måndag 13 december 2010

INGEN vill bli lärare

Jag bedömer att en av de viktigaste nycklarna till framgångar i skolan är läraren. En engagerad och inspirerande lärare med behörighet och erfarenhet i sitt ämne är värd sin vikt i guld skulle nog många hålla med om. Nu är löneläget och läraryrkets status i samhället långt ifrån ett guldläge! Visst finns det en rad andra förmåner, men dagens lärarhögskolor attraherar inte de bästa talangerna. När jag frågar i ProCivitas avgångsklasser så är det sällan eller snarare aldrig att läraryrket kommer upp som ett alternativ, trots att de har mycket bra förebilder. Många av dessa elever skulle jag gärna se som inspiratörer och engagerande lärare för morgondagens elever.

Jag när en dröm där skolvärlden skulle kunna erbjuda en högre ingångslön och en löneökningskurva som påminner t ex om en läkare samt där lärarens roll inte bara innehåller skyldigheter utan även befogenheter och där elevens roll inte bara innehåller rättigheter utan även skyldigheter.

I denna dröm skulle de bli konkurrens till platserna på lärarhögskolorna och endast de bästa skulle komma in. Jag hoppas dock att vi slipper lottningen som läkarutbildningen just nu har som antagningstest! En bedömning av pedagogisk talang vore mer effektiv för morgondagens framgångar i den svenska skolan.

Work Hard, Be Nice, Dream Big

是好的,努力,梦想大

2 kommentarer:

  1. Jag tror att läraryrket är ett av de finaste man kan ha och det borde framhävas vilka fantastiskt duktiga lärare det finns i Sverige. Sällan talas det om mentorer, lärare och föräldrar när en student lyckas i skolan. Jag har Sanna, Maria, Charlotte, Stefan, Christina, Roger, Johan, Anna-Karin och Tobias att tacka för all inspiration och kunskap som jag fått under gymnasietiden.
    Själv jobbar jag extra som privatlärare och det är nog det mest givande jobb jag någonsin haft.

    SvaraRadera
  2. Så intressant att läsa detta inlägg! Det var en ren slump att jag hamnade här (en mycket märklig sådan, när jag läser just vad inlägget handlar om också). Jag gick på ProCivitas och tog studenten 2010. Jag har alltid tyckt väldigt bra om att gå i skolan, men åren här är utan tvekan de BÄSTA för mig.

    Efter lite velande, några provmånader på andra utbildningar, några års arbete och 2 barn senare läser jag just nu andra året på lärarutbildningen i Malmö. BÄSTA yrkesvalet någonsin! Det alternativet har alltid funnits med i bakhuvudet för mig, ibland mer framträdande och ibland mindre. Till sist blev det alltså det, och jag älskar det. Några av mina inspiratörer är bland annat just lärarna från ProCivitas som jag hade då.

    Jag kan definitivt hålla med om att det skulle behövas mer skärpta krav vid antagning, såsom lämplighet bland annat, och att lärarutbildningen i Malmö överlag skulle kunna ses över. Men med utbildningen, mitt personliga intresse i pedagogiken och forskning och med så fantastiska inspiratörer tänker jag bli en lika grym lärare som de var för mig - för det är helt klart det bästa yrket jag kunnat välja!
    /Rebecca

    SvaraRadera