torsdag 2 oktober 2014

Fyra goda råd till unga chefer

Emma Claesson, HR-chef på SSAB, utnämndes till Årets unga chef på Chefgalan 2014 och är en supertalang. 1 oktober bytte hon bransch och påbörjar  nu ett jobb som personaldirektör på teknikkonsultföretaget ÅF. Hon har i tidningen Chef gett fyra råd en ung chef inte kan vara utan. En "måste" läsning för en framtida ledare från ProCivitas:

"1) Låt inte dina rädslor stoppa dig. Tvärtom: Våga trotsa dina rädslor och bevisa för dig själv och din omvärld att det omöjliga visst är möjligt. Lyssna på din inre röst och våga lita på din inre styrka!

2) När du vågar hoppa på en ny, utmanande roll är det viktigt att du ställer tydliga krav på stöd från din närmaste chef och omgivning. Det kan vara kolleger, andra interna och externa nätverk och gärna en extern mentor.

3) Rusa inte för fort. Ta tid och lyssna på de som har mer erfarenhet och visa förståelse för den historia och etablerade kultur som finns i det företag där du verkar. Det är klart att det är viktigt att utmana gamla sanningar, men med en lagom portion ödmjukhet ökar sannolikheten att du lyckas i längden. En viktig framgångsfaktor för mig har just varit förmågan att kunna hantera balansen mellan gammalt och nytt: Snabb förändringstakt kontra involvering och effektivisering kontra utveckling.

4) Testa nya idéer. Så länge du ger dig själv utrymme att testa nya idéer och visar dig själv och din omgivning att det är okej att misslyckas – och även sprider den kulturen i din organisation – så har du goda förutsättningar att lyckas långsiktigt. Karriären och livet är ju inte en spikrak väg! Det ska vara lite kringelikrokigt och kännas lite tufft för att det ska vara ‘på riktigt’."

Det viktigaste är dock naturligtvis: Work Hard, Be Nice, Dream BIG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar