onsdag 10 april 2013

Ny kompetens, inte kunskap!


I går var det College Day Scandinavia i Malmö. Ett välbesökt evenemang där många Ivy Wanna Bees var på plats. Harvard och några andra skolor var på plats och det drog till sig ett trettiotal andra amerikanska skolor som gärna vill visa upp sig för svenska elever.

I morse hade ProCivitas mentorsfrukost i Malmö. Alla elever som vill får en egen mentor från näringslivet. En gång i månaden arrangeras en föreläsning med efterföljande frukost, dit eleven/adepten för bjuda sin mentor. I morse var det ca 50 mentorer och lika många elever kl 07.30 på skolan för att lyssna på en av Sveriges hetaste föredragshållare. Troed Troedsson.Ämnet för dagen var kompetens och inte kunskap. Kunskap är  tex att landa ett plan i hård vind på Hongkong Airport, medan kompetens är att fylla planet. Kompentens kan du t ex hitta på Arlanda eller en annan kommunikationshubb, som varje dag fylls på med mer information. Kunskap i ditt specialämne kan du räkna med att fler har utanför ditt kontor. Det visar inte minst de så aktuella PISA undersökningarna, men vad som behövs är att skapa innovation och det är vi svenskar rätt bra på. Vi kanske inte ska oroa oss så mycket. Frågan till mig och andra ledare på ProCivitas blir hur vi skapar ett än mer innovativt klimat samtidigt som eleverna får med sig den kunskap de behöver för nästa steg.

Det är väl som vanligt att det viktigaste är: Work Hard, Be Nice, Dream BIG

3 kommentarer:

 1. En lyx som ProCivitas-elev med de väl handplockade föreläsarna!

  SvaraRadera
 2. Missade jag chansen att få en mentor från näringslivet nu, eller var mentorsfrukosten inte för 1:orna?

  Mvh
  Kevin Nilsson

  SvaraRadera
 3. Ursäkta långsamt svar Kevin! Det tog bara ett dryg år! Så innovativt. Frukosten är bara för de som har en mentor. Du får din i årskurs tre

  SvaraRadera