onsdag 17 april 2013

Toppresultat i årets antagning


Då är den preliminära antagningen klar inför hösten 2013 och det glädjer mig mycket att ProCivitas ligger i topp i både Malmö och Helsingborg på alla de program vi erbjuder. Vi ligger på första plats både när det gäller gräns för sist antagen och snitt på de antagna.

Några reflektioner:
 • ProCivitas Malmö har för första gången gått förbi ProCivitas Helsingborg på natur och ekonomi. Jag har väntat på detta naturliga steg, då Malmös upptagningsområde är så mycket större.
 • Snitteleven på många av de ”vanliga” prestigeutbildningarna på de erkända kommunala skolorna klarar inte gränsen för sist antagen på ProCivitas.
 • Några kaxiga kollegor bland friskolorna räknar vi inte som konkurrenter och statistiken talar ett tydligt språk.
 • De allra flesta har ingen lägsta gräns. Där blir du antagen så länge du har godkänt i matematik, engelska och svenska, d v s 30 poäng.


De som söker i år har betyg med det nya betygssystemet och blir då inte helt jämförbara historiskt, men jag tror ändå det är rekord i år. Tidigare år har de sökande höjt sig med ca 20 poäng till den definitiva antagningen. Det blir dock svårt för de naturvetenskapliga klasserna som redan har snitt kring 300 av maximalt 320 poäng.

Meritvärdet innebär att 180 poäng är E (G) i alla ämnen. 240 poäng motsvarar C (VG) i alla ämnen och ett A (MVG) i alla ämnen motsvarar maximala 320 poäng.

Vill du fördjupa dig i statistiken så kolla gärna här:
                                                                                                                                  
Nu väntar vi spänning på resultaten från Växjö!

3 kommentarer:

 1. Tänk på att maxpoängen idag är 340 poäng.

  SvaraRadera
 2. Martin. Det visste jag inte. Har du någon info om detta?

  SvaraRadera
 3. Hej Peter och Martin!
  I år så är maxpoängen 320 poäng då man räknar sina 16 bästa betyg. Men inför läsåret 2014/15 så kan betyget i ett modernt språk vara ett 17 betyg och då kan man få max 340 poäng.

  SvaraRadera