onsdag 9 mars 2011

Vinster i skolan del 3

I media går nu drevet kring vinster i friskolan och även om ProCivitas inte nämnts, så vill jag ändå kommentera.

ProCivitas går med vinst ! Jag är övertygad om att en skola som går med vinst är mycket trevligare att jobba eller studera på än en skola som går med förlust. När du är en vinstdrivande skola med höga ambitioner, så har du råd att t ex satsa på din viktigaste resurs: Din personal. Här är några av de punkter vi har i fokus:

  • Minst 10% mer i lön än fackförbundens statistik
  • Minst 10% mer i pension
  • Egen friskvårdsbudget
  • Egen utbildningsbudget
  • Ingen arbetsplatsförlagd tid utöver schema, ett veckomöte samt ett par dagar utbildning/konferens på trevliga lokationer. En arbetsplats med stor frihet
  • Och en hel del mer som bidrar till det som ska känneteckna en riktigt bra arbetsplats.

Ett konto där ProCivitas spenderar avsevärt mindre resurser på är marknadsföring. Jag tycker det andas desperation när skolor använder telemarketing eller inhyrda dörrknackare och har mängder med annonser på Facebook och Google eller stora skyltar och bussreklam. Jag kan förstå de desperata skolorna för dessa insatser är nog billigare än tomma stolar, men det resulterar i sämre kvalitet i den ordinarie verksamheten. Det effektivaste vapnet i marknadsföringskriget är dock nöjda elever och det visar t ex resultaten i de undersökningar många kommuner gör. ProCivitas brukar vara i topp i samtliga frågor!

Resultatet i år är extra bra pga av en lyckad andrahandsuthyrning av fastigheter som vi ej använder. Den positiva effekten är närmare 2 MSEK! Jag undrar om en kommunal skolledare ens skulle fundera på att försöka att utnyttja de ”dolda” resurser de har.

Med de resultaten kan vi fortsätta våra investeringar för att nå våra ambitioner i att vara Sveriges Bästa Gymnasieskola.

Jag kan dock hålla med i att kontrollen av både friskolor och kommunala skolor ska och måste öka. De finns en rad dåliga exempel, både i den kommunala och den fria sektorn, som helt enkelt måste bort. Jag kan inte förstå Skolinspektionen som nyligen ger nya tillstånd till en friskolegrupp med ena handen och sedan med andra handen ger mycket grov kritik med andra handen i en annan ort. Hade vidare Tolvåkersskolan i Kävlinge kommun varit en friskola så hade den stängts för länge sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar