onsdag 9 november 2016

Max 50 kr, så mycket kostar vinst i skolan för dig!

Det är mycket snack om vinst i skolan just nu och i veckan kom Reepalus förslag på vinstbegränsningar för friskolor.

Men du måste komma i håg hur lite vinst det är i relation till hela kostnadsmassan för skolan.

Det är knappt 20% av dagens elever som går i friskolor, dvs 20% av omsättningen av den totala kostnaden på ca 100 miljarder kr. Det skulle förvåna mig mycket om den genomsnittliga vinsten efter skatt överstiger 5% bland friskolor. Den är nog snarare bara hälften. Om du ändå utgår från det högt räknade 5% så "försvinner" 1% av omsättningen i vinst. 

Det mesta av vinsten återinvesteras i verksamheter. Det skulle förvåna mig mycket om så mycket som 50% delas ut till ägare. Procentsatsen är troligtvis avsevärt lägre. De fyra största skolorbolagen i Sverige delade ut 1,3%! 

Sammantaget gör detta att maximalt 0,5% försvinner från skolans totala kostnadsmassa. I kronor för grundskola och gymnasier i Sverige är detta ungefär 500 miljoner kr som försvinner i detta svarta hål som väcker så stor debatt i Sverige just nu. Detta innebär max 50 kr per person. Det känns rätt billigt för valfrihet i skolan. Det verkliga beloppet är nog bara 10 kr.

Ska en friskola få elever så bedömer jag att den måste vara minst 5% bättre eller effektivare än den kommunala skolan. Samtidigt är de kommunala huvudmännen duktiga på att beräkna skolpengen och jag bedömer att friskolor i snitt får 5% mindre i anslag per elev.

Här har du det stora svarta hålet för oss skattebetalare! I kronor och öre motsvarar det 10 miljarder kr som försvinner i ineffektivitet i kommunala skolor. Det är det problemet vi tillsammans måste adressera. Hur får vi mer "Bang for the Bucks" i den kommunala skolan och i ett gäng dåliga friskolor?

Förmodligen är det svarta hålet större än så! Av de 50 sämsta skolorna i Sverige är 47 kommunala. Det är där vi ska ha fokus om Sverige vi lyfta sig i kommande PISA undersökningar.


Vidare måste alla elever förstå att det finns inga genvägar. Det ända som gäller är Work Hard, Be Nice, Dream BIG!

Uppdaterat: 170517

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar