tisdag 8 maj 2012

Kenya bättre än Sverige i skolan?

I förra veckan släppte Skolverket en rapport som visade att de bästa eleverna blir bättre och de sämre eleverna blir sämre beroende på vilken skola de går på och detta är ju inte likvärdigt! Till viss del i rapporten och i media skylls detta på det fria skolvalet. Genom det fria skolvalet kan ungdomar som verkligen vill plugga och visa flit, välja en annan skola, än den som tidigare anvisats dem via sin bostadsadress. Dagens Industri rapporterade i går, 120507, om detta på sid 2:




Jag tror också att skolan idag inte är likvärdig! Det finns skolor som vill vara bättre än genomsnittet. ProCivitas är definitivt en sådan. Det handlar mycket om ledarskap, engagemang och närvaro. En skola som verkligen visar på att detta fungerar rapporterar DI också om i samma tidning på sid 31-32:

I en skola i Kenya, har ALLA i årskurs 8 lyckats, bli godkända på de nationella proven. Jag kan nästan lova att de socioekonomiska bakgrundsfaktorerna och de ekonomiska resurserna för eleverna på Excellentskolan i Kenya är väsentligt sämre än den sämsta skolan i Sverige, men ändå lyckas de bättre!

Det handlar inte om att några kommun- eller statsanställda tjänstemän ska anvisa dig en plats baserat på betyg och socioekonomiska variabler. Jag är övertygad om att det handlar om lokalt ledarskap, engagemang och närvaro av skolledare, lärare och personal i skolan samt elevernas FLIT. Det handlar helt enkelt om Work Hard, Be Nice, Dream BIG!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar