februari 2012

Zlatanlagaen ersätter Jantelagen


För några dagar sedan fördes en dialog på Twitter om Janatelagens vara eller icke vara. Jantelagen kan definieras som:

Du skall inte tro att du är något.

Du skall inte tro att du är lika god som vi.

Du skall inte tro att du är klokare än vi.

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.

Du skall inte tro att du vet mer än vi.

Du skall inte tro att du är förmer än vi.

Du skall inte tro att du duger till något.

Du skall inte skratta åt oss.

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Jantelagen hör definitivt inte hemma på ProCivitas och när några ville avskaffa Jantelagen och ersätta den med Zlatanlagen, så hängde jag snabbt på. Zlatanlagen innebär att släppa fram kreativitet, entreprenörskap, ledarskap och annat som härrörs till en positiv och konstruktiv framåtanda. Zlatanlagen har nu också fått en officiell hemsida på http://www.zlatanlagen.se

Zlatanlagen har ingen officiell anknytning till världsstjärnan Zlatan Ibrahimović, men hänger starkt ihop med:

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

Going online MITx


Jag är fullständigt övertygad om att morgondagens klassrum kommer att vara så mycket större än i dag.

Jag har redan tipsat om Khanacademy som har en lång rad med ”superlektioner” som du kan utnyttja. BBC rapporterar om att MIT nu kör hela online kurser på sitt onlinecampus MITx: http://www.bbc.co.uk/news/education-17012968.

Detta visar på de fantastiska möjligheter som onlineutbildning innebär. Jag bara väntar på att få utnyttja kraften i klassrummen på ProCivitas och ännu hellre att kunna erbjuda våra kurser utanför våra väggar!

Jag är övertygad om att i morgondagens klassrum finns hela världen! Men hur online du än är, så måste du:

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

Sommarforskarskolor

En superbra merit för främst naturvetare är att gå på en sommarforskarskola. De senaste åren har elever från ProCivitas kommit tillbaka lyriska från t ex Rays och Karolinska. Det börjar bli hög tid att söka inför denna sommar!

Ett annat tips kan vara Forskarskolan Björkborn i Karlskoga på Alfred Nobels herrgård. Skolan har funnits sedan 1986 och bakom skolan står namnkunniga personer och institutioner.

Du kan också söka in till sommarforskarskolorna i USA. MIT har den som kanske är mest känd.

Sommarforskarskolorna är en ypperlig del på ditt CV och ger dig möjlighet att utöka din så viktiga profil. Kom ihåg att marknadsföra den också. Ibland räcker det inte bara med:

Work Hard, Be Nice, Dream BIG

måndag 13 februari 2012

Gillar du också Zlatanlagen?

Jag gillar naturligtvis den nya Zlatanlagen. Ledorden i Zlatanlagen är Våga vara egen, tro på dig själv och våga misslyckas. Mina Twittervänner menar att vi bör lagstifta mot Jantelagen.

Det är ungefär vad jag tjatat på ProCivitas elever om och till viss mån har jag lyckats. Jag tycker också att Ung Företagsamhet är ett koncept som passar i denna antijantelag. 13 mars är det dags för skåningarna att visa upp sig på Våga Vara egen mässan och 22 mars är det dags i Växjö på DagX.

Besök gärna mässan och montrarna och se hur mycket Zlatanlag du hittar!

fredag 10 februari 2012

Go Britain or go Go Brits?

Jag är en stor vän av de brittiska universiteten. I år var första året de ökande tuition fee till 9000 pund per år och det får effekter. I veckan har några från ProCivitas fått reject från St Andrews trots att både profil och den akademiska profilen borde gett access. Det är ju kostnadsfritt att plugga i Skottland och kraven har nog ökat där. Det blir intressant hur det påverkar Warwick, LSE, King’s, UCL och inte minst Oxbridge i år! Vi har redan fått fler positiva förhandsbesked från Warwick än vanligt!


Samtidigt rapporterar mina vänner från Studyadvantage att många britter även flyr till Holland, där du också kan få kostnadsfri utbildning på hög nivå t ex på University of Maastricht. Jag kan nog tro att det blir förändringar i rankingarna inom de närmaste åren. Read all about it: http://www.guardian.co.uk/education/2012/feb/09/british-students-maastricht-university-lower-fees


Jag ser fram mot mitt nästa besök i Skottland veckan efter påsk och veckan efter PCECCT2012. Jag har fått en specialinbjudan till de hemliga nätverken kring St Andrews och med mig i bagaget har jag några av ProCivitas bästa elever och alumnielever. Skottland: Watch out!


Tills dess: Work Hard, Be NIce, Dream BIG

Korean IT

Jag har tidigare skrivit om hur imponerad jag är av skolan i Sydkorea på http://peterconnee.blogspot.com/2011/09/yes-we-cram.html. De lyckas fantastisk väl i tex PISA undersökningarna och har en utbredd pluggkultur med välorganiserade extraskolor och lärare hyllade som rockstjärnor.

Även Sydkorea använder IT i sin utbildning och bakom detta står t ex hela utbildningsdepartementet. Gillar du det ämnet ska du absolut offra 15 minuter på detta:

Några intressanta reflektioner: Överfyllda klassrum, mycket IT, skolkostym, hård konkurrens!

Jag hoppas också att de får lite BE NICE och DREAM BIG och inte bara WORK HARD!

tisdag 7 februari 2012

Bästa skolan i Europa

Det kryllar av olika rankingar av universitet. Enligt Webometrics finns Europas bästa universitet i Schweiz och heter ETH/Swiss Federal Institute of Technology. Så vitt jag vet har ProCivitas ingen alumnielev där än! ETH följs sedan av Cambridge och Oxford.

Bästa nordiska universitet verkar ligga i Trondheim och heter Norwegian University of Science and Technology och placerar sig på plats 16. KTH i Stockholm placerar sig med plats nr 40 som bäst i Sverige. Detta motsvarar plats 145 i världsrankingen! Hela listan finner du på:

http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=europe

måndag 6 februari 2012

Sociala medier i undervisningen


Det uppstår ofta dialoger om hur du kan, ska, inte bör och kanske använda Facebook som ett verktyg mellan elever och lärare. Jocke Jardenberg tyckte i helgen till på http://www.bloglovin.com/m/388398/387264570/fb

Jag håller helt med i slutklämmen Lösningen heter istället, som i stort sett alltid; samtal och dialog, öppenhet och transparens, ärliga och goda uppsåt och respekt för varandra.”

Förutom Facebook finns naturligtvis en lång rad med andra verktyg. Här är en enkel karta till hur du använder sociala medier:


söndag 5 februari 2012

Vänj dig vid olikvärdighet!

Det snackas mycket likvärdighet i den svenska skolan. Mina vänner på Studyadvantage rapporterar att likvärdigheten är nära noll mellan olika toppuniversitet i Europa och USA. Hur och vad du ska prestera är väsensskilt: Read all about it: http://studyadvantage.se/blogg/n%C3%A5gra-akademiska-skillnader-mellan-princeton-och-sciences-po

Jag rekommenderar elever från ProCivitas att vänja dig vid olikvärdighet!

Jag har tidigare bloggat om likvärdighet i Skolinspektionens inspektioner: http://peterconnee.blogspot.com/2012/01/likvardighet-i-skolan-och-pa.html

Nu ringde Skolinspektionen i fredags och undrade om vi inte var nöjda med inspektörerna! Det var ju vaket att hitta mitt inlägg, men min åsikt är solklar: Inspektionen var inte likvärdig med de vi haft i Skåne under samma period! Jag får väl också vänja mig vid olikvärdighet!

Jag är en vän av onlineverktyg och har tidigare bla haussat Khanacademy! I vanlig ordning vill jag tipsa om coola saker att utnyttja i undervisning! Kolla Free tech 4 teachers! Här är lektionen på några minuter om hur du förklarar aktiemarknad, utdelning och inflation. Helt enkelt lysande: http://www.freetech4teachers.com/2012/02/stocks-dividends-and-inflation.html

Det är i klass med Work Hard, Be Nice, Dream BIG